sunnuntaina, huhtikuuta 13, 2008

Sitruunainen parsapasta

Kevään ensimmäinen parsa-ateria on aina pienimuotoinen juhlahetki. Itse parsat ovat silloin usein peräisin jostain kaukomailta laivatusta nipusta, mutta silti ne pitävät sisällään tietynlainen lupauksen kesän koitosta tänne pohjoiseenkin.

Ensimmäiset parsat olemme yleensä syöneet hyvin perinteisin keinoin, minimalistisella voi-valkoviinikastikkeella tai yksinkertaistetulla hollandaisella. Voimakkaammanmakuisia yhdistelmiäkin on kuitenkin ehditty kokeilla.

Tällä kertaa Rosmariini oli visioinut mielessään ajatuksen parsa-ateriasta, joka maistuisi sitruunalta ja ehkä vähän kermaiseltakin. Näillä lähtötiedoin googletimme ja sovelsimme seuraavanlaisen reseptin, jota voi kyllä hyvillä mielin suositella muillekin. Jälleen tuntuu, että tekisi mieli usuttaa ihmiset ylisanojen avulla kokeilemaan jokaista parsaruokaa. Tämä panee miettimään, josko se sittenkin on itse parsa eikä tietty valmistustapa, joka aina niin maistuu.

Vihreää parsaa sitruuna-kermakastikkeessa (savulohioptiolla)

puntti (puoli kiloa) vihreää parsaa
2 salottisipulia hienoksi silputtuna
1-2 sitruunaa (3 rkl mehua ja 1,5 tl raastettua kuorta)
200 g viipaloitua kylmäsavulohta (valinnainen - ruoka pelaa hyvin ilmankin)
pastaa, esim. tagliatellea tai pappardellea (puolisen kiloa)
2 dl kermaa
voita
suolaa, pippuria

Vihreää parsaa ei välttämättä tarvitse kuoria, mutta leikkaa ainakin päädystä kova osa pois (noin tuuman pätkä, parsasta riippuen).

Kiehauta riittävän suuressa kattilassa keitinvesi pastalle ja parsalle. Veteen laitetaan luonnollisesti hieman suolaa. Keitä ensimmäiseksi parsa kypsäksi, muttei lötköksi asti. Aikaa tähän kuluu kolmisen minuuttia. Siirrä parsa heti hetkeksi kylmään veteen, jotta se lopettaa kypsymisen eikä lötkisty vieläkään. Älä kaada keitinvettä pois! Pasta keitetään siinä pian.

Kuullota salottisilppua voissa kunnes se pehmenee ja mausta ripauksella suolaa ja pippuria. Lisää kerma ja raastettu sitruunankuori ja hauduta miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia eli kunnes kastike hieman paksuuntuu. Lisää 2 rkl sitruunamehua ja ota kattila lämmöltä.

Kuumenna parsan keitinvesi uudelleen kiehuvaksi ja keitä pasta. Valuta pasta lävikössä ja säästä jälleen keitinvesi ainakin osittain - sitä tarvitaan kohta desi.

Lisää kermakastikkeeseen pasta, parsa, savulohi, desi keitinvettä ja ruokalusikallinen sitruunamehua. Halutessasi voit säästää muutamia parsanpäitä ja savulohisiivuja annosten koristeluun. Lämmitä vielä miedolla lämmöllä niin, että koko ruoka on varmasti kuuma. Maistele ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Parsan kaveriksi sopii mainiosti raikas, keväinen valkoviini.

10 Comments:

At 14/4/08 11:34, Anonymous Anonyymi said...

Tämä muuten voipi olla aikas herkullinen kaveri. Naminami.

 
At 14/4/08 11:40, Blogger Rosmariini said...

Vastaavanlaisia situunaisia lohi-parsaviritelmiä löytyi netin kätköistä vaikka millä mitalla, joten yhdistelmä on kai koettu maailmalla kohtuutoimivaksi. Kalan sijasta tähän kävisi kai myös kana (senkin voisi marinoida tietenkin sitruksella!), mutta jotenkin lohi tuntui olevan näin keväisessä muonassa enemmän paikallaan.

 
At 15/4/08 06:38, Blogger Meri, Helsinki said...

Mielettömät kuvat, ihailija täällä. Eikä ruokakaan kuulosta hullummalta. Pidempään pitänyt taas jauhaa itse pastaa ja tässähän olis hyvä syy, etenkin kun en ole koskaan valmistanut minkäänlaista sitruunapastaa. No en kauhean monen muunkaanlasta :-D Paitsi väljiä tortellineja. Nojoo.

Lohi on ihanaa.

 
At 15/4/08 09:26, Blogger Rosmariini said...

Lohi on kyllä ihanaa, samoin kuin melkein kaikki muutkin kalat (tai no etenkin kuha, siika ja ahvenet). Yhtä ahvenreseptiä olen täällä jemmaillut, mutta sen kanssa pitäisi malttaa odottaa kesää ja uusia perunoita (kesän tulo tuntuu nyt vaan taas niin epätodennäköiseltä, kun täällä on viikonlopun ja eilisen lumentulon jäljiltä taas hanget korkeat nietokset...).

 
At 15/4/08 15:39, Anonymous Anonyymi said...

Itse olen kokeillut vastaavaa pekonilla, ilmakuivatulla kinkulla ja kylmäsavukinkulla. Keskimmäinen on ehdoton suosikki.

 
At 21/4/08 20:10, Blogger Mikko said...

Suurina sekä parsan, että kylmäsavulohen ystävinä meidän oli aivan pakko kokeilla tuota menneenä viikonloppuna. Ja hyväähän se oli, kiitoksia siis reseptistä. Ei kuitenkaan päässyt kiilaamaan lempi-parsapastamme ohi. Kannattaa muuten kokeilla. ;)

Kiitoksia muuten mahtavasta blogista, olemme tulleet kokeilleeksi vaikka mitä resepteistänne. Luettu on siis pitkään, mutta nyt ensimmäistä kertaa yltyy ihan kommentoimaan asti.

 
At 22/4/08 00:13, Anonymous Anonyymi said...

Minulla on oman tuoreen pastan teko-ohje blogissani. Koska se on hieman pitkänlainen, niin tervetuloa sinne katsomaan. Oma pasta on jokaisen italialaisen todellisuusresepti. Ja siitä tulee ihan toisenlaista, kun ostetusta pastasta. Keittoaika 3 min, säilytysaika n. vuosi, kun kuivaat pastan tuolinseinuksilla, ja laitat ne lasipurkkiin! Reseptin löydät sivultani ja alaosastosta "reseptit".
Päivi
http://lillgusten.laif.fi/

 
At 22/4/08 09:30, Blogger Rosmariini said...

Helmenkalastajatar: Pasta(kastike)reseptit ovat kyllä siinäkin mielessä niin kivoja, että niitä on kohtuuhelppoa muokata mieleisekseen.

Mikko: Teidän parsapastanne on ihanan yrttistä! Tuotapa pitääkin testata siinä vaiheessa, kun omat yrttiviljelmät alkavat pukata vihreää.

Avaruusasema onkin hyvä blogi. Unohdan vaan aina lukea niitä blogeja, jotka eivät ole Blogilistalla (http://www.blogilista.fi/), mutta jospa tässä taas jonkin aikaa olisi muistavaisempi.

Päivi: Mekin teemme pastaa jonkin verran itse, mutta tuo selkänojalla kuivatus ei oikein onnistunut kun pastat kuivuttuaan putoilivat pitkin lattiaa. :) Pitääpä käydä kurkistamassa blogisi reseptejä (ja muitakin juttuja).

 
At 28/4/08 17:29, Blogger Annimaria said...

Tuli itsekin tehtyä tätä, tai jonkinlaista versiota ainakin. Sipuli oli tavallista, sitruuna limeä, ja lohen tilalla pastramia. Aluksi lime ei maistunut juuri lainkaan, ja lopulta hulautin mehua sekaan vähän liikaakin. Mutta hyvää oli, niin kuin parsa aina, seuraavaksi ehkä aidolla sitruunalla ja enemmän kohdallaan olevilla suhteilla.

 
At 28/5/10 22:20, Anonymous Mary said...

Tämä on yksi kaikkien aikojen favourite-pastoista näin loppukeväisin kun parsat on parhaimmillaa! Nyt ehkä jo viidennen kerran tuli tehtyä, ja joka kerta käyn kaivamassa ohjeen täältä ;) Joka kerta myös maku paranee. Kiitos mahtavista resepteistä!!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails