tiistaina, huhtikuuta 10, 2007

Sitruunatorttu

Ihastuin Joy of Baking -sivustolla taannoin tällaiseen amerikkalaiseen sitruunatorttuun ja päätin tehdä sitä jolloinkin sopivan tilaisuuden sattuessa itsekin. Pääsiäisenä sopiva tilaisuus sitten koittikin, mutta ohjeen otin loppujen lopuksi Hellapoliisin blogista. Ihan vaan periaatteella, että miksi mennä merta edemmäksi kalaan. Hellapoliisi oli käyttänyt omassa ohjeessaan limeä, joten muutin ne kohdat tuossa omassa ohjeessani sitruunaksi.

Torttu valmistui varsin kätevästi. Marengin valmistaminen on todella helppoa, kunhan vain erottelee valkuaiset keltuaisista huolella sekä vatkaa valkuaiset ja sokerin niin kiinteäksi, että massa pysyy paikallaan vaikka ylösalaisin käännettynä. Samoin sitruunakiisseli sakeni sopivasti muutaman minuutin hämmentämisen jälkeen. Sitruunapiirakka oli suomalaistyyppisiin marjapiirakoihin ja kermakakkuihin tottuneelle hieman hapokkaampaa syötävää, eli kyseessä oli kaiken kaikkiaan varsin kiintoisa leivontakokemus:
Sitruuna-marenkitorttu

Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
100 g margariinia
1 keltuainen
2 rkl kylmää vettä

Sitruunakiisseli:
1,5 dl vettä
1,5 dl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja
3 keltuaista
1 sitruunan kuori raastettuna ja kahden sitruunan puristettu mehu

Marenki:
4 valkuaista
1 dl sokeria

Nypi jauhot, sokeri ja rasva sekaisin. Lisää keltuainen. Lisää nopeasti kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille, kypsennä pohjaa 200 asteessa 10 minuuttia.
Mittaa kiisseliä varten kaikki aineet kattilaan ja keitä, kunnes sakenee. Sekoita koko ajan. Kaada jäähtynyt kiisseli piirakkapohjan päälle. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää sokeri vähitellen koko ajan vatkaten. Pursota marenkivaahto kiisselin päälle, tai levitä lusikan avulla. Paista 175-200 asteessa, kunnes marenki on saanut hieman väriä. Varo polttamasta.

(PS. Sittemmin huomasin, että Hellapoliisin ykkösblogissa on myös sitruunatortun nimellä kulkeva ohje.)

22 Comments:

At 10/4/07 12:27, Blogger Aurinkotuuli said...

Vaikuttaa hyvältä ja raikkaalta... olenhan sitruunafani :). Pitää joskus kokeilla, kun olen jo pitkään haaveillut juuri tuollaisen marenkisen sitruunapiirakan tekemisestä.

 
At 10/4/07 12:37, Blogger Rosmariini said...

Tämä ohje sopi kyllä hyvin omaankin sitruunainnostukseeni. Lukaisin vielä kaiken lisäksi pääsiäisenä Keltaisten sitruunoiden ravintolan, joten aika sitruunaisissa tunnelmissa mentiin.

 
At 10/4/07 13:53, Blogger Aurinkotuuli said...

Juu ja tämä on siitäkin mukava ohje, että piirkka on melko kevyttä, kun rasvaa on vain pohjassa eikä siinäkään huimia määriä. Sopii kyllä varmasti jonkin tuhdimman ja mausteisen ruuan jälkeen nautittavasti.

 
At 10/4/07 14:45, Blogger Rosmariini said...

Lisäksi tuo marenkitorttu on aika hauskannäköistä tarjottavaa. Nuo pursotetut marenkikiehkurat näyttivät minun silmiini ihan pikkuruisilta riekoilta. :)

 
At 10/4/07 17:04, Blogger thunde said...

uusi bloggi auki..

 
At 10/4/07 17:45, Anonymous Anonyymi said...

Tätä haluan kokeilla! Lemon-marenguepie, eikös totta? Kun sanoit että nuo hauskannäköiset marenkikukkulat näyttävät ihan riekoilta, niin koko syötävä sai silmissäni aivan uuden ilmeen. Kivan näköinen ja keväinen piirakka.

 
At 10/4/07 20:10, Blogger Rosmariini said...

Sepä se, tai tuon Joy of Bakingin mukaan Lemon Meringue Tart. Täytyy muuten tunnustaa, etten tiedä, mitä eroa on piirakalla, piiraalla ja tortulla. Käytän kaikkia termejä iloisesti ristiin. :)

Pitkää ikää Soulfoodille!

 
At 10/4/07 20:42, Blogger Pintaremontti said...

Houkutteleva ohje! Voisikohan tätä tehdä muutenkin kuin piirakkavuokaan, eli esim. pellillisen verran, jos tuplaa mittamäärät? Tämä olisi kätevää juhlatarjottavaa myös lievästi maitorajoitteisille, ainakin jos pohjan margariini on hylaa?

 
At 10/4/07 21:33, Anonymous Anonyymi said...

Mä olen kanssa haaveillut äitienpäiväksi tuota lukemaasi kirjaa. Mitä tykkäsit??!! Onko kehujensa arvoinen?

 
At 10/4/07 23:52, Blogger Rosmariini said...

pintaremontti: Mikseipä tuo tuplaaminen tosiaan onnistuisi. Osalle syömämiehistä tämä torttu voisi tosin olla sitruunaisuutensa vuoksi vähän turhan kirpakkaa, joten itse ehkä tekisin jotain perinteisempääkin piirakkaa kaveriksi.

tiv: Keltaisten sitruunoiden ravintola oli ihan mukavaa luettavaa. Ei mitenkään syvämietteinen tai ajatuksia liiemmin herättävä, mutta periaatteessa ihan viihdyttävä + runsas ruokajutustelu on tietenkin aina plussaa.

 
At 11/4/07 20:21, Anonymous Anonyymi said...

En tiedä mistä ajatukseni on peräisin, mutta olen ryhtynyt kutsumaan suolaista piirakkaa piiraaksi eli makea versio on piirakka tai torttu - vaikka torttu-sanaa käytän toisen merkityksensä vuoksi vain harvakseltaan ;)

Onneksi kun itse tekee (ja nykyään harmittavan harvoin), ei tarvitse välttämättä nimittää torttuaan miksikään. Sen kun laittaa tarjolle ja luottaa makuelämyksen syntymiseen :)

 
At 11/4/07 20:39, Blogger Rosmariini said...

Kääks, ja minulla on täällä blogi pullollaan suolaisia piirakoita. :D Kieltämättä olen huomannut monien muiden kutsuvan niitä nimenomaan piiraiksi.

 
At 16/4/07 23:04, Blogger Pippuri said...

Tämä torttu näyttää ja kuulostaa todella herkulliselta. Limen&Pippurin täytyy ehdottomasti kokeilla tätä sitruunaversion lisäksi myös limeversiona. :)

 
At 16/4/07 23:30, Blogger Rosmariini said...

Limeversio tästä olisikin tosiaan teidän blogiinne sopiva teematorttu. :)

 
At 24/4/09 20:19, Anonymous Anonyymi said...

Hei sitruunatorttu kuulostaa niin hyvältä, että päätin tehdä sitä huomiselle brunssille.

Kerrotko vielä minkä kokoiselle piirakkapohjalle teit sen? Mahtaakohan 29cm halkaisijaltaan olla liian iso? Minulla on myös perinteinen sydän-teflonvuoka. Kumpaa suosittelisit.

 
At 24/4/09 20:55, Blogger Rosmariini said...

Kuvan vuoka on kooltaan 28 cm, ja se toimi muistaakseni tässä yhteydessä ihan hyvin Tai olisikohan marengin riittävyyden kanssa ollut hienoisia ongelmia, minkä takia tarkoitukseen olisi voinut valita kenties vähän pienemmänkin vuoan.

 
At 10/2/11 15:00, Anonymous Anonyymi said...

Mitenköhän kauan tämä säilyy? :) Tarkoitus olisi tehdä tänään, mutta loput vieraat tulee vasta lauantaina.. Säilyykö sen 2-3 päivää?

 
At 10/2/11 15:12, Blogger Rosmariini said...

Voi olla, että marengin ulkonäkö saattaa kärsiä pitemmässä jääkaappisäilytyksessä (marenkikuorrutus suositellaan yleensä tekemään vasta samana päivänä), mutta kyllä tämän pitäisi toki muuten pari päivää säilyä.

 
At 14/4/11 00:20, Anonymous Anonyymi said...

kokeilin enkä kyllä millään saanut kiisseliä sakenemaan, oliko vika sitten jauhoissani vai tekijässä?

 
At 20/4/11 10:55, Blogger Rosmariini said...

Olisiko jauhoja voinut olla (suhteessa muihin aineksiin) liian vähän?

 
At 26/3/12 12:38, Anonymous Anonyymi said...

Tein tätä juustoilla herkuttelun jälkkäriksi viikonlopuna ja oli just semmosta, ku ajattelin. Ihanan raikas ja kirpakka muttei liian hapokas kuitenkaan. Marenki pehmensi sopivasti. Mitat pitivät kutinsa, kaikki onnistui hyvin.

Ehkä pääsiäiseksi sitruunapiirakka nro 2. :)

Kiitos herkullisista ohjeista, ei ollut ensimmäinen, mitä kokeilin teidän arkistosta.

 
At 23/3/13 14:24, Anonymous minttu said...

tässä uunin edessä just kyttään että koska marenki on sopivan kultainen ;) kiisseli oli ainekin ihanan makuista enkä malta odottaa että kohta saan maistaa valmista lopputulosta! Kiitos ohjeesta :)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails