maanantaina, elokuuta 20, 2007

Marianne-kakku

Tämä Marianne-karkeilta ja mansikalta maistuva kakku toimitti tämänvuotisissa rapujuhlissa jälkiruuan virkaa. Kakku näyttää kuvassakin sen verran onnistuneelta, etten sitä arvatenkaan itse tehnyt. Tosin tämän leipomisesta voisin ehkä juuri ja juuri selvitäkin. Toivottavasti ohje on edes suurin piirtein oikein, kun sen puhelimessa puhuessani pikaisesti muistiin kyhäsin:
Marianne-kakku

pohja:
200 g suklaakeksejä rouhittuina (esim. cookieseja)
50 g sulatettua voita

täyte:
2 dl vispikermaa
120 g Marianne Crush -rouhetta
200 g maitorahkaa
5 liivatelehteä
1 dl kiehuvaa vettä

pinnalle:
400 g marjoja (esim. vadelmia tai mansikoita)
1 dl sokeria
4 liivatelehteä
1 dl punaista mehua

Sekoita keksimurut ja sulatettu voi. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. Nosta jääkaappiin odottamaan.

Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon murskatut mariannet sekä rahka. Liota liivatelehtiä n. 5 min. runsaassa kylmässä vedessä. Purista ylimääräinen vesi pois ja yhdistä liivatteet yhteen desiin kiehuvaa vettä. Liuota liivateseos marianne-vaahtoon ja kaada pohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa ainakin 2-3 tuntia.

Soseuta marjat tehosekoittimessa sokerin kera. Liota liivatelehtiä viisi minuuttia runsaassa kylmässä vedessä. Purista vesi pois ja sulata liivatteet kiehuvaan mehuun. Lisää liivateseos survottujen marjojen sekaan. Kippaa marianne-kerroksen päälle ja hyydytä jääkaapissa useita tunteja tai yön yli.

Ohjeen alkuperä on itselleni tuntematon. Kyseessä voisi kaiketi olla vaikkapa Fazerin resepti, kun Marianne-karkkien valmistuksesta kerran vastaavat. Mahtaakohan muuten olla olemassa leivontaohjeita, joiden pääosassa olisivat perinteiset pihlajanmarjakarkit? Tai vaikkapa ne Fazerin parhaiden sekaan piiloutuneet pitkulaiset kissakarkit eli Kiss-Kissit?

27 Comments:

At 20/8/07 22:46, Blogger Tusla said...

Kettukarkkeja ja Kiss-Kissejä on kyllä vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen. Yksi suursuosikki oli myös se jääkarhukarkki. Mutta ei se Kiss-Kissiä voita...

 
At 20/8/07 22:58, Blogger Rosmariini said...

Miten olinkaan unohtanut jääkarhukarkit! Niitä sitä aina yritti kalastella kersana Fazerin parhaiden pussukasta, mikäli Kiss-Kissit olivat päässeet loppumaan. Harvemmin noita paperipäällysteisiä karkkeja tuli itse ostettua, vaikka etenkin kettukarkeista kovasti tykkäsinkin.

 
At 20/8/07 23:11, Blogger Tusla said...

Mummoltahan noita paperipäällyskarkkeja aina sai. Itse käytiin kiskalla ostamassa merkkareita. ;)

Keväällä käväisin Fazulla vierailulla, kettukarkkien kohdalla tuli varsinainen nostalgia-aalto.

 
At 20/8/07 23:13, Blogger Polkkapossu said...

Heh, mummolta sai aina nimenomaan kettukarkkeja ja kiss-kissejä. No jälkimmäisiä tarjottiin vieraille myös allekirjoittaneen häissä, niin hyviä ne ovat.

 
At 20/8/07 23:37, Blogger Rosmariini said...

Nuo paperikarkit taisivat tosiaan olla aika lailla vanhemman sukupolven juttu. Paitsi lätkäliigat ja tuttifrutit olivat toki toisinaan omallakin ostoslistallani, mutta ne menivätkin enemmän irtokarkkiosastolle.

Fazer-Wikipediasta löytyy muuten kiintoisaa karkkihistoriaa. Kiss-Kissejä ja pihlajanmarjakarkkeja olisi tehty tuon mukaan jo 1800-luvulla!

 
At 21/8/07 08:11, Anonymous Anonyymi said...

Ooh, näyttääpä herkulta! KissKissit ja jääkarhukarkit on sisältä sen verran tahmaisia, että voisivat sopia sulatettuna johonkin kuorrutteeseen? Tai jätskin kastikkeeksi.. Mistähän niitä saisi sellaisenaan, Fasun parhaissa niitä on aina vain muutama. :( Ehkäpä Fasun tehtaanmyymälästä?

 
At 21/8/07 08:39, Anonymous Anonyymi said...

upean näköinen kakku... voiskin kokeilla rapujuhlajälkkäriksi... ;)

ilmeisesti tosiaan sama kuin tämä cloetta fazerin sivuilta löytyvä...

url:

http://www.suklainenkeittio.fi/index2.php?reseptiid=9

 
At 21/8/07 08:45, Anonymous Anonyymi said...

Hellou
Henna, ja muutkin, Kiss-Kissejä on Fazerin irtokarkkilaareissa niissä mistä löytyy Fazerin sinistäkin

 
At 21/8/07 09:01, Blogger Rosmariini said...

Tosiaankin, se on tuo Cloetta Fazerista löytyvä Marianne Cheesecake (rahkakakku) -ohje, kiitos Kikille vinkistä. Ja noilta reseptisivuiltahan näyttää löytyvän karkkikakkujen ohjeita vaikka millä mitalla. Taidankin kenties kokeilla jolloinkin tuota Tyrkisk Peber –friikin hyytelökakkua.

 
At 22/8/07 05:40, Anonymous Anonyymi said...

Hei!

Ohje on Fazerin Marianne Crush -nimisen Bak & Dessert -pussin kyljessä, löytyy maustehyllystä melkeinpä kaikista kaupoista :) Olen tehnyt kakkua alkuperäisellä vadelma-versiolla jo parikin kertaa, ja meni kyllä heti parempiin suihin! Kiitos kivasta sivusta!

 
At 22/8/07 09:04, Blogger Rosmariini said...

Kiitos tiedosta! En ole tainnut itse tuota marianne-rouhetta koskaan ostaakaan. Onkin kätevää sitten, kun tätä kakkua innostuu joskus laatimaan, että resepti on tarveaineineen valmiiksi jo kaupassa odottamassa. :)

 
At 22/8/07 19:25, Anonymous Anonyymi said...

Todella herkulliselta kakku näyttää!

Minunkin lemppareita on kettukarkit mutta Fazun pussista taas lakka..vai mitä ne sini-vihreässä ruudullisessa paprussa olevat ovatkaan nimeltään. Ne menee aina ensin :)

 
At 22/8/07 23:41, Blogger Rosmariini said...

Lakkaa (tms.:) en saa loihdittua mieleeni, mutta oliko siellä pussissa semmoinenkin karkki kuin Tosca. Se taisi olla ruskeassa käärepaperissa.

 
At 23/8/07 00:54, Blogger Pippurimylly said...

Lacta-nimisiä ovat ne sinivihreät ruudulliset - tai ainakin muinoin olivat. Minun suosikkejani myös! Mukavan mieto, mutta täyteläinen maku. Ei kirpeä, ei liian makea. Mainio!

 
At 23/8/07 00:55, Blogger Pippurimylly said...

Korjaan - "lakta" koolla ihan reilusti suomalaisittain.

 
At 23/8/07 19:05, Anonymous Anonyymi said...

Heh, no ilmankos sekoitin lakkaan :)
Nuo Toscat on myös suosikkeja ja sitte ne sini-valko-punaisessa paperissa olevat...niidenkään nimeä en muista :)
Rapu ja orange jää aina syömättä :(

 
At 24/8/07 14:01, Blogger Meri, Helsinki said...

Kiss kiss kiss kiss puss pussissa! Erisopivaa häihin ja karan aatelistoa. Kettukarkit on kyl pahoja vaikka nostalgisia.

 
At 24/8/07 14:18, Blogger Rosmariini said...

Rapu ja orange? Miten minä nyt en muista näitä ollenkaan! Karkkiasiantuntemukseni taitaa olla oletettua kehnompi.

Ja Muuli on takaisin, jeejee! Toivottavasti Ahvenanmaan pyöräretki oli antoisa.

 
At 24/8/07 14:39, Anonymous Anonyymi said...

Jep, mulla on pussi pyörinyt tuossa tietokoneen vieressä viikkoja ja siellä ne köllöttelee...Rapu ja Orange.
Muistan, että tuo Orange tuli uutena pussiin jokunen vuosi sitten mutta tuo Rapu on ollut jo kauan. Kultainen kääre, jossa siniset päädyt ja punainen rapu keskellä :)

 
At 24/8/07 15:02, Blogger Meri, Helsinki said...

Retki oli huippu! Mutta olen täällä kotona taas vähän kuin vain lainassa kun jo sunnuntaina taas loittonen kolmeksi viikoksi. Mielettömiä kokemuksia ja tietysti myös ruokaseikkailuita plakkarissa, jahka ehdin jakaa :-D

 
At 24/8/07 18:40, Blogger Rosmariini said...

Terhi: Omasta puss-pusseilustani on näköjään sen verran aikaa, etten tosiaan ole noihin kahteen makeiseen ikinä tutustunut (luurasin yhteen pussukkaan sisälle, eikä rapu tai orange soittanut ollenkaan kelloa). Nyt on kyllä pakko päästä maistamaan tänä viikonloppuna niitä itsekin.

Ylimuuli: Varsin hulppealta tuo pyöräreissu vaikuttaakin. Jospa jonain kesänä pääsisi noihin maisemiin itsekin. (Ja toista reissua pukkaa heti perään, kääk!)

 
At 26/8/07 13:15, Blogger Rosmariini said...

Nyt on makutesti tehty (varmaan vähintään viidentoista vuoden tauon jälkeen), ja täytyy myöntää, että Kiss-Kissit olivat muuttuneet vuosien myötä omassa suussani yllättävän muikeiksi. Ehkä tuo Lakta-karkki oli kuitenkin parempi, ja samaten Tosca maistui edelleen. Nuo uutuudet eivät pahemmin sävähdyttäneet meikäläistäkään.

 
At 26/6/08 10:13, Blogger Hanna Takala said...

Siinähän on intensiivinen punainen pinta, sopi varmasti rapujuhliin kuin nenä päähän.

 
At 22/6/10 20:24, Blogger Jonna1983 said...

Moikka!

Mitä mehua kakussa kannattaa käyttää?

 
At 23/6/10 08:45, Blogger Rosmariini said...

Tuossa kuvan kakussa taitaa olla mansikkamehua.

 
At 2/9/11 13:45, Anonymous äiti88 said...

Tässä kakun varmaankin alkuperäinen ohje.

http://www.fazermakeiset.fi/fi/Suklainenkeittio/Recept/Visa.aspx?recipeID=4893

 
At 24/11/11 23:08, Anonymous Anonyymi said...

Ja tästä karppaajien mariannehyytelökakusta kun varastaa pohjan niin paranee entisestään! Tuohon mariannehyytelökakkuun kun sopii tuo kookosta sisältävä pohja vallan mainiosti: http://karppaus.info/resepti/resepti.php?id=695

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails