tiistaina, kesäkuuta 19, 2007

Italiansalaatti

Kuten kuvasta näkyy, tällä salaatilla ei ole mitään tekemistä sen muovipurkissa myytävän salaatin kanssa, jossa on muistini mukaan ainakin majoneesia, herneitä, porkkanoita ja kinkkua. (Semmoisestakin italiansalaatista olen joskus yrittänyt tehdä kotiversion, mutta lopputulos oli aika kehno enkä sittemmin ole ryhtynyt uusintayrityksiin.)

Tämän vähän erilaisen italiansalaatin ohje on otettu kirjasta nimeltään Maittavat salaatit, ja ihan maittavaa tämä kieltämättä kyllä olikin:
Italiansalaatti (neljälle)

250 g conchigliepastaa
50 g pinjansiemeniä
350 g kirsikkatomaatteja halkaistuna
1 punainen paprika siemenettömänä ja kuutioina
1 punasipuli pilkottuna
200 g puhvelimozzarellaa kuutioina
12 kivetöntä mustaa oliivia
25 g tuoreita basilikanlehtiä

KASTIKE:
5 rkl ekstra-neitsytoliiviöljyä
2 rkl balsamietikkaa
1 rkl tuoretta basilikaa pilkottuna
suolaa ja pippuria
tuoreita parmesaanilastuja koristeluun

1. Kiehauta kevyesti suolattu vesi suuressa kattilassa. Lisää pasta ja keitä keskilämmöllä noin 10 minuuttia tai pakkauksen ohjeen mukaisesti, tai kunnes pasta on sopivaa (al dente). Valuta, huuhdo kylmällä vedellä ja valuta uudelleen. Anna jäähtyä.
2. Samalla kun pasta kypsyy, pane pinjansiemenet tyhjään paistinpannuun ja paahda 1–2 minuuttia, kunnes siemenet ovat kullanruskeita. Ota pannu liedeltä, siirrä siemenet kulhoon ja anna jäähtyä.
3. Kastike: Laita oliiviöljy, etikka ja basilika pieneen kulhoon. Suolaa ja pippuroi. Sekoita huolellisesti. Peitä tuorekelmulla ja siirrä sivuun.
4. Aloita salaatin kokoaminen jakamalla pasta tarjoilukulhoihin. Lisää pinjansiemenet, tomaatit, paprika, sipuli, juusto ja oliivit. Ripottele basilikanlehdet ja kaada kastike päälle. Koristele tuoreilla parmesaanilastuilla. Tarjoa.


16 Comments:

At 19/6/07 13:18, Anonymous Anonyymi said...

Tuo Suomessa Italiansalaattina myytävä salaatti tunnetaan muualla maailmassa venäläisenä salaattina (Salade Russe). Suomalaiseen versioon tungettavat spagetinpätkät lienevät ihan suomalaiskansallinen erikoisuus.

 
At 19/6/07 13:21, Blogger Meri, Helsinki said...

Näyttää kyllä kerrassaan maistuvalta ja keittokirjan nimi on oikein lupaava :-) Tänsorttinen italian salaatti käypi mun makuusi saletisti paremmin kuin se kaupan soosi! Kuulkaa ettehän ole sattumalta koskaan hapattaneet itse punakaalia? Haikailen sellaisen makean punahapankaalin perään... Tosin kuukkeloinutkaan en vielä ole. Vaan kalastelen ensin täältä jos olis kokemusta :-D

 
At 19/6/07 13:23, Anonymous Anonyymi said...

Mistä te oikein ostatte sitä puhvelimozzarellaa?? Saako sitä tavallisesta marketista???

 
At 19/6/07 16:49, Blogger Pilvi said...

Äitini tekee ihan mielettömän hyvää italiansalaattia (majoneesiversiota) ja tietenkin jollain salaisella ohjeella, jota kysyttäessä äiti "ei muista" raakaainemääriä ja tekotapaa...:)

 
At 19/6/07 17:34, Blogger Polkkapossu said...

Kaupan italiansalaatti olisi muuten maistuvaa, mutta etikkaa on lorahtanut vähän turhan paljon mukaan. Kuten valmispunajuurisalaateissakin. No niitä tulee kyllä silti joskus ostettua.

Heh, Aura Liimatainenhan alkaa olla melkoinen sankari täällä.

 
At 19/6/07 17:59, Blogger Rosmariini said...

Mikko: Venäläinen salaatti, tosiaankin. Ruoka-asioiden luottolähteestäni eli Raholan syötävistä sanoista löytyykin aiheesta lisätietoa. Sen mukaan alkuperäisessä venäläisessä salaatissa oli vihannesten lisäksi riekonrintaa ja ravunpyrstöjä, hmmm. :) Jännä, miten tuokin ruokalaji on muuntunut matkan varrella (näköjään nimeä myöten) - ja onnistunut lopulta pääsemään jopa kaikkien tuntemaksi einessalaatiksi.

Ylimuuli: Hapatettu punakaali! Kerro heti, jos löydät ohjeen. Punakaalta tulee käytettyä ihan liian vähän vähän, ja olenkohan hapatettuna sitä mahtanut maistaakaan.

anonyymi: Puhvelimozzarellaa ei käsittääkseni saa vielä ihan kaikista kaupoista, itsekin taisin törmätä siihen ensimmäisen kerran vasta viime syksynä. Tähän salaattiin olisi kyllä käynyt vallan hyvin tavallinenkin mozzarella (tai melkein mikä muukin juusto tahansa); puhvelijuusto on (omasta mielestäni) enemmän paikallaan lämpimissä ruuissa.

Pilvi: Äitien ohjeet ovat kokemusteni mukaan usein juuri tuommoisia. Joskus tuntuu, etteivät he ole edes kuulleet mittakupeista tai tarkoista paistoajoista. :)

Polkkapossu: Monet keittokirjailevat kokit ovat tulleet kyllä tutuksi ruokablogeja lueskelemalla. Esim. Kaarina Roininen tuntuu olevan monen leivontabloggaajan suursuosikki, enkä minä ollut (nolostuksekseni) kyseisestä leipurista koskaan kuullutkaan. (Tosin en ennen blogin perustamista juuri mitään leiponutkaan, mitä nyt pizzaa joskus ulkomuistista.)

Jos jollakin (muullakin kuin Pilvin äidillä) sattuisi olemaan takuuvarma tai edes kohtuullisen hyvä suomalaistyyppisen italiansalaatin ohje kätköissään, niin semmoinen otetaan tällä suunnalla mielellään vastaan. Samoin punakaaliohjeet ovat tervetulleita!

 
At 19/6/07 21:44, Blogger oliivia said...

jos teiltä löytyy Auran (niinpä niin, siis Liimataisen) Kotiruokaa -kirja, niin sen italiansalaatti -ohjeella on ainakin meillä saatu ihan maistuvaa aikaiseksi.

Jos teillä ei kirjaa ole niin kommentoi, niin laitan ohjeen tänne :)

 
At 19/6/07 22:56, Blogger Rosmariini said...

Se ohjehan sopisi hyvin viikon teemaan, joten anna tulla vaan. :) Kotiruokaa-opus on meille toistaiseksi tuntematon tapaus.

 
At 20/6/07 14:58, Blogger oliivia said...

Niin, sen kirjan nimi on näköjään Parasta kotiruokaa, meidän painos on vuodelta 1998.

Italialainen salaatti

1 kuorineen keitetty peruna
1 kuorineen keitetty porkkana
1 pieni omena
6-8 cm pala tuorekurkkua
100 g kinkkua tai mietoa makkaraa
1 maustekurkku
1 dl pieniä pakasteherneitä

kastike:
1 dl kuohukermaa
1 ½ dl majoneesia
½ tl suolaa
2-3 tl viinietikkaa
1 maustemitta valkopippuria

Kuori peruna, porkkana ja omena. Leikkaa peruna ja maustekurkku pieniksi kuutioiksi, muut ainekset (paitsi herneet) ohuiksi suikaleiksi. Sulata herneet.

Vatkaa kerma vaahdoksi suuressa kulhossa. Sekoita joukkoon majoneesi ja mausteet. Lisää kastikkeeseen kaikki salaattiaineet varovasti sekoittaen. Anna maustua kylmässä pari tuntia.

Tämä oli siis ihan suoraan kirjasta. Meillä on muistaakseni joskus korvattu kuohukerma kermaviilillä, mutta kuohkein versio tulee varmasti ohjeen mukaan. Lisäksi muistelen että olemme ripauttaneet hiukan paprikajauhetta kastikkeen mausteeksi. Tärkeää tietysti on, että kinkku tai makkara on riittävän maukasta. Paljon hehkuttamani Korpelan savusaunapalvi olisi onnen omiaan tähän.

 
At 20/6/07 17:23, Blogger Rosmariini said...

Tuohan kuulostaakin hyvältä, suurkiitokset! Aika paljon samoja aineksia kuin rosollissa - sitä voisikin värkätä joskus italiansalaatin kanssa samalla kertaa.

 
At 20/6/07 18:43, Anonymous Anonyymi said...

Määpä kerron maailman parhaimman Italiansalaatin ohjeen. Kannattaa kokeilla!

800 g kinkkua
400 g suolakurkkua
400 g omenaa
400 g keitettyjä porkkanoita
400 g keitettyjä perunoita
200 g makaronia

Majoneesi

2 keltuaista
10 g sinappia
5 g suolaa
5 g sokeria
0,1g valkopippuria

Vatkaa aineet sekaisin

0,25 dl etikkaa
0,5 dl öljyä
0,5 dl kermaa

Ala lisäämään seokseen öljyä tipoittain koko ajan sekoittaen. Kun seos alkaa sakenemaan öljyä voi lisätä nauhana. Lisää vuorotellen öljyä ja etikkaa. Kun seos on valmis, lisätään kerma.

 
At 20/6/07 21:33, Blogger Rosmariini said...

Kiitokset! Maailman parhaita ohjeita kokeillaan ehdottomasti. Majoneesi kannattaa tosiaan tehdä salaattia varten ilman muuta itse.

 
At 22/6/07 10:38, Anonymous Anonyymi said...

Mitä ihania herkkuja täällä taas onkaan(harmi kun ei muka kerkiä niin usein täällä piipahtelemaan) :/
Sipulipiiraskin oli päässyt kokeiluun,kiitos siitä =)

 
At 22/6/07 11:33, Blogger Rosmariini said...

Sipulipiirakka oli ihan parasta! Kiitos vielä kerran.

 
At 23/6/07 22:57, Anonymous Anonyymi said...

Kaupan italiansalaattia en syö, mutta tämä italiansalaatti maistuisi kyllä minulle =P

 
At 1/7/07 19:09, Anonymous Anonyymi said...

Pirkan nettisivuilla on muuten mukava perinteisen italiansalaatin ohje. Ainakin mulla se on toiminut ihan hyvin. Tapanani on kyllä korvata reseptissä mainittu kinkku salamilla, siten salaatista tulee mielestäni vähemmän jouluinen ja maukkaampi.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails