tiistaina, maaliskuuta 27, 2007

Lihahöystö

Emme ole kokkailleet reissun jälkeen mitään kovinkaan kummallista, joten nyt voisi olla hyvä hetki esitellä pari vanhempaa tapausta talven varrelta. Tätä ruokaa meillä tehdään joskus viikonloppuisin, kun on aikaa haudutella pataa kaikessa rauhassa ja muutenkin energiaa vähän monivaiheisempaan kokkailuun. Idea on jokseenkin sama kuin marraskuisessa ossobucossa, jossa saatiin mukavasti murenevaa lihaa lampaanrinnasta. Tähän höystöön käytimme lampaanlapaa:
Lihahöystö italialaisittain

1-1,4 kg lihaa luineen (hirveä, peuraa, lammasta, nautaa tai jänistä)
2 rkl voita ja ruokaöljyä
1 iso punasipuli
4 valkosipulin kynttä
2 porkkanaa
2 varsisellerinvartta
2 oksaa tuoretta rosmariinia
4 oksaa tuoretta timjamia
4 dl punaviiniä
2 prk (á 400 g) kuorittuja tomaatteja
1/2 dl ohra- tai kaurasuurimoita
vettä
suolaa ja mustapippuria
100 g voita

Tarjoiluun
n. 600 g tuorelasagnelevyjä leveiksi nauhoiksi leikattuna tai kuivattua leveää nauhapastaa
parmesaanijuustoa
rosmariinisuolaa

Leikkaa liha muutamaan palaan niin, että saat ne hyvin mahtumaan pataan. Kuumenna voi ja öljy. Ruskista lihapalat kauttaaltaan rasvassa. Kuori ja hienonna sipuli, valkosipulit ja porkkanat. Viipaloi varsisellerinvarret. Lisää kasvikset ja yrtit pataan. Ruskista myös niitä hetki. Jos pata ei riitä kasvisten ruskistamiseen, siirrä lihat pois padasta ja nosta takaisin kasvisten hieman ruskistuttua.
Lisää punaviini pataan ja keitä ilman kantta, kunnes viini on haihtunut lähes kokonaan. Kaada tomaatit, ohra ja vesi pataan. Laita vettä sen verran, että liha peittyy. Laita kansi päälle ja hauduta leivinuunissa, 150-asteisessa sähköuunissa tai liedellä miedolla lämmöllä 2-3 tuntia, kunnes liha irtoaa luista ja lähes hajoaa. Mausta liha hyvin suolalla ja mustapippurilla.
Anna lihojen jäähtyä hetki. Nosta ne sitten työpöydälle ja poista luut. Erottele suurimmat lihapalat säikeiksi haarukalla. Laita liha takaisin pataan. Tähän asti höystön voi valmistella jo edellisenä päivänä. Ennen tarjolle tuontia, viimeistele höystö voilla sekä 1 desilitralla raastettua parmesaanijuustoa.
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Jos lihahöystö tuntuu liian paksulta, ohenna sitä pastan keitinvedellä. Yhdistä lihahöystö ja pasta. Tarjoa heti. Jokainen ruokailija voi vuolla lisää parmesaania pöydässä ja ripotella rosmariinisuolaa annoksensa päälle.
Huom. Tämän ruoan idea on, että se saa hautua pitkään. Valitse siis potkaa, lapaa, rintaa tai muuta pitkään haudutettavaa lihaa. Hitaasti, miedolla lämmöllä kypsennettynä se hajoaa ihanan pehmeäksi.
(Lähde: Glorian ruoka&viini 1/2005)

3 Comments:

At 28/3/07 13:59, Anonymous Anonyymi said...

Samaista pataa tein minäkin viikonloppuna. Jostain vanhasta Gourmet lehdestä löysin joskus. Hirmu hyvää tästä tuleekin.

Ja muuten teillä on ihana blogi.Kiitos siitä ja runsaista ideoistanne.

 
At 28/3/07 20:03, Blogger Rosmariini said...

Kiitokset kommentista! Vanhoja lehtiä selailemalla löytää kyllä aina uusia ruokaideoita, joten onneksi niitä on tullut jemmattua talteen. Tätä tosin taisimme tehdä ensimmäistä kertaa jo silloin, kun kyseinen lehti aikanaan ilmestyi.

 
At 22/2/22 13:40, Anonymous Saimi said...

Hyvältä näyttää! Onko sinulla itselläsi jokin pakkauskone, jotta lihan saa säilöttyä hyvin? Olen itse sellaista miettinyt, meillä liha tulee usein tuoreena. Olisi siis hyvä, että saisi sen säilöttyä niin, että pysyy hyvänä kauan aikaa.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails