torstaina, maaliskuuta 01, 2007

Porkkanainen jauhelihapiirakka

Olipas hyvää jauhelihapiirakkaa. Suurkiitokset Katinkontille, joka tästä ohjeesta taannoin meille vihjasi. Halusin kokeilla pohjaksi kaupan pakastealtaasta ostamaani ruis-perunataikinaa, ja ihan hyvin se tähän sopikin - jos kohta kaulitsin taikinan sen verran ohueksi, ettei se tuossa lopullisessa versiossa kamalasti maistunut. Kenties voisin vastaisuudessakin tehdä piirakkapohjista hiukkasen ohuempia, kun liian usein se (harmillisen rasvainen) pohja vie suotta huomiota herkulliselta täytteeltä.
Porkkana-jauhelihapiirakka (12 palaa)

1 pkt (400 g) pakastepiirakkataikinaa
täyte:
4 kuorittua porkkanaa
250 g jauhelihaa
2 rkl voita
2 dl juustoraastetta
1 prk (200 g) creme fraichea
2 kananmunaa
2 rkl makeaa ja vahvaa chilikastiketta
suolaa, valkopippuria, oreganoa

Kauli sulanut taikina jauhotetun leivinpaperin päälle ja siirrä se vuokaan. Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Ruskista jauheliha voissa, lisää porkkanaraaste ja kypsennä 4 minuuttia. Jäähdytä. Levitä täyte ja juustoraaste pohjan päälle. Sekoita creme fraiche, kananmunat, chilikastike ja mausteet. Kaada seos täytteen päälle. Paista 200 asteessa noin 35 minuuttia.

Katinkontin lisäohjeistusta aiheesta voi lueskella täältä. Chilikastiketta olisin lorotellut itsekin sekaan reilummalla kädellä, jos se pannahinen ei olisi päättänyt lopahtaa kesken kaiken. Soosia riitti täytteen sekaan hädin tuskin tuon ohjeessa mainitun kahden ruokalusikallisen verran. Seuraavalla kerralla teen tätä piirakkaa (toivon mukaan) vähän paremmin varustautuneena. Loppuneen chilikastikkeen tilalle ostettiin nimittäin kokonaista kaksi uutta purnukkaa, toinen vähän tulisempaa ja toinen makeampaa, joten tästä on hyvä jatkaa.

Lisää porkkanaohjeita luvassa ruokablogeissa (ja toivottavasti muissakin blogeissa) maaliskuun mittaan.

13 Comments:

At 1/3/07 10:45, Blogger Aurinkotuuli said...

Nams, kuulostaapa sopivasti perinteiseltä ja uudistetulta jauhelihapiirakalta:)! Tätä voisi joskus taas illanistujaisiin kyhätä. Ja tuohon porkkanahaasteseen on kyllä ehdottomasti osallistuttava. Harmitti, etten punasipulikilpaan kerennyt mukaan. Häivynkin tästä saman tien tupaani kypsyttelemään porkkanaisia ideoita...

 
At 1/3/07 18:03, Blogger Rosmariini said...

Hienoa saada Tuulentupakin porkkanahaasteeseen mukaan! Ja jännittävä nähdä, miten moninaisia ruokalajeja osallistujien aivoituksista taas tällä kertaa syntyykään.

 
At 2/3/07 02:40, Anonymous Anonyymi said...

En kyllä nyt ymmärrä yhtään, että mikä muka on piirakanteossa vaikeaa. Tehkää vaikka tämä pohja: painelette sen sormin vuokaan, pidätte vähän aikaa jääkaapissa, laitatte samalla kertaa uuniin mennessä täytteetkin ja huolettomina vaan paistelette vaikka kiertoilmalla.(200 astetta celsiusta silloin riittävää)

Pohja on isoon piirakkaan, riittää jopa kokonaiseen uunipellilliseen tai kahteen pieneen pyöreään vuokaan.

Eli puolita ohje jos haluat pyöreän piirakan.

Eli

pohja:
sekoita monitoimikoneessa
250 g margariinia (oivariinia)
5 dl vehnäjauhoja
2 dl juustoraastetta
o,5 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
lisää 3/4 dl maitoa

täyte
esim. herkkusieniä, purjoa, persiljaa, 2-3 munaa, 3 dl kermamaitoa, 5-6 dl juustoraastetta (1/2 dl vehnäjauhoa), sitruunapippuria,sipulijauhetta tms. mausteita mitä lystäätte, kinkkua tai katkarapuja, tonnikalaa, tai artisokkaa tai parsaa tai vaikka mitä...

paistetaan 225 asteessa 20-25 min.

 
At 2/3/07 08:19, Blogger Rosmariini said...

Lisävinkkinä voisi vielä mainita, että piirakat kannattaa paistaa uunin alatasolla.

Pitäisi etsiskellä ohjetta myös tuommoiseen rukiiseen piirakkataikinaan, jos opettelisi vaikka tekemään jotain sen tapaista joskus itsekin.

 
At 2/3/07 10:30, Blogger Aurinkotuuli said...

Heips! Ruukinen piirakkapohja onnistuu oikeastaan kaikenlaisista ohjeista, kun vaihtaa jauhoista noin 1/4-1/3 ruisjauhoihin. Pelkästään tällä tavalla ei saa kuitenkaan kovin rukiista makua. Sekin kyllä onnistu "huijaamalla" ruismaltailla (joita siis käytetään kotikaljan tekemiseen, esim Tuoppi). Kuumenna kiehumispisteeseen neste, johon teet taikinan ja lisää suunnilleen saman verran maltaita (1/1). Anna jäähtyä ja siivilöi neste. Sen pitäisi olla tumman ruskeaa ja tuoksua rukiiselta. Sitten vaan ruisjauhoja lisäksi. Varmasti maistuu piirakka rukiiselta.

Siivilöidyt maltaat voit käyttää esimerkiksi leipätaikinaan. Kokeile samaa kikkaa myös kokonaisuudessaan leipään (kaytä siis sekä neste että maltaat) ja saat "huijattua" leipään voimakkaan rukiisen maun tarvitsematta huolehtia sitkosta ja hankalasti käsiteltävästä taikinasta. Kokeiltu monesti ja toimii hienosti :D! Valitettavasti tämäkään leipäohje ei ole vielä saavuttanut blogiani...

 
At 2/3/07 17:29, Blogger Rosmariini said...

Kiitos ohjeesta! Pitäisi kyllä oikeasti saada sinulle vuorokauteen muutama lisätunti, niin ehtisit kirjoittaa enemmän blogiasi.

 
At 3/3/07 02:38, Blogger Aurinkotuuli said...

Hih, lisätunteja toivoisin tosiaan minäkin:). Pitipä vielä huomauttamani sellainen käytännön seikka, että kannattaa valita tuohon ruismallaskikkaan tietenkin sellainen ohje jossa on vähän enemmän nestettä kuin ruokalusikallinen tai pari, jotta saisi rutkasti makua :).

 
At 3/3/07 11:14, Blogger Rosmariini said...

No pääasia, että ehdit päivittämään Tuulentupaa edes silloin tällöin, kun hyväähän kannattaa tunnetusti odottaa. :)

 
At 9/3/07 12:19, Anonymous Anonyymi said...

spMmm...tämä ohje kuulostaa hyvältä. Meillä onkin pojan 2v synttärit viikonloppuna ja täytyy pistää vissiin menu vähän uusiksi :D Laiskuuttani aioin kokeilla tuota valmista pohjaa, jos vaan kaupasta löytyy. Onko valmistaja kenties Sunnuntai?

 
At 9/3/07 18:41, Blogger Rosmariini said...

Joo, oli Sunnuntain tuo ruispiirakkapohja. Luulisi, että semmoinen peruspakastepiirakkataikinakin kävisi varsin hyvin.

Mukavaa synttärijuhlaa teille ja paljon onnea pikkumiehelle!

 
At 13/9/08 12:55, Anonymous Anonyymi said...

Wau, kiva ohje! Sain ohjee alunperin kaveriltani, ja nyt teen itse jo kolmatta piirakkaa. Itsekin siirryin vinkin perusteella ohuempiin piirakkapohjiin. Ohueksi kaulittuna kaupan pakastetaikina riittää kahteen pyöreään piirakkavuokaan. Chilikastiketta tulee lorautettua lähemmäs puolisen desiä, tosin porkkanaakin olen raastanut joukkoon hitusen enemmän.

 
At 13/9/08 13:10, Blogger Rosmariini said...

Tämä on kyllä omiakin suosikkejani, jotenkin tuo täyteainesten yhdistelmä on vaan täsmälleen sopivalla tavalla makoisa.

 
At 12/3/11 22:16, Anonymous Anonyymi said...

Piirakkapohjan ei välttis tarvitse olla kovin rasvainen. Ruotsalaiskokki Tinan ohje:

50 voita/margariinia
4 dl jauhoja
n. 1,5-2 tl leivinjauhetta
1,5 dl maitoa

Rasva ja kuivat aineet nypitään, maito lisätään.

Kaulimalla ohueksi riittää kahteen pienehköön vuokaan, paineltuna yhteen isoon.

Jos lisää hiukan sokeria, sopii myös makeiden piiraiden pohjaksi.

Ei ole paljon rasvaa, ja täytteet ovat pääroolissa.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails