lauantaina, lokakuuta 06, 2007

Ikioma saaristolaisleipä

Nyt se on viimein valmis ja jääkaapissa tekeytymässä. Ihka ensimmäinen saaristolaisleipäni. (Aika lailla omatekemältä se noissa kuvissa kyllä näyttääkin.) Muistin ostaa viikon mittaan piimää, kaljamaltaita sekä kunnollisia ruisjauhoja, mutta vasta leipomaan ryhdyttyäni huomasin, ettei kaapeistamme löytynyt odotusteni vastaisesti vehnäleseitä ollenkaan. Piimä ja hiiva olivat siinä vaiheessa jo sekaisin, enkä arvannut enää lähteä kiitämään kauppaankaan, joten jouduin jättämään leseet pois, vaikka niillä ilmeisesti on leivän rakennetta kuohkeuttava vaikutus. Käytössäni olleet vehnäjauhot sentään olivat normijauhoja rouheisempaa mallia.

Leipä oli omalaatuisesta ulkomuodostaan huolimatta oikeinkin lupaava ilmestys. Maku oli yhtä aikaa sekä maltainen että siirappinen, ja leivän rakenne sopivan kovaa kuorta myöten kerrassaan kiva. Eikä vaivaakaan ollut juuri lain, kun ainekset vain sekoiteltiin ja kaadettiin lopulta vuokaan. Aikaa toki kului nostatteluineen kaikkineen tuntitolkulla, mutta muuten leipä leipoutui melkein itsestään muiden iltatouhujen ohessa.

Ihastuin saaristolaisleipään syyskuisella Turun-reissullamme, jonka jälkeen leivän ohje ilmestyi kuin tilauksesta Herrankukkaron perjantairesepteihin.
Saaristolaisleipä

1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
12 dl vehnäjauhoja (itse laitan ainoastaan 10 dl)
Voiteluun siirappivettä siten, että siirappia on määrästä 1/3.

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon hiiva. Kun hiiva on täysin liuennut, sekoita nesteeseen muut ainekset. Ole tarkka, että kaikki jauhot sekottuvat hyvin. Nostata taikinaa pari tuntia.
Taikinaa tulee n. neljä litraa ja se kannattaa paistaa ainakin kahdessa voidellussa vuoassa - mielellään mahdollisimman saman kokoisessa. Taikinaa ei vaivata, vaan se vain kaavitaan astioihin. Paista leipiä uunin alaosassa 175 asteessa noin kaksi tuntia. Hieman paistamisen puolivälin jälkeen voit valella leipiä siirappivedellä.

Kumoa leivät vuoista esim. ritilälle jäähtymään ja laita pariksi päiväksi jääkaappiin. Aivan uunituoreena leipä ei ole parhaimmillaan.

(En arvatenkaan malttanut olla maistelematta leipää saman tien, vaikka sen pitäisikin olla parhaimmillaan vasta kahden päivän päästä leivonnasta. Viikonlopun mittaan sitä päästään kuitenkin syömään ihan toden teolla.)

23 Comments:

At 6/10/07 19:52, Blogger Vt said...

Ruvetkaa nyt hyvät ihmiset käyttämään tägejä. Tai niitä, labeleita, tai mitä ne ovat. Luokkia. Että olisi helpompi löytää tiettyjä reseptejä. (Tämä ei nyt suoranaisesti liity mitenkään mihinkään, etsin vain tänään jotain.)

 
At 6/10/07 19:59, Blogger Rosmariini said...

Ookko nää kurkannut Pastanjauhannan reseptihakemistoon?

 
At 29/10/07 13:47, Blogger notkotti said...

Olen jo pitkään lueskellut Pastanjauhajien kokkailuista ja kokeiltukin on vaimon kanssa jotain sieltä täältä. Nyt on pakko jo laittaa kommenttikin, nimittäin tuo saaristolaisleipä löi kaikki ällikällä. Jopa lapset tykkäsivät siitä ihan oikeasti! :)
Leipä ei ollut ihan niin imelää kuin joululimppu, vaikka siirapin määrä hirvittikin, joten kaksi isoa vuokaleipää syötiin ihan loppuun asti reilussa viikossa, ja maku vain parani!
Kaikenlaista kokeiltiin päälle, mutta parasta tuon kanssa oli nauttia graavilohta ja sipulisilppua (smetanaa ei ollut). Oli nimittäin H-Y-V-Ä-Ä!

 
At 29/10/07 20:51, Blogger Rosmariini said...

Eiköpä vaan! Ja leipä valmistuukin niin superhelposti, kun ainekset täytyy vain sekoitella ja kipata vuokaan.

 
At 7/5/08 20:50, Anonymous Anonyymi said...

Tätä leipää olen tehnyt monta vuotta, eikä siihen ikinä kyllästy!

Kannattee kuitenkin pienentää vehnäjauhon (itse käytän sämpyläjauhoja) 10 dl:een, tulee paljon parempaa ja pehmeämpää.

Jos haluaa hifistellä niin laittaa aamulla piimän, hiivan, siirapin ja maltaat tekeytymään huoneenlämpöön. Hiiva alkaa pikkuhiljaa käymään ja illalla sitten jauhot yms. sekaan ja leivät vuokaan ja uuniin.

Myös edellisenä päivänä olen laittanut maltaat, siirapin ja osan piimästä tekeytymään jääkaappiin. Seuraavana päivänä sitten lämmittänyt loput piimästä ja jatkanut muuten normaaliin tapaan..

Kannattee kuitenkin huomioida, että jos turvottaa maltaat, tarvitaan nestettä hiukka enemmän, tähän käy vaikka saunakaljan jämät tai ihan vesi. Lopputulos on kosteampi ja täyteläisempi!

 
At 7/5/08 20:55, Anonymous Anonyymi said...

Ja sen piti vielä lisäämäni, että ulkonäkökin on paaaljon houkuttelevampi, kun jättää niitä jauhoja hieman pois =)

Ja täällä valellaan siirappivedellä ainakin kolme kertaa (nam).

 
At 16/7/08 15:39, Anonymous Anonyymi said...

Ja auringonkukansiement sopii tähän myös.

 
At 2/10/08 13:17, Anonymous Anonyymi said...

Aspössä leivän nesteeksi pannaan appelsiinimehua piimän sijaan, jos on laktoosi-intolerantteja syöjiä ja vaihtelun vuoksi muutenkin. Tulee vähän happamampaa mutta hyvää yhtä kaikki.

 
At 9/10/08 22:10, Blogger navettakissa said...

Moimoi! Kiitos reseptikuvan, innostuin vihdoin kokeilemaan tätä ohjetta ja kannatti! Parasta leipää, mitä olen ikinä tehnyt - tähän tulee himo!

 
At 9/7/09 20:22, Anonymous Anonyymi said...

Samaa mieltä kuin edelliset, olen tehnyt tätä leipää kauan, ja helppoa ja hyvää kuin mikä! Vinkki päällysteille: lämminsavulohta ja ruohosipulituorejuustoa sekaisin ja leivän päälle, sen jälkeen ei enää muita päällysteitä käytäkään.. :) ja tietysti paljon oikeaa ruohosipulia päälle.

 
At 12/9/09 07:52, Blogger Syppis said...

Saaristolaisleipä on varmasti hyvää.

 
At 13/1/10 18:29, Anonymous Anonyymi said...

Hei, kokeilin tätä ja tuli oikein herkullista! Se vain on nyt hieman ongelmallista, että kuoresta (siis päällisosan) tuli niin kovaa, ettei meinannut leikkaantua terävälläkään veitsellä millään. Mikä avuksi? Teinkö sittenkin jotain väärin? Voiko pinnan kovettumista estää? Sama tapahtui, kun valelin pintaa ja toisella kertaa jätin valelematta. Olen aika noviisi leipärintamalla ja ottaisin mielelläni viisaampien neuvoja vastaan! ;-)//Johanna

 
At 13/1/10 19:06, Blogger Rosmariini said...

Saaristolaisleivän leikkaaminen on kyllä toisinaan hyvinkin paljon voimia (sekä hyvää veistä) vaativa toimenpide. Olen pannut merkille, että mitä enemmän taikinaan tulee jauhoja, sitä työläämpi leivästä on saada paloja.

(Eli 10 desiä on sopivampi määrä kuin alkuperäiseen ohjeeseen sisältyvä 12.)

 
At 16/1/10 12:00, Blogger Cornelia said...

Apelsiinimehulla minäkin tätä teen ja niin hyvä on, ettei muuta päälle tarvitse kuin voita (tai hyvää margariinia!) Ja tämä ei kovetu helposti eikä homehdu, ja maistuu mahtavan hyvältä!

 
At 16/1/10 12:31, Anonymous Anonyymi said...

Kiitos Rosmariini jauhojen määrän vähentämis-vinkistä. Kokeilin nyt vieläkin vähemmällä jauhomäärällä (koska lisäsin leseiden sijaan mukaan sokerijuurikashiutaleita, kun leseet sattuivat olemaan loppu) ja heitin vielä mukaan viikunanpaloja JA sivelin vielä pinnan piimällä ja hiukalla vedellä ennen uuniin laittoa. Pidin vuoan peitettynä foliolla koko paiston ajan ja sain tällä tavalla leikattavan pinnan pienimmilläkin lihasvoimilla.
Olen Pastanjauhantaa-sivuston antia aiemminkin hyödyntänyt. Kiitos hyvistä resepteistä ja muistakin antoisista kirjoitteluista!//Johanna

 
At 8/8/10 14:49, Anonymous Soma said...

Rakastuin saaristolaisleipään Nauvossa ja edelleenkin se ainoa ja oikea tulee Tackorkin tilalta nauvossa. Nyt kokeilemaan tällä ohjeella,jos saisi edes samaa makua pikkiriikkisen.Päälle oikeaa voita ja mieluusti Börjen savukalaa Nauvon vierasvene satamasta:) Suosittelen muutenkin Nauvon herkkuja kaikille.

 
At 2/9/10 10:48, Anonymous Anonyymi said...

Kyllähän noi ohjeen nimet voisi laittaa hiukan selkeemmin ,niin löytysi paremmin...Eilen löysin tämän ohjeen "vahingossa"ajattelin tehdä seuraavana päivänä,mutta ei ollut helppo löytää "ikiomaa saaristolaisleipää" yritin haulla (saaristolaisleipä) ....ei löytynyt mitään.Onneksi Googlen kautta sitten löytyi ja pääsen leipomaan "ikiomaa" herkkuani!

 
At 27/9/10 13:30, Anonymous Anonyymi said...

Hei!
Itse teen melkein samalla reseptillä. Vehnäjauhoja laitan 10dl ja puolet piimästä korvaan omenamehulla. Näin tulee mielestäni parempaa :)

 
At 18/12/10 21:17, Anonymous Anonyymi said...

Kiitos ohjeesta! Leivästä tulee pehmeä, muhkea ja maukas, kun ohjeesta muuttaa jauhojen määrän siten, että vehnäjauhojen määrä on 6dl ja sämpyläjauhoja 2dl. Eli yht. 8dl, ohjeessa on pelkkää vehnäjauhoa 10 dl. Voitelua ei tarvitse, pinnasta tulee hyvinkin pehmeä ja leikattava, jos paistolämpötilan pudottaa 150 asteeseen. Taikina kannattaa kaataa paistovuokiin heti sekoittamisen jälkeen ja antaa kohota niissä.

 
At 14/12/13 16:36, Anonymous Anonyymi said...

Toimisiko tämä myös gluteenittomilla jauhoilla?

 
At 17/12/13 18:02, Blogger Rosmariini said...

En osaa kyllä valitettavasti ollenkaan sanoa. Miten ne yleensä eroavat normijauhoista?

 
At 22/12/14 17:10, Anonymous Anonyymi said...

Kiitos resept(e)istä. Tämä ohje on jäänyt vakioksi. Taitaa olla jo kolmas taikina nousemassa tämän joulun alla. Aina hiukan vaihdellen koostumusta, mitä sattuu kaapista löytymään.

 
At 21/12/21 20:27, Anonymous Anonyymi said...

Teen tätä edelleen joka joulu. Kiitos hyvästä ohjeesta (jauhoja vähennän minäkin 10dl:an).

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails