tiistaina, elokuuta 04, 2009

Vadelma jäätelössä

Meillä on täällä jauhantapajalla ollut jo jonkin aikaa pyrkimyksenä vältellä e-koodillisia elintarvikkeita, mistä syystä emme osta juurikaan leipää vaan leivomme sen itse jauhoista, hiivasta, vedestä sekä suolasta. Aamupalajugurtti on vaihtunut viiliin (suosimassani mansikkaversiossa oli monien keinotekoisten ainesten ohella muun muassa maissitärkkelystä), ja mehuissakin olemme suosineet Brämhultsia ja muita mahdollisimman lisäaineettomia vaihtoehtoja.

Jalo aikomukseni oli tehdä myös jäätelöt tänä kesänä kokonaan itse, mutta se hanke ei ole edennyt toteutuksen asteelle aivan toivotulla tavalla (puolustuksekseni voisin todeta, etten ole mitenkään ylettömästi jäätelöä tänä kesänä syönytkään). Kokeilut alkoivat vadelmajäätelöllä, joka syntyi ihan vaan kermasta, sokerista ja vadelmista. Hieman enemmän tuota olisi voinut kyllä jäätymisvaiheessa hämmennellä, niin olisi tullut rakenteeltaan parempaa. Mutta olipahan kunnolla vadelmainen meininki!

Jäätelötötterön vohvelitkin olisi voinut tietenkin tehdä itse. Lidlissä näimme vähän aikaa sitten siihen tarkoitetun vempeleenkin, mutta jospa tässä nyt ei ihan kaikkeen kannattaisi ryhtyä.

Seuraavaksi voisi ottaa ohjelmaan mustikkajäätelön. Voisikohan siihen soveltaa Pioneer Womanin taannoista karhunvatukkaohjetta? (Mustikoista puheen ollen: käykäähän katsomassa kesän houkuttelevin mustikkapiirakan ohje täältä.)

Psst. Aiempaan aihetta käsittelevään postaukseeni viitaten: Heinzin ketsuppi on ilmeisesti sittenkin lisäaineetonta!

22 Comments:

At 4/8/09 15:01, Blogger Chez Jasu said...

Makean näköistä! Varsinkaan Petos lautasella -kirjan luettua ei ole ainakaan itseni tehnyt enää mieli syödä E-jäätelöitä. Niin kuin ei muutakaan E-ruokaa. Itse tein juuri onnistuneesti sherryrusinajäätelöä, jota sitäkin olisi pitänyt vatkata jäätyessä enemmän.

 
At 4/8/09 15:13, Blogger Rosmariini said...

Magnum-puikon syömisestähän koko kirjan idea oli tainnut saada alkunsa. :)

Mahtavalta muuten kuulostaa tuo rusinajäätelön ohje. Pitääpä kokeilla jonain tulevana viikonloppuna.

 
At 4/8/09 15:17, Blogger Meri, Helsinki said...

Eiiiiiiii kai nyt sentään houkuttelevin, eikös se ole se ihana pullapohjainen mustikkapiirakka joka on paras :-D

Ihana vadelmajäätelön kuva! Mustikkajäätelö olis YYBERII :-P

Chez Jasu! En saanut käsiini tätä painosta vaan odottelen omaa Petostani, osaisitko briiffata mitä se sanoo kaupan balsamicoista ja soijakastikkeista? :-) t. malttamaton muuli

 
At 4/8/09 16:11, Blogger Rosmariini said...

Pullapohja on meillä pullahiiri-Pepan heiniä. :) Ja tämä kuva on kaikessa mustikkaisuudessaan ihan ykköshoukuttava.

Kirjoitin muuten balsamicoista eilen mankifuudiin pitkät pätkät, mutta sitten en kehdannut painaa julkaisunappia! Hassua, miten joskus kaikki omat jutut tuntuvat ihan idiooteilta - vaikka yleensä sitä suoltaa tekstiä ilman sen kummempaa itsesensuuria. (Eilinen alennustilani taisi johtua siitä, että jouduin lukemaan loman jälkeen äkillisenä yliannostuksena omia tekstejäni...)

Olen kirjannut itselleni muistiin, että kaupoista saatava balsamietikka on oikeasti vain tavallista viinietikkaa + ruskealla karamellivärillä värjättyä rypälemehua.

Raholan perusteella aidon modenalaisen balsamietikkapullon kyljestä pitäisi löytyä sana tradizionale. Minulla lukee kaikissa Aceto Balsamico di Modena, mutta ei mitään traditionaalisuudesta. Eli pullon kaulassa oleviin sinetteihin ja etiketeissä oleviin vuosilukuihin ei ilmeisesti voi luottaa ihan suin päin.

Tänne tarvittaisiin nyt selvästi joku balsamiasiantuntija!

 
At 4/8/09 16:59, Blogger Jael said...

Ihanan näköinen tuo vadelmajätksi! mä en ole enään pariin vuoteen syönyt kaupan jätskejä,ainoastaan kotona tehtyä jätskiä.Ja ei edes tee mieli enään kaupan jätksiä kaikkine lisäaineineen..
Tuota balsamietikkajuttua olen minäkin monesti miettinyt.Se aito balsamico kun kuulemma maksaa maltaita, niin mitä sitten nuo halvemmat voisikaan olla,,,,Todellakin olis tarve jollekin asiantuntijalle....

 
At 4/8/09 18:07, Blogger Chez Jasu said...

Tuosta balsamicosta en muista muuta kuin, että suurin osa "aitona ja perinteisenä" myytävistä modenalaisistakin on vain laimennettua mehua.

Itselleni pahinta kirjasta oli lukea, että tryffeliöljyn maku tulee pelkästään aromeista, koska tryffelin "makuaineet" ei liukene öljyyn.

 
At 4/8/09 20:04, Blogger Meri, Helsinki said...

:-O Jo on huijausmarkkinat!

Ja Rosmu, olisit vaan painanut tekstisi julki <3 :') Vaan pöyristyttävää, jos meille näin valehdellaan. Ei tosin taida olla ainoa asia, eikä tryffeliöljykään...

Juuri palasimme kotiin katsomasta Paul Bocusen kokkausvideoita vuodelta 1983, aika hilpeitä :-D Tryffeleitä eli ohjelman suomennoksena multasieniä valmisteltiin runsaastikin. Hehehehehee.

 
At 4/8/09 20:42, Blogger Rosmariini said...

Toisaalta se aito balsamietikkakin kuulosti vähän kinkkiseltä - sitä ilmeisesti annostellaankin suurin piirtein pipetillä. :) Eli ei sovi kovin rouheaan ruuanlaittoon. Joten käytän kyllä epätraditionaalista balsamicoa sujuvasti edelleen.

Mutta tryffeliöljyn voisin jättää ostamatta (eipä semmoista ole tainnut meillä koskaan ollakaan).

Muistan itsekin Paul Bocusen tv-kokkailut 1980-luvulta! Siinä oli sopivasti vastapainoa Patakakkoselle.

 
At 5/8/09 03:16, Blogger Pippurimylly said...

Muuli on taas oikeilla jäljillä: pullapohjaista mustikkapiirakkaa ei voita juuri mikään!

 
At 5/8/09 13:07, Anonymous Anonyymi said...

Balsamicon laadun voi päätellä käsittääkseni pullon kyljessä olevista tammenlehvistä. 4 tammenlehteä on laadukkain, yksi jo ihan bulkkia. Ne missä ei ole yhtään lehteä ovat täyttä huijausta.
T: innokas lukija helsingistä

 
At 6/8/09 10:38, Blogger aleksi said...

balsamico ja tryffeliöljy on kummatkin sellasia että ovat sika hintasia ja pienessä pullossa jos on aitoa. suurin osa pirkka ja muista balsamicoista ei ole laimennettya mehua vaan mehulla maustettua etikkaa. feikki balsamicona muuten toimii hyvin kasaan keitetty rypälemehu, stokkalla ainakin myydään ja kai sen keittää itekin.

mutta onhan leipää ilman ee-koodeja!.. varsikin jos tryffeli öljyistä puhutaan niin ei taida olla hintakaan tiellä :)

 
At 6/8/09 13:03, Blogger Rosmariini said...

Toki ostoleipäkin voi olla erinomaista. Toisinaan kaupasta onnistuu löytämään jopa sopivan sitkeäkuorista ruislimppua, jota ei ole edes viipaloitu valmiiksi.

Tuohon kirjaan oli listattu muuten suomalaisiakin nettisivuja, mm. http://www.lahileipa.fi/.

 
At 7/8/09 11:59, Blogger Kaitsu said...

Miten ihmeessä tuo kuva on noin epäselvä? Keksistä ei saa mitään selvää. Osta uusi kamera.

Uuh, jäätelö näyttää hyvältä, mutta kun on tuo intoleranssi.

 
At 7/8/09 17:46, Anonymous Anonyymi said...

Suosittelen lämpimästi jäätelökoneen hankkimista - helpottaa elämää ja vatkauskättä kummasti. Parhaimmat kokeilumme ovat olleet mustikka-, suklaa-chili- ja raparperijäätelö. Raparperi on aivan törkeän hyvää ;). Ja se samettinen rakenne...eipä tee enää kaupan bulkkia mieli.

Terv. täältä länsirannikolta

 
At 7/8/09 21:39, Blogger Anzku said...

Itse kans luin tuon petos lautasella -kirjan kevätpuolella ja eekoodeja oon kyttäilly sit ihan uudella innolla sen jälkeen!

Nuo jogurtit on miulle yks kammotus, mahoton määrä kaikkee ylimäärästä ja tyyliin 1% mansikkaa (tai aromia...). Nyt sit oon testaillu kotitekoista jogurttia yhen satsin verran ja kokeilut jatkuu... Maku oli hyvä, rakenne ei oikeen osunu. Postailen kunhan tuloksia tulee! Kaveri on onnistuneesti tehny jo useemman satsin paksua kotijogua! Maistuu kuulemma muksuillekki kotitekoisen mansikkahillon kera!

 
At 7/8/09 21:41, Blogger Anzku said...

Niin ja leivästä vielä että meillä täällä susirajalla saa ihanaista Porokylän leipomon ruisleipää ihan suuristaki marketeista joka on sit ihan aitoa leipää, eli jauhoja, hiivaa, vettä ja suolaa. Ja ihan kohtuuhintaistakin on! Ja kyllä se vaan on hyvää!!

 
At 9/8/09 21:44, Blogger -stjtr- said...

Söin Luostolla sitä Porokylän ruisleipää, vaikka olenkin kotoisin etokylästä, en muuten enää heidän leipäänsä syö. Kovaa ja rukiista. Minoon enemmän höttöisempien leipien kaveri, Siiskosen leipomosta löytyi minulle mieluinen ruisleipä:

http://www.mikkelintori.fi/fi/ajankohtaiset/muut_sisallot/torimyyjat/kotileipomosiiskonen

Ärsyttää, kun en osaa tehdä sellaista hienoa linkkiä...

 
At 10/8/09 11:57, Blogger Rosmariini said...

Leipomosuosituksia, kivaa, kiitoksia! Kotijugua onkin ollut aikomukseni kokeilla joskus. Siihenkin olisi saatavilla oma laitteensa (oikealla lämpötilalla on ilmeisesti onnistumisen kannalta ratkaiseva merkitys), mutta ehkäpä en ihan vielä tässä vaiheessa ryhdy semmoisen hankintaan. :)

Katsoin viikonloppuna Ylen Teemalta tulleen jäätelödokumentin, joka lisäsi entisestään intoa omatekoiseen jäätelöön (kun gelaterioita ei valitettavasti ole ihan lähikulmilla). Ohjelmassa oli muutenkin runsaasti kiinnostavia juttuja mm. jäätelön historiasta (onko jäätelökin kiinalainen keksintö?), jäätelön ja vohvelin yhdistämisestä (olikohan se jossain maailmannäyttelyssä, jossa jäätelölle tarkoitetut kipot olivat päässeet loppumaan, ja viereinen koju oli myynyt vohveleita) ym.

Lisäksi opin, että Ben & Jerry's on osa Unileveriä ja Nestlé on puolestaan napannut Häagen-Dazsin...

 
At 11/8/09 10:15, Anonymous Kajsa said...

Jätski on siis tehty ilman jätskikonetta? Löytyykö jostain päin ohjeita jätksiin ilman jätskikonetta. Tuoremehun ystäville suosittelen lämpimästi mehulinkoa, jotain aivan ihanaa! Melkein kaikki kaupasta saatavat mehuthan ovat pastöroituja, joten kaikki hyvät jutut ovat tapettu mehuista.

 
At 13/8/09 02:56, Blogger Rosmariini said...

Oi, mehulinko. Sitä lajia harrasteltiin muinoin kotikotona paljonkin. Porkkanamehulla lähti usein koulupäivä käyntiin. Vieläköhän vanha linko mahtaisi olla voimissaan...

Jätskikoneetonta jätskiä on tehty esim. Sorsanpaistaja-blogissa.

 
At 1/9/09 19:18, Blogger Anzku said...

Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

 
At 1/9/09 19:19, Blogger Anzku said...

Laitanpas uudestaan kun ei äsken tuo linkin tekeminen onnistunutkaan...

Mutta siis: kotijogutestaukset ja postauksen olen nyt vihdoin saanut valmiiksi. Löytyypi täältä: http://anzkunkauha.blogspot.com/2009/09/kotitekoinen-jogurtti.html

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails