tiistaina, toukokuuta 22, 2007

Mantelin mustikka-juustokakku

Urani kakkutaiteilijana on alkanut, ja postaanpa nyt heti alkuun ulkonäkönsä puolesta pieleen menneen yritelmän. Kuvassa pitäisi nimittäin olla viipale herkullisen mustikkaista juustokakkua, jossa täytekerrokset lepäisivät kiltisti ja siististi päällekkäin. Siis semmoinen ihanuus, joita joskus näkee kahviloiden kakkuvitriineissä. Itse onnistuin kämmeltämään kakkua vähän joka vaiheessa, mutta maku oli onneksi hyvien raaka-aineiden ansiosta kohtuullisesti kohdallaan. Juustoinen täyte maistui juuri sopivasti appelsiinilta, ja mustikat ovat muuten vaan aina yhtä makoisia.

Juustokakku on kätevästi kyläpaikkaan mukana kulkeva jälkiruoka, koska sitä voi vuoassaan liikutella kohtuullisen kätevästi ja toisaalta sen voi tehdä jo edellisenä päivänä jääkaappiin tekeytymään. Minä en käyttänyt moista mahdollisuutta hyödykseni vaan ryhdyin kakkupuuhiin siinä vaiheessa, kun sovittuun lähtöaikaan oli enää tunti ja vartti. Lopulta kaivelin kakun uunista vähän vetelänä, kippasin mustikat sekaan ja kaiken huipuksi hulautin vielä kuorrutteen kakun pinnalle sen verran vauhdikkaasti, että homma levisi lopullisesti käsiin. Automatka oli löysän leivonnaisen kanssa vähintään mielenkiintoinen, mutta onneksi kakku jähmettyi kyläpaikan jääkaapissa sentään siinä määrin, että siitä voitiin nykertää yön pimeinä tunteina muutamia palasia tarjolle.

Kakkuohje oli joka tapauksessa ihan loistavan hyvä (laitoin juustoksi lähinnä mascarponea), ja toivon tosissani, että saisin tästä vielä joskus aikaiseksi näyttävämmänkin version. Kiitoksia ohjeesta Mantelille!
Mustikka-juustokakku

125 g voita
2 1/2 dl kaurahiutaleita
100 g murennettuja kaurakeksejä (murustaminen käy kätevästi pakastepussin sisällä vaikka kaulimella painellen)
2 rkl fariinisokeria

täyte:
375 g kevyttä tuorejuustoa
100 g ricottajuustoa (tai mascarponea)
3/4 dl sokeria
1 1/4 dl ranskankermaa
2 munaa
1/2 rkl raastettua appelsiinin kuorta
1 rkl vehnäjauhoja

kuorrutus:
250 g mustikoita
vajaa purkillinen vauvan mustikkasosetta (Semper)
2 dl vettä
1 dl hyytelösokeria

Voitele irtopohjavuoka (halkaisija n. 20 cm) ja vuoraa pohja leivinpaperilla.
Sulata voi kattilassa, lisää sokeri, kaurahiutaleet ja keksinmurut. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. (Tässä hyvä apuväline on pieni juomalasi, vähän niin kuin kaulimena). Laita vuoka jääkaappiin. Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Vatkaa sähkövatkaimella kaikki täytteen aineet tasaiseksi massaksi. Kaada vuokaan. Aseta vuoka uunipellille, johon mahdollinen irtopohjavuoan rakosista valuva rasva voi valua. Paista 40-45 min, tai kunnes täyte on jähmettynyt. Täytteen ei kuulu ruskistua. Nosta kakku uunista ja jätä vuokaan jäähtymään.

Levitä mustikat kakun päälle. Pakastemustikat on hyvä laittaa kohmeisina. Valmista hyytelöliemi vedestä, mustikkasoseesta ja hillosokerista pakkauksen ohjeen mukaan. Valele hieman jäähtynyt sokeriliemi mustikoiden päälle lusikkaa apuna käyttäen.
Pane kakku jääkaappiin useammaksi tunniksi tai yön yli. Irrota varovasti irtopohjavuoasta ennen tarjoilua.

9 Comments:

At 22/5/07 18:48, Anonymous Anonyymi said...

Minuun olisi mennyt ihan täydestä, vaikka olisitte esitellyt tämän kakun onnistuneena! Oikein mehukkaan näköistä, en pistäisi lainkaan vastaan, jos joku eteeni tällaisen laittaisi :P

Käytittekö tuoreita vai pakastemustikoita? Eilen himoiten katselin tuoreita mustikoita, huimaan 4,60 euron hintaan! Taitaa puutarhamustikat olla aika mauttomia...

 
At 22/5/07 19:05, Blogger Rosmariini said...

Täydestä se olisi mennyt täälläkin, kun aika useinhan mustikkapiirakat näyttävät vähän tuommoisilta. :) Ja hyvin se onneksi näytti maistuvan.

Kaupassa myytävät pensasmustikat taitavat olla tosiaan melko hintavia. Itse en ole niitä koskaan mahtanut edes maistaa, eli pakastemustikoita käytin tähänkin.

 
At 22/5/07 20:02, Blogger sea said...

Minusta tuo on herkullinen juuri tuollaisena! Ihanan valuvana eikä tönkkönä konditoriasta ostettuna. ;)

 
At 22/5/07 20:37, Blogger rinsu said...

Kakku on boheemisti komea.

 
At 23/5/07 08:50, Blogger Rosmariini said...

Kakku on kyllä kieltämättä ainakin omatekoisen näköinen. Mahtaako heijastella kenties jopa jollain tapaa kasaajansa persoonallisuutta. :)

Pitää vielä lisätä sen verran, että ei tuon kerrostamisen pitäisi olla mitenkään ylivoimaisen vaikeaa, olenhan vastaavassa aiemmin jossain määrin jo onnistunutkin. Tämä mustikkakakku vaan oli ensimmäinen uunissa valmistamani juustokakku, enkä näin ollen hoksannut varata jäähdyttelyaikaa tarpeeksi.

 
At 24/5/07 20:37, Blogger Manteli said...

Hei, näyttää oikein herkulliselta vaikka onkin kerrokset menneet sekaisin, kiva kun uskaltauduitte kokeilemaan.
Ensimmäisen mustikka-juustokakkuni koristelin pensasmustikoilla, koska mustikoita oli saatava kakun päälle ja silloin oli alkukesä (pakastemustikoita en uskaltanut siihen laittaa, pelkäsin, että ne sulaessaan menevät aivan velliksi. Nythän olen huomannut nuo pakastetut aivan yhtä toimiviksi). Pensasmustikoissa ei tietenkään ole ollenkaan oikea mustikan maku, eikä ne edes sotke suuta ja hampaita samallalailla siniseksi. Tietysti "arvokkaammissa tilaisuuksissa" voisi olla kiva, ettei vieraiden hampaat värjäydy mustikkakakusta siniseksi...

 
At 24/5/07 20:49, Blogger Rosmariini said...

Tuo ohje oli sen verran houkutteleva, että sitä piti päästä kokeilemaan saman tien, mikä selittääkin osaltaan noita aikataulutuksellisia ongelmia. Seuraavalla kerralla varaan valmistukseen ilman muuta enemmän aikaa ja saan toivon mukaan kerroksetkin paremmin kohdilleen.

Kiitos vielä kerran ohjeesta!

 
At 18/6/07 00:05, Anonymous Anonyymi said...

Testaamani kakku onnistui loistavasti, ystäväni jopa luulivat minun piipahtaneen konditorian puolella kakunhankintamatkalla :)

Olisin tiedustellut onko teillä kokemuksia tämän tai vastaavanlaisen kakun pakastamisesta? Kärsiikö juusto operaatiossa?

-Kiitokset muistakin makoisista resepteistä, joita olen päätynyt bloginne innoittamana testaamaan!

 
At 18/6/07 09:19, Blogger Rosmariini said...

Leivonnaisten pakastaminen ei ole vahvimpia puoliani, joten en valitettavasti osaa sanoa siihen mitään omakohtaista. Juustokakun pakastamisen googlettamalla löysin pari keskusteluketjuja, joissa joillakin oli pakastaminen onnistunut ilmeisesti ihan hyvin makuun tai rakenteeseen vaikuttamatta.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails