tiistaina, maaliskuuta 17, 2009

Patrikin päivän lihapiirakka

Ulkomaalaiset ruokasivustot ovat pitäneet huolen siitä, että tänä vuonna ei päässyt unohtamaan tänään vietettävää Pyhän Patrikin päivää. Friends Eat -ruokayhteisö pukkasi jopa sähköpostiimme ohjeistusta Irish Coffeeseen, Irish Cream -juustokakkuun ja Guinnessilla maustettuun lammasmuhennokseen. Lopulta taivuin kaivelemaan jääkaapistamme tölkillisen Guinnessia ja tekemään siitä peribrittiläistä lihapiirakkaa. Ohje on peräisin Epicuriouksen patrikki-resepteistä:
Beef and Guinness Pie

vajaa kilo luutonta naudanlihaa, paloiteltuna
2 rkl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
2 rkl kasvisöljyä
1 iso sipuli, pilkottuna (ei liian pientä silppua)
2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
3 rkl vettä
1 1/2 rkl tomaattisosetta
2,4 dl lihalientä
2,4 dl Guinnessia tai jotain muuta irlantilaista stouttia
1 rkl Worcestershire-kastiketta
2 tl "brined green peppercorns" (siis jonkinlaisia säilöttyjä viherpippureita?), valutettuina ja hieman hienonnettuna
2 timjaminoksaa
valmista lehtitaikinaa
1 muna, kevyesti vatkattuna
1 rkl vettä

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Taputtele liha kuivaksi. Sekoita keskenään jauho, suola ja pippuri matalassa astiassa. Lisää lihanpalat ja pyörittele niitä seoksessa. Kuumenna öljy padassa ja paista liha 3 erässä silloin tällöin käännellen. Siirrä lihanpalat sen jälkeen sivuun.

Lisää pannulle sipuli, valkosipuli ja vesi ja keittele silloin tällöin sekoitellen niin pitkään, että sipuli pehmenee (suunnilleen 5 minuuttia). Lisää tomaattisose ja keitä sekoitellen minuutin ajan. Lisää joukkoon liha, liemi, olut, Worcestershire-soosi, pippurit ja timjami. (Tässä vaiheessa maistelimme ja maustoimme ruokaa kauan ja hartaasti. Maku oli mielestäni alkuun liian kitkerä, mikä vaati vähän säätöä, ja suolaakin sai laittaa lisää. Tomaattisosetta oli sen sijaan riittämiin, kun tuikkasin sitä saman tien sekaan moninkertaisen määrän.) Lykkää pata sen jälkeen uuniin keskitasolle ja anna olla siellä niin pitkään, että kastike sakenee (enintään 1,5 tuntia). Poista timjami ja anna jäähtyä täydellisesti peittämättömänä, esim. suunnilleen puolen tunnin ajan.

Lämmitä uuni 220 asteeseen. Jaa viilentynyt lihamuhennos sopiviin kulhoihin/vuokiin (ei tarvitse tulla ihan täyteen). Rullaa päälle sopivankokoiset palat taikinaa. Reunat voi kiinnittää munalla, ja samaten munaa kannattaa levittää taikinan päälle. Paistoaikaa annettiin alkuun 20 minuuttia, missä ajassa omat paistoksemme ehtivät jo pinnalta mukavasti tummua. Mutta muuten lopputulos oli kaikessa lihaisuudessaankin varsin maistuva. Pitkä hauduttelu oli omiaan tiivistämään ja tasoittamaan makuja, eikä tomaattiakaan ollut lopullisessa versiossa (ainakaan omaan makuuni) ollenkaan liikaa.

7 Comments:

At 18/3/09 08:23, Blogger Virpi said...

Tää vois olla sellanen ruoka, että uppois jopa tuohon mun joskus melko nirsoilevaan kanssaeläjään! Kun on meinaan sitten sitä lihaa ja kunnolla eikä liikaa mitään "erikoista". Tosin tomaattiainesosa saattais olla sille liikaa (toinen ääripää Rosmiksesta tuo kanssaeläjä, vihaa nimittäin tomaatteja yli kaiken...)

 
At 18/3/09 08:48, Blogger Rosmariini said...

Kyllähän tuosta muodostui (meikäläisen yllätykseksi) melkoinen lihansyöjän toivepläjäys, sen jälkeen kun ylimääräiset nesteet olivat ympäriltä haihtuneet. :) Mutta hyvinhän tuo näytti tosissaan maistuvan.

 
At 18/3/09 14:43, Blogger aleksi said...

siis "peri-irlantilaista lihapiirakkaa" :)

 
At 19/3/09 15:52, Blogger Rosmariini said...

Tuli sorvattua tuo postaus sen verran vauhdikkaasti tuhannen muun homman ohessa, että jäi vähän tuo viimeistelypuoli tällä kertaa vähemmälle. :)

Uuh, onneksi enimmät työkiireet ovat vihdoin ja viimein hellittämässä. Ja pääsiäisen aikoihin ehtii pitää vähän lomaakin!

 
At 19/3/09 20:18, Blogger Ketturouva said...

Tämä kuulostaa siltä että voisi upota meidän perheeseen kuin häkä. Pannaan korvan taakse vaikka Patrikin päivä pääsikin menemään ohi...

 
At 19/3/09 21:52, Anonymous Anonyymi said...

Voi ei, taitaa laihdutuskuuri mennä reisille...

 
At 4/4/09 21:33, Anonymous Anonyymi said...

Kokeillaan täällä Englannissa miten onnaa..pääsee myös vertaamaan paikallisiin piirakoihin.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails