maanantaina, kesäkuuta 18, 2007

Kanavartaat ja kurkkuraita

Aura Liimataisen ohjeita on kehuttu kevään mittaan sen verran monissa ruokablogeissa, että ajattelin minäkin etsiä käsiini hänen reseptikirjojaan. Nämä grilliin päätyneet kanavartaat ja niiden kanssa tarjoiltu kurkkuraita saivat ohjeistuksensa Aura Liimataisen & Heikki Riipin kirjasta Herkkujen maailma.

Raholan syötävien sanojen perusteella tikka olisi curryn tavoin pikemminkin englantilainen kuin intialainen keksintö. Chicken tikka masala -niminen keitos taitaakin olla Britannian suunnalla hyvin suosittua syötävää, mutta sitä ei tiettävästi viritellä tarjolle vartaaseen. Itselleni se puuhun hakkaava (samoin kuin tauluun heitettävä) tikka on hiukan tutumpi.
Tikka

750 g broilerin luutonta lihaa
Marinadi:
1 dl jogurttia
1-2 murskattua valkosipulinkynttä
2 rkl sitruunamehua
1 tl chilijauhetta
1 tl paprikajauhetta
1/2 tl jauhettua inkivääriä
1/2 tl suolaa
öljyä
Lisänä:
sipulirenkaita
tomaattia viipaleina
sitruunalohkoja

1. Poista broilerista nahka ja leikkaa liha poikkisyin 2 cm paksuiksi suikaleiksi. Sekoita kulhossa marinadin aineet ja lisää broilerinpalat siihen. Sekoita hyvin ja anna maustua vähintään 2-3 tuntia, mielellään seuraavaan päivään.
2. Pujota broilerinpalat vartaisiin, sivele öljyllä ja grillaa kauniin kullanruskeiksi välillä käännellen.
3. Tarjoa lisänä keitettyä riisiä, ohuita sipulirenkaita, tomaattia ja sitruunaa tai sipulisalaattia ja kurkkuraitaa.

Kurkkuraita

pala kurkkua (200 g)
3 dl maustamatonta jogurttia
(1/2 tl tuoretta raastettua inkivääriä)
ripaus juustokuminaa, jeeraa
1/4 tl valkopippuria
1/2 tl suolaa
Pinnalle:
paprikajauhetta
korianteria tai persiljaa

1. Raasta pesty kurkku karkeaksi raasteeksi ja puserra neste pois. Sekoita jogurttiin mausteet ja kurkkuraaste.
2. Pane salaatti tarjoiluastiaan, ripottele pinnalle paprikajauhetta ja aseta korianterin- tai persiljanoksa keskelle koristeeksi. Tarjoa kylmänä.

Meillä samalle lautaselle tikan ja kurkkuraidan kanssa päätyi paitsi riisiä myös marinoituja paprikoita sekä pikkuruinen erä tomaatti-sipulisalaattia.

4 Comments:

At 18/6/07 22:24, Blogger Tusla said...

Kiva tuo kurkkuraita! Jotenkin kummasti sitä aina tekee sitä samaa tuttua tsatsikia, jos sattuu olemaan kurkkua ja jogurttia jääkaapissa. Hieman urautunutta... :)

Taas alkaa tuo ruokahaasteen dead line kolkutella ovella. Grilli on ollut kuumana melkein joka viikonloppu, mutta jotenkin mikään omista kokkauksista ei ole oikein sykähdyttänyt kisamuonaksi asti.

Juhannuksena täytyy varmaan laittaa mietintämyssy täysille suhisemaan, josko se kisagrillaus sieltä sitten putkahtaisi.

 
At 18/6/07 23:25, Blogger Rosmariini said...

Joo, saas nähdä, miten käy tuon ruokahaasteen kanssa, kun nyt kesällä on näköjään ollut ihan ennätysvähän aikaa kokkailuun (ja etenkään mihinkään vähänkään suunnitelmallisempiin juttuihin).

Mutta tuo kurkkuraita oli tosiaan vannoutuneelle tsatsiki-ihmiselle hauskaa vaihtelua, vaikka meinasinkin tehdä siitä vähän turhan tujua liiallisella valkopippurimyllytyksellä.

 
At 19/6/07 09:12, Blogger Santeri Kyröhonka said...

Legandan mukaan tuo Chicken Tikka Masala syntyi, kun asiakas vaati kastiketta kana-ateriaansa intialaisessa ravintolassa. Kokki läjäytti annoksen päälle purkin Cambelsin tomattikeittoa ja hieman mausteita...

Edesmennyt Robin Cook totesi Chicken Tikka Masalasta seuraavaa ollessaa Britannian ulkoministeri:" Chicken Tikka Massala is now a true British national dish, not only because it is the most popular, but because it is a perfect illustration of the way Britain absorbs and adapts external influences. Chicken Tikka is an Indian dish. The Massala sauce was added to satisfy the desire of British people to have their meat served in gravy. "

 
At 19/6/07 09:28, Blogger Rosmariini said...

Kiitokset lisävalaisusta, jälleen kerran!

Luin itsekin eilen pari tuntia tuon postauksen jälkeen oululaisesta ilmaisjakelulehdestä (Forum24) Oulun uudesta intialaisesta ravintolasta tehtyä artikkelia, jossa todettiin, että Intiassa tandooriruuat syödään ilman kastiketta, kun taas Euroopassa ei pidetä kuivasta ruuasta vaan sekaan halutaan soosia. Lisäksi intialaisten kerrottiin haluavan omaan tandooriannokseensa luita, kun taas täkäläiset tykkäävät syödä mieluiten luuttomia fileitä.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails