lauantaina, huhtikuuta 14, 2007

Keittiöjupinaa

En ole oikein viime aikoina saanut kasvissosekeittoja onnistumaan. Tai toki ne teknisesti ovat onnistuneet - olen saanut kasvikset keitettyä ja sauvasekoittimenkin toimimaan - mutta maku ei ole ollut ihan kohdallaan. Vaikka minulla olisi ollut ohjeistustakin käytössäni, olen päätynyt kuitenkin säätämään ainesosia siinä määrin itsenäisesti, etten ole saanut makuja lopulta millään ilveellä tasapainoon.

Taannoisen porkkanahaasteen innostama porkkanakeitto meni siinä määrin penkin alle, että jätin siitä poikkeuksellisesti postauksenkin laatimatta. Innostuin tunkemaan keittoon kaikkea mahdollista chilistä tuoreeseen inkivääriin, ja lopputuloksessa maut sitten riitelivät iloisesti keskenään. Tällä viikolla koestetusta bataattikeitosta tuli puolestaan turhan makeaa, mikä tosin kenties kuuluukin bataattikeiton kohdalla jossain määrin asiaan.

Ravitsin itseäni usein opiskeluaikana täytetyillä paprikoilla, mutta sittemmin niiden omatoiminen kokkaus on jäänyt vähän vähemmälle. Uunipaprikat ovat periaatteessa varsin oivallista syötävää, mutta itselläni niistä tahtoo tulla jotenkin aina aika kuivia. Yritin tehdä niistä tällä kertaa vähän mehevämpiä, mutta en nyt oikein tiedä. Sienten varaan rakentuva reseptini voisi kaivata pientä jatkokehittelyä. Tai sitten voisin suosiolla ottaa ohjelmaan Tuulentuvassa vähän aikaa sitten esitellyn tomaattisten täytettyjen paprikoiden ohjeen.

Eli vähän kehnompi kokkausviikko tällä kertaa. Pitänee tehdä nyt viikonloppuna lohdutukseksi jotain, mikä takuulla onnistuu. Tai sitten voisin koittaa viritellä herkkuja vaikkapa huhtikuun ruokateemaan sopivasta vuohenjuustosta.

16 Comments:

At 14/4/07 15:04, Anonymous Anonyymi said...

Noihin paprikoihin kannattaa tunkea juustoraastetta, pari kanan munaa ja tuorejuustoa, niin alkaa lyyti kirjoittaa :D Jos tekee täytettyjä tomaatteja voi täytteeseen sekoittaa tomaattien sisuksista jääneitä rääppeitä...

 
At 14/4/07 15:16, Blogger Rosmariini said...

Tuorejuusto voisikin olla hyvä vinkki, sitä en ole koskaan käsittääkseni kokeillut. Hmmm, ehkä laitan mietintämyssyn uudelleen päähäni. :)

 
At 14/4/07 19:21, Anonymous Anonyymi said...

porkkana-inkiväärikeitto

-1 kg porkkanoita
-3 sipulia
-noin 3 cm pala inkivääriä
-pieni tilkka öljyä
-kasvislientä sen verran että kasvikset peittyvät
-4 valkosipulin kynttä
-1 prk 15 % greme bonjour pippuriseos
-mustapippuria

-kuullota porkkanoita, sipuleita ja inkivääriä kattilassa hetkisen aikaa

-kaada päälle kuuma kasvisliemi ja keittele keittoa kymmenisen minuuttia

-lisää valkosipulit keittoon ja kypsennä niin kauan kunnes porkkanat ovat kypsiä

-soseuta keitto ja lisää samalla greme bonjour

-rouhi sekaan mustapippuria ja lisää tarvittaessa suolaa

 
At 14/4/07 22:10, Anonymous Anonyymi said...

Uusi kasviskeittiö on ihan loistava keittokirja josta olen tehnyt usein monia reseptejä, varsinkin tätä täytettyjen paprikoiden reseptiä,

1 dl burgurvehnää (tai couscousia, itse olen käyttänyt stokalta saatavaa valmiiksi reilusti mintulla ja muilla maustettua tabbuleh-cous cousia)
2 paprikaa
150g fetajuustoa murusteltuna (joo, fetaviikko meni jo)
3 kourallista tuoreita yrttejä kuten persiljaa, minttua, basilikaa korianteria
1 valkosipululinkynsi
2 tl raastettua inkivääriä
1 rkl sitruunanmehua (tai niin paljon kun saa puristettua (mikään ei voi minun mielestä maistua liikaa sitruunalle))
2 rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
paprikat halkaistaan, siemenkota veks ja muut ainekset sekoitetaan keskenään (bulgurit/couscousit on tiettty turvotettu asiaankuuluvan tyyliin eka). Paprikat täytetään ja annetaan olla uunissa nini kauvan kunnes paprikat näyttävät pehmenisen merkkejä. Jos ei pidä siitä että pinnan couscousit vähän kärvähtää niin voi jossain vaiheessa peittää foliolla. Ohjeen mukaan kannattaa tarjoilla vihreän salaatin ja pitaleivän kanssa mutta minun mielestä tarjolle kannattaa tehdä jotain hyvää tomaattikastiketta tai tzatsikia.

 
At 14/4/07 23:01, Blogger Meri, Helsinki said...

Kananmunaa en ole kokeillut, mutta mun suosikkipaprikoihin tulee myös tuorejuustoa, nimenomaan valkosipuli-, sekä juustoraastetta. Lisäksi täytteeseen tulee fetaa, tomaattia ja herkkusieniä, että mauttomiksi ei kyllä voi sanoa :-D Täytän aina paprikat siten, että halkaisen ensin puolikkaiksi, tykkään enemmän niistä kuin kokonaisista täytetyistä.

Vaan lykkyä pyttyyn! Huojentavaa kuulla, että tässäkin mestarikeittiössä koetaan joskus näitä meikäläiselle kovin läheisesti tuttuja tyytymättömyyden tunteita ;-) Tosin voin kyllä kuvitella, että mulle maistuisi erinomaisesti sellaisetkin keitoksesi, joihin itse et ole tyytyväinen :-P

 
At 15/4/07 13:00, Blogger Rosmariini said...

Kiitokset kaikille ohjeistuksesta, tosissaan herkullisen kuuloisia reseptejä! Kasviksista kokkaaminen on kyllä yllättävän vaikea laji. Liharuokien maustaminen on jotenkin niin paljon mutkattomampaa, kun niissä yleensä riittää, että saa suolauksen kutakuinkin kohdalleen.

Olisiko kenelläkään kätköissään hyvää kasvispihvien ohjetta?

 
At 15/4/07 13:32, Anonymous Anonyymi said...

Aion tänään keittää maa-artisokkakeittoa ja ajattelin laittaa pari kasvissosekeittovinkkiä, jotka olen itseäni viisaammilta saanut. Maa-artisokkien kuorimista helpottaa nopea kalttaaminen. Ja keittoon aina porkkanaa mukaan. En tiedä miksi, mutta tämä on sanottu niin määrätietoisesti, että olen totellut ja hyvää ja kaunista on ollut. Porkkanakeittoon laitan usein mukaan joko appelsiinia tai sitruunaa, sekä mehua että kuoriraastetta. Inkivääri on aina hyvä lisä, samoin pieni pala fenkolia.

 
At 15/4/07 18:28, Blogger Rosmariini said...

Viikko sitten lukemassani kirjassa tehtiin juureksista keittoa, joka maustettiin fenkolilla ja kanelitangolla. Keitoista saisi aika jännää syötävää, kun uskaltaisi vaan testailla enemmän eri makuja.

 
At 15/4/07 21:27, Anonymous Anonyymi said...

Kirjoitin aiemmin, että maa-artisokkien kalttaaminen auttaa kuorimisessa. Nyt kun keitto tuossa jäähtyy, niin enpä tiedä. Iso homma se on, teki niin tai näin. Käytin kilon maa-artisokkia, yhden ison perunan, yhden porkkanan, kanalientä, suolaa, mustapippuria ja vähän sokeria. On hyvää! Viimeistellessä sitten lisään kermaa, ehkä vähän muskottipähkinää. Fenkolista sanoisin vielä sen, että se on erinomainen lisä siskonmakkarakeittoon.

 
At 15/4/07 22:30, Anonymous Anonyymi said...

Samaisessa Uusi Kasviskeittiö-kirjassa on loistava vegepihvien ohje, ei kauhean kasvispainotteinen tahi terveellinen ja aika suuritöinen kun itselläni ei ole monitoimikonetta, mutta palkitseva:

Parmesanpihvit:
1 rkl oliiviöljyä
2 sipulia silppuna
125g sieniä karkeasti silputtuna
1 tl tuoretta tinjamia
50g parmesania karkeasti raastettuna
50 cheddaria raasteena
150g ruskeita säilykepapuja huuhdottuna ja valutettuna
100g tuoretta leipää murustettuna
1rkl soijaa
2 rkl punaviiniä
1 tl sinappia
1 kananmuna
1 rkl maissitärkkelysjauhoa

Paista sipulit, tinjami ja sienet öljyssä, kunnes pehmentyvät ja ruskettuvat. anna jäähtyä. Sekoita monitoimikoneessa paistettu silppu, juustot, pavut, leipä ja mustapippuria. Jauha sekaisin ja lisää soija, viini, sinappi, kananmuna ja maissitärkkelysjauho. Jauha sekaisin, mutta ei liian sileäksi tahnaksi. Kostutetuin käsin taikinasita saa muotoiltua 8 palloa joista saa litistettyä noin 2 cm paksuja pihvejä. Anna pihvien kiinteytä kylmässä. Voitele pihvien ulkopinta oliiviöljyllä ennen paistamista uunissa 220 astetta, n. 25 min. Kirjassa pihvit tarjoillaan hampurilaisina, mutta ovat hyviä ihan sinänsäkin.

 
At 16/4/07 14:45, Anonymous Anonyymi said...

Kyselit, Rosmariini, hyvien kasvispihvien perään.Tein eilen todella maukkaita porkkanaohukaisia (iski hirmuinen, yht'äkkinen himo, ja vuosiin en ole kasvisohukaisia/pihvejä tehnyt). Löysin tämän ohjeen, ja pakkohan näitä porkkanaohukaisia oli kokeilla, kun ohje oli hiukan erikoinen, normaalista poikkeava (mm. korppujauhot+ vatkattu valkuainen). Suosittelen, juuri 10 minuuttia sitten popsin niitä kylmiltään :)
http://www.finfood.fi/finfood/ff2.nsf/0/150455404AE35EDFC22568FF004238C3?opendocument

 
At 16/4/07 15:41, Blogger Rosmariini said...

Kiitoksia ohjeista! Kasvispihvit ovat kyllä herkkua, etenkin jonkin raikkaan kermaviilipohjaisen tms. soosin kanssa.

Pakko tehdä myös jolloinkin jotain maa-artisokasta. Pitkään suunnitelmissa ollut Ruokatorstai-kirjan maa-artisokkapaistoskin on vielä kokeilematta.

 
At 17/4/07 01:49, Anonymous Anonyymi said...

Unohtakaa kuivanlaisten paprikoiden täyttely,täytelkää sen sijaan pihvitomaatteja. Vaikka jauhelihatäyte niihin sopinee, kastikemainenkin kooste käy, ja juustoa raasteena päälle tai fetaa täytteeseen.Tai herkkusienikastike, oivaa. Sosekeitoista paras ja keväisin on peruna-purjokeitto eli vichy-soisse (vai mikä lie) tarpeeksi purjoa ja kanalientä ja valkopippuria ja se on siinä.

 
At 17/4/07 08:23, Blogger Rosmariini said...

Purjo-perunasosekeitto onkin tosissaan hyvää. Pitäisikin tehdä sitä taas joskus.

 
At 17/4/07 23:49, Anonymous Anonyymi said...

Moi,

törmäsin ruokablogiinne Mitä söin tänään - blogin listauksen kautta.

Keittoresepteistä ja kasvisruoista yksi kuluneen talven suosikkini on ollut keitto, jota sain Hakaniemen kauppahallin ihastuttavassa Soppakeittössä. Keitto on tomaatti-bataattikeitto vuohenjuustolla. Ja vaikka en reseptiä kysynytkään visiitilläni, olen melko hyvin onnistunut kopioimaan kotioloissakin tuon yksinkertaisen keiton.
Eli jos laiskottaa ota purkki tomaattimurskaa tai vireänä päivänä pilko läjä tomaatteja, sekä yksi kappale bataatteja, haudata veden ja liemikuution kanssa kypsäksi. Keittoon varmaan voisi lisätä keittojuureksiakin tuomaan makua, arki-iltalaiskuuttani olen tehnyt tuon useasti purkkimurskasta ja bataatista pelkästään.
Soseuta keitto lopuksi sauvasekoittimella. Kaada lautaselle vuohenjuustoviipaleen päälle ja nauti. Nerokas happaman ja makean yhdistelmä, pikaruokaa joka toimii aina.

Saija.-

p.s. RSS-feed olisi kiva sivuillanne ;)

 
At 18/4/07 09:18, Blogger Rosmariini said...

Kiitokset keitto-ohjeesta. Viime aikojen parhaat ruokakokemukset ovat olleet nimenomaan niitä, joissa vastakkaiset maut kohtaavat lautasella toisensa. (Ja tomaattikeitto on toki muutenkin herkkuruokaani.)

Pitääpä tehtailla sivupalkkiin jolloinkin linkitys blogin RSS-feediin.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails