keskiviikkona, joulukuuta 05, 2007

Jouluisa lohivati

Glögi-sinappikastikkeella hunnutetun graavilohen ohje löysi tiensä reseptikokoelmiimme viime jouluna ja ruokapöytäämme viimein eräänä taannoisena viikonloppuna. Resepti on ilmeisesti alkujaan Valion kehittelemä, ja meille sitä suositteli yksi pitkäaikaisimmista lukijoistamme, sarihoo, joka on aiemmin ollut taustavaikuttajana ainakin tomaattisessa pekonipastassa sekä sitruunaisessa perunasalaatissa.

Olemme Pastanjauhannan myötä päässeet käsiksi häkellyttävän hyviin kalaruokaohjeisiin, ja näitä joulupöytään sopivia kala-alkupalaideoitakin alkaa olla jo vallan valittavaksi asti. Tänäkin vuonna olemme saaneet uudeksi vinkiksi Oliivian suositteleman glögisillin, joka vaikuttaa kyllä ihan mahdottoman houkuttelevalta viime vuonna toteutetun limesillin tapaan.

Valinnan vaikeus tulee taas olemaan kova, kun ei sitä ihan pohjattomasti jaksa syödä joulunakaan. Uusiakin jouluisia ideoita otetaan toki vastaan, jos jollakulla semmoisia sattuu hallussaan olemaan.
Lohivati (n. 6 annosta)

200 g graavilohta tai -siikaa ohuina viipaleina
mustapippuria myllystä

Glögi-sinappikastike
2 dl Valio vaaleaa glögiä
1/2 dl sinappia, esim. Dijon

Pinnalle
1 - 2 dl (50 - 100 g) Valio Forte -juustoa lastuina
kourallinen rucolan lehtiä

Valmista ensin kastike: Keitä glögiä teräskattilassa ilman kantta muutamia minuutteja, kunnes neste haihtuu osittain ja glögi sakenee. Lisää sinappi. Kiehauta sekoittaen, kunnes kastike on tasaista. Jäähdytä. Levitä lohiviipaleet tarjoiluvadille ohueksi kerrokseksi. Jauha kalan pinnalle ripaus mustapippuria. Kaada päälle huoneenlämpöinen kastike. Anna maustua hetkisen jääkaapissa kelmulla peitettynä. Lisää kalan pinnalle rucolaa ja höylää juustolastuja juuri ennen tarjoilua. Tarjoa alkupalana keitettyjen perunoiden kanssa.

20 Comments:

At 5/12/07 08:38, Anonymous Anonyymi said...

minkäs hintasta tuo Forte mahtaa about olla? Köyhänä opiskelijana ei ole lainkaan tuttu tuote. Toi annos on kyllä ehdottomasti kokeiltava.

 
At 5/12/07 09:05, Blogger Rosmariini said...

Tuosta Fortesta unohdinkin sanoa, että korvasin sen jääkaapista löytyneellä perusparmesaanilla, eli ei ole tuttu tuote minullekaan.

Pitää katsella kaupassa käydessä, hoksaisinko sille hintaa hyllyn reunasta.

 
At 5/12/07 13:08, Blogger Meri, Helsinki said...

Forte taitaa olla edullisempia noista parmesantyyppisistä, tai sitten olen täysin väärässä. Ainakin olen sitä itse joskus ostanut ja ostan aina edullisinta parmesaania. Opiskelijasyndrooma ;-) Kaikessa en tosin säästä. Mutta jotta saa suomalaisia tomaatteja niin jostain on tingittävä!

Ihana kalasetti, söisin vadillisen. :-P Ja sinappiglögisoosi on ihailtavan simppeli. JEE.

 
At 5/12/07 18:55, Anonymous Anonyymi said...

Lohivati kuulostaa juuri sopivalta meidänkin joulupöytään. Minusta tuo Forte ei ole niin hyvää kuin esim. Grana Padano ja se on huomattavasti miedompaa. Hinnat taitaa lieputa aika lähekkäin (Forten paino muistaakseni vaihtelee tahkoittain). Voi kun olisi enemmän aikaa suunnitella jouluruokia!

 
At 5/12/07 19:26, Blogger Rosmariini said...

Mukkelis: Viisauden sanoja! Tomaattien takia kannattaa kyllä tinkiä melkein mistä vaan.

Sohvi: Eihän teidän tarvitse juuri suunnitella, kun teillä on niin mainioita ruokaohjeita entuudestaan. :) Se teidän lohicarpaccionne oli ainakin viime vuonna kerrassaan jumalaista. Sitä on pakko saada taas lähiaikoina - jos sitten vaikka jouluna. Minulla on muuten semmoinen kutina, että aika lailla vuosi sitten taisin muuten löytää Keittokomeroon - ja hurmaannuin kyllä kertaheitolla.

(Siis mikäli nyt olet Keittokomeron Sohvi etkä joku muu samanniminen! Tuo Bloggerin kommentointisysteemi on tainnut mennä viime aikoina vähän pöhkömpään suuntaan, kun ei-bloggerilliset eivät ilmeisesti voi jättää ruutuun enää omia osoitetietojaan.)

 
At 6/12/07 15:28, Anonymous Anonyymi said...

Jes. Tämä oli hyvä resepti. hjam sitä joulupöytää =)

 
At 6/12/07 15:37, Anonymous Anonyymi said...

Heihei! Keittiksen Sohvi juu, on tosiaan vähän hölmöksi mennyt tuo kommentointi systeemi... Itseasiassa noin vuosi sitten sain kimmokkeen teidän blogista perustaa myös oman komeron :) Hurmaantuneita siis ollaan täälläkin!

Perinteiset ohjeet on tietysti aina hyviä, mutta meikäläisen tekisi mieli testailla aina jotain uutta. Nyt on lehdissäkin tosi hyviä vähän erilaisia jouluohjeita.

 
At 6/12/07 15:46, Blogger Rosmariini said...

Itsekin olen selaillut viime päivinä tukun brittiläisiä (joulu)ruokalehtiä. Joka lehdessä esitellään perussetti: paahdettuja perunoita, täytetty kalkkuna ja sitten loppuun semmoinen Christmas Pudding, joka ei itselleni kyllä kamalasti jouluna maistuisi. Taitaa olla aika täyttävää syötävää. Yhdessä lehdessä yritettiin markkinoida briteille pikkuisen kinkkuakin kalkkunan sijaan - vähän käänteinen meininki Suomeen verrattuna.

 
At 6/12/07 15:54, Blogger Rosmariini said...

Vielä lisää tuosta joulun jälkiruokapolitiikasta ja muiden maiden jouluherkuista, että semmoinen ranskalaislähtöinen jouluhalko on ollut kokeilulistallani jo vuosia. Mutta aina sitten rupeaa liikaa miettimään, että jaksaako sitä sitten jouluna oikeasti vetää jotain suklaista kääretorttua naamaansa. Ja voi se olla meikäläisen kakuntekotaidoilla vähän turhan haastava projekti muutenkin.

 
At 6/12/07 21:43, Blogger Tusla said...

Soppakellarissa suunniteltiin jouluhalkoa jo viime vuonna, mutta josko tänä vuonna pääsisi toteutuksen asteelle. Hommasin itse asiassa jo sellaisen vuoankin, jota voisi halkoprojektissa hyödyntää.

Ajattelin tehdä halon vuoraamalla vuoan ohuella kääretorttutaikinalevyllä, sisään jotain raikasta moussea (appelsiini, kirsikka, vadelma..) ja sitten päälle suklaata. Jos ei tulisi niin ähky. :)

 
At 7/12/07 09:41, Blogger Rosmariini said...

Mainiota! Jospa itsekin pääsisin jossain vaiheessa sanoista tekoihin, kun näkisin ensin muiden blogeissa onnistuneita halkoja. :) Jotenkin ajatus syötävästä halosta on vaan niin perin hykerryttävä.

 
At 7/12/07 13:04, Anonymous Anonyymi said...

Moi!!
Tehkää nyt joku armoitettu kokki yksi jouluhalko jo ennen joulua, niin voin sitten tehdä sellaisen jouluna. Minuun kyllä uppoaa varmasti suklaaleivonnainen myös jouluna, mieluummin jätän lanttuloorat vähemmälle :)

 
At 7/12/07 13:59, Blogger Rosmariini said...

Pitää asettaa toivo noihin kokeneempiin leipuribloggaajiin. :) Vaikka kamalasti tekisi kyllä mieli kokeilla itsekin, jos vaan löytäisi sopivan ohjeen jostakin.

 
At 7/12/07 21:19, Blogger oliivia said...

Tämä lohivati on kyllä TAIVAALLISEN hyvää!
Kokeiltiin itsenäisyyspäivän aattona pikkujoulupöydässä, lohen lisäksi oli lautasella kylmäsavustettua kinkkua ohuen ohuina viipaleina. Glögi-sinappikastike toimii loistavasti, ja itse asiassa lienee aika hyvä "yleiskastike" joulupöytään muutenkin!

Tosiaan, kun ehtisi jouluruokia suunnittelemaan riittävästi... Jälkiruokaosasto jää usein paitsioon, kun ei enää siinä vaiheessa jaksa niin millään. Testasin kyllä jo helpon ja raikkaan hyydykekakun, se tulee joulupöytää koristamaan. Vielä kun ehtisi postaamaankin...

Jouluruoan valmistelu alkoi jo tänään; karjalanpiirakoiden sydänpuuro hautuu juuri hellalla, ja perunalaatikko on imeltymässä. Näistä tarkemmin sitten hetken päästä voikeittiössä.

 
At 8/12/07 11:53, Blogger Rosmariini said...

Omatekoisia karjalanpiirakoita ja perunalaatikkoa! Kuulostaa siltä, että voisin mielelläni olla taas maistolusikan kanssa jossain taustalla hääräämässä. :) Mahdottoman mukava päästä tänä vuonna seurailemaan teikäläistenkin jouluvalmisteluja.

 
At 10/2/08 13:13, Anonymous Anonyymi said...

Kelasin ruokasivujenne pitkästä aikaa vähän pidemmällekin. Olen viime aikoina laiskotellut keittiöpuolella ja arkisin ruoka on ollut enemmän tai vähemmän eineslinjalla. Mukava nähdä, että tämä lohivati on kokeiltu teilläkin. Lämmittää sydäntä :)

 
At 11/11/08 15:57, Anonymous Anonyymi said...

voisikohan tuota glögi-sinappikastiketta tehdä valmiiksi purkkeihin ja antaa joululahjoiksi?

Tai antaa kakai kaunista purkkia, joissa toisessa itse tehtyä vaaleaa glögiä ja toisessa itse tehtyä sinappia + ohje tähän kastikkeeseen.

 
At 11/11/08 17:13, Blogger Rosmariini said...

Mainioita ideoita! Miksi ihmeessä en itse voi olla noin kekseliäs? :-/

Taidankin itse soveltaa tuota reseptin + tykötarpeiden antamista muutamiin lahjoihin. (Lahja)sinapit pitää keittää joka tapauksessa ennen joulua.

 
At 14/11/08 20:51, Anonymous Anonyymi said...

Anonyymi täällä taas! Tulin kuin tulinkin ilmeisesti ymmärretyksi lukuisten kirjoitusvirheiden sisältämän kommenttini perusteella, vaikka pahinta vähän pelkäsinkin luettuani oman kommenttini ;)

Jos sinulla on jotain muitakin vastaavia joululahjaideoita, joihin voisi yhdistää kotikeittiön lahjat + jatkojalostukseen tarkoitetut reseptit, olisi kiva kuulla vinkkejä niistäkin etukäteen!

-masu

PS. Olen seurannut tätä ja muutamaa muuta blogia parin vuoden ajan lähes päivittäin, kunnes vihdoin ja viimein sain tänään kyhättyä omat tunnukseni blogimaailmaan! Voi mennä lähemmäs joulua ennen kuin ehdin tehdä blogille yhtään mitään, mutta haluan nyt jo sanoa että te olette toimineet minulle(kin) suurena innoittajana blogin perustamisessa ja kotikokkailussa ylipäänsä!

 
At 17/11/08 19:22, Blogger Rosmariini said...

Blogisi taisikin jo löytyä, hyvältä näyttää! Mukava päästä seurailemaan ihan tuoreen blogin jouluvalmisteluja. Jospa saisimme toisiltamme hyviä ideoita jatkossakin.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails