tiistaina, elokuuta 25, 2009

Pieniä sieniä

Nyt eletään sitä aikaa vuodesta, kun voisin elää suurin piirtein pelkillä sienillä. Yhtenä päivänä tein spagetin kaveriksi jauhelihakastiketta, jonka sekaan viritin lähes litran verran kanttarelleja. Arvata saattaa, että lopputuloksessa oli hyvinkin sienevä maku.

Normaalitilanteessa bolognesekastike kannattaa höystää pekonilla, varsisellerillä sekä porkkanalla. Tähän annokseen tuli kyseisistä aineksista ainoastaan viimeksi mainittua:
Sienibolognese

oliiviöljyä
valkosipulia maun mukaan (esim. kaksi kynttä)
iso sipuli pilkottuna (tai useampi uuden sadon pikkusipuli)
kaksi porkkanaa kuorittuna ja raastettuna
vajaa puoli kiloa jauhelihaa
tomaattimurskaa (itse laitoin kaksi 400 gramman tölkkiä)
pari desiä punaviiniä
(loraus lihalientä)
vajaan litran verran kanttarelleja
pilputtua lehtipersiljaa
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
--
spagettia

Lämmitä pannulla oliiviöljyä ja kuullota siinä sipulit ja valkosipulit sekä porkkanat. Lisää pannulle jauheliha ja ruskista samalla sekoitellen. Lisää sen jälkeen muut ainekset ja anna hautua vähintään tunnin verran (oma soosini oli hellalla huomattavasti pitempään, mistä syystä siihen olisi voinut loppuvaiheessa lisätä hieman vettä).
Tarjoile spagetin kanssa.

Sekä kastiketta että spagettia tuli tehtyä sen verran reilusti, että niistä sai synnytettyä seuraavan päivän remonttievääksi oivallisen pastavuoan: Uunivuokaan pilkottiin saksilla sopivasti keitettyä spagettia ja sekoitettiin mukaan sienikastikkeen (ja tähteeksi jääneen punaviinin) loput. Seuraavana päivänä pinnalle raastettiin parmesaania ja sitten vaan vuoka uuniin. Kerrassaan verratonta.

(Pahoittelen, jos postauksesta puuttuu jotain olennaista. Bloggeri onnistui kadottamaan tekstin ensimmäisen version, joten jouduin kirjoittamaan jutun toistamiseen harvinaisen vauhdikkaasti - ja harmista puhisten.)

2 Comments:

At 27/8/09 22:32, Anonymous Anonyymi said...

Hitto kun herahti kuola kielelle tosta sienibolognesesta. Ajattelin koklata sitä ehkäpämunakoisolla tuunattuna. Hyvä kokeilu on myös perusbolognese, joka maustetaan punaviinillä ja aniksella, tomaattikastikepohja, sokrua, suolaa ja mustapippuria. Toimii loistavasti esim.pizzan päällä rucolan ja oliivien kanssa.

-Jontte


http://ristipissarit.wordpress.com

 
At 27/8/09 22:53, Blogger Rosmariini said...

Pekonilla olisi saanut kyllä makuun kätevästi syvyyttä, mutta pääsipähän sienten maku tällä tavoin vähän paremmin oikeuksiinsa.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails