torstaina, tammikuuta 11, 2007

Risotto merenelävistä

Aiemminkin testaamassamme gangsterikirjassa on paljon syvän italialaisia reseptejä. Tämän nopean, näyttävän ja herkullisen risoton voi tehdä suunnilleen mistä tahansa pakastetuista merenelävistä. Me löysimme suurehkoja katkarapuja ja mustekalarenkaita. Jos kauppareissulla käy valikoimien kanssa oikein tuuri, mikäpä estäisi käyttämästä vaikka tuorettakin tavaraa!

Merenelävärisotto

Mereneläviin:
0,5 kg pakastettuja mereneläviä (katkarapuja, simpukoita, mustekalarenkaita, ... melkeinpä mitä tahansa) sulatettuina - tai vastaava määrä tuoretta tavaraa
0,6 dl (1/4 cup) kuivaa valkoviiniä
oliiviöljyä
suolaa, pippuria

Risottoon:
2 rkl voita
1 1/2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli, karkeaksi pilkottuna
4 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
2,4 dl (1 cup) arborio-riisiä
2,4 dl kuutioituja tuoreita tai säilyketomaatteja
2,4 dl kuivaa valkoviiniä
9,6 dl (4 cups) kanalientä, kiehuvaksi lämmitettynä
0,6 dl (1/4 cup) hakattua tuoretta persiljaa tai 1 rkl kuivattua
suolaa, pippuria
1,2 dl (1/2 cup) raastettua parmesaania

Valmistele ensin merenelävät: kuumenna tilkka oliiviöljyä pannulla keskilämmöllä. Lisää merenelävät, ripaus suolaa ja pippuria sekä viini. Paista 2-3 minuuttia kunnes eläväiset niukin naukin kypsyvät. Vältä yletöntä, niin perisuomalaista "varmuuden vuoksi" -tyyppistä ylipaistamista. Tämän sortin otukset muuttuvat silloin tosi helposti kumimaisen sitkaiksi. Muutenkin aina, kun ruoassa on esim. katkarapuja, saa keitto- tai paistoajan kanssa olla varppeillaan. Merenelävät ovat mehukkaimmillaan juuri ja juuri kypsinä.

Laita sitten merenelävät hetkeksi syrjään ja käy risoton laadintaan. Kuumenna voi ja öljy suurehkolla pannulla tms. riittävän korkeareunaisessa astiassa. Lisää sipuli ja paista nelisen minuuttia sekoitellen välillä. Lisää valkosipuli, paista minuutti. Lisää riisi ja paista koko ajan sekoittaen 3-5 minuuttia, kunnes riisi muuttuu jännästi vähän läpikuultavaksi. Sekoita mukaan tomaatit ja keittele jälleen 2-3 minuuttia, kunnes tomaattien neste on imeytynyt riisiin. Lisää viini ja keitä jälleen, kunnes neste on imeytynyt.

Tässä vaiheessa kanaliemen olisi hyvä olla kattilassa hitaasti kiehuvana, jottei valmisteilla olevan risoton lämpö tipu kamalasti, kun sinne lisäillään lientä. Lisää pannuun puolet tästä kuumasta kanaliemestä ja keittele (5-8 minuuttia), kunnes se on imeytynyt. Lisää puolet jäljellä olevasta liemestä ja keitä, välillä sekoitellen, kunnes liemi on jälleen imeytynyt. Tässä vaiheessa riisin pitäisi olla melkein kypsää. Lisää loppu neste ja keitä, kunnes puolet siitä on imeytynyt. Lisää merenelävät, mausta suolalla ja pippurilla ja keitä, kunnes melkein kaikki neste on imeytynyt - ja mahdollisesti jo hieman jäähtyneet merenelävät lämmenneet sopivasti. Risotto saa jäädä hieman löysäksi. Näin se on mehukkaampaa. Sekoita lopuksi joukkoon raastettu parmesaani ja tarjoile heti.

Juomaksi luontuu jouhevasti kuiva, kevyt valkoviini - Italiasta, kenties?

16 Comments:

At 11/1/07 01:28, Anonymous Anonyymi said...

Oletteko kokeilleen gansterikirjan cannoli-ohjetta? Jos ette, niin suosittelen lämpimästi. Ovat nimittäin lievästi kehuttuna taivaallisia!

Kokkailin männä viikonloppuna suosittelemianne vs-sitruunapottuja ja ne toimivat lampaankyljysten kanssa kympilä. Kiitos!

Jos sitruunan ja risoton pyhä liitto kiinnostaa, niin tsekatkaa ohje blogistani.

 
At 11/1/07 04:42, Blogger Ulrika said...

Nam, tässähän tuli nälkä. Pitääpi kokeilla tuota, tähän luulisi täältäkin löytyvän helposti raaka-aineita. Omat kokkailuni ovat täällä kuihtuneet melkoisesti nimen omaan raaka-aineiden erilaisuuden takia, pitäisi kai itse osata enemmän säveltää, mutta se kaipaa harjaantumista. Meksikolaiset ruuat taas monet ovat niin paistettuja, friteerattuja ja paneroituja, että siihenkin kyllästyy ja kotona leijuva rasvan tuoksu alkaa ottaa päähän...

Kiva uusi tuttavuus tämä teidän blogi, täytyy tutkia tarkemmin!

 
At 11/1/07 05:04, Blogger Myy said...

Huomenta,
hyvältä näyttää tämä. Tosin minulla on jokin, varmasti epäreilu, vastenmielisyys mustekalaa kohtaan. Kosken koskaan ole edes maistanut, siis. Katkaravut kyllä menisivät ja pienelle kummitytölle vielä paremmin, joten voisin kokeilla. =)

 
At 11/1/07 09:21, Blogger Rosmariini said...

Välispiikki: Emme ole kokeilleet. Pitääkin muistaa ottaa ohje talteen ennen kuin palautamme kirjan sen oikealle omistajalle. Taivaallisille resepteille on aina käyttöä. :)

Hyvältä vaikuttaa tuo sitruunarisotto. Sitruuna on kyllä hauska raaka-aine, joten hienoa, jos Välipalasta saa jatkossakin ideoita sen käyttämiseen.

Ulrika: Luulisi tosiaan. Sieltä mahtaa saada noita mereneläviä muutenkin kuin vain pakastettuna. En muuten tiennytkään, että meksikolainen kokkaus on noin rasvankäryistä. Meksikossa käymättömälle nuo tex mex -jutut ovat liikaa muokanneet käsityksiä meksikolaisesta ruuasta.

Myy: Huomenta vaan sinnekin. Minulla oli vielä muutama vuosi sitten samanlainen vastenmielisyys vähän kaikkia mereneläviä kohtaan, joten ymmärrän hyvin. Toivottavasti risotto maistuu!

 
At 11/1/07 19:32, Anonymous Anonyymi said...

en löytänyt sitruunapottu ohjetta. Auttakaa, kiitos

 
At 11/1/07 20:51, Blogger Pippurimylly said...

Nuo sitruunaiset valkosipuliperunat löytyvät täältä. Sitruunaperunat ilman valkosipulia taas löytyvät täältä.

 
At 12/1/07 03:44, Anonymous Anonyymi said...

Ällistyttävän maukas blogi! Paras ja kätevin keittokirja ever. Kiitän.

 
At 12/1/07 11:46, Blogger Rosmariini said...

Ole hyvä vaan. :)

 
At 16/1/07 16:16, Anonymous Anonyymi said...

Tosi kiva lukea etta joku (siis te) tekee risoton "oikein". Suomessa kun niin usein sanotaan risotoksi (jopa ravinotlassa!)keitettya riisia johon sekoitettu jotain... musta on tullut vahan snobi vissiin italialaisen ruuan suhteen, mutta en sano tata arsyttaakseni, vaan tosiaan kunnon kohteliaisuutena.

Yksi omista suosikeista on herkkutatti (tai metsasieni) risotto. Sama paaperiaate, sitten vaan sekaan jossain vaiheessa tuoreet/pakastetut tai kuivatut sienet/tatit. Itse usein teen suomesta tuoduista kuivatuista, ja laitan sitten liemen lisaksi koko sen sienienliotusveden mukaan, kun siita tulee makua ja varia lisaa. Jos haluaa ekaksi nesteeksi laittaa viinia, niin punainen olisi tahan se hyva vaihtoehto.

 
At 16/1/07 19:32, Blogger Rosmariini said...

Minäkin vierastin pitkään ajatusta risotosta, kun kouluruokarisotto jätti ruokalajista niin ankean kuvan.

Olisipa muuten ihana päästä maistamaan tuota sinun tattirisottoasi.

 
At 18/1/07 10:31, Anonymous Anonyymi said...

Osaat itsekin tehda herkkutatti risoton, tosi helppo. ja mina olen iha epapateva keittiossa (italialaine miheni on se kokki meilla), joten jos osaan tuon tehda niin sen taytyy olla helppo!

Ekaksi kattilaan jonkun verran voita (tahan parempi kuin oliivioljy (joka on sitten muuten aina extra vergine, muu on rahan hukkaa)), sitten sekaan sipulisilppu(shalotit parhaita, mutta kai makuasia), sitten riisit (80g per henki?), sitten loraus sita viinia joka sihahtaa niihin riiseihin 'sisaan' jannasti. Sitten lienta (kai seka liha etta kasvis kay) ja sekoitetaan etta tulee ihanan kermaista, jossain vaiheessa liotetut tatit ja niiden neste, jos siis kuivia kayttaa. Lopuksi kun risotto on valmis ja lautasella niin paalle raastaus parmesania. Nami nami.

Italiassa tunnettu juttu tama risotto, mutta kun saavat sita suomalaisista tateista niin ovat ihan hullaantuneita, kun ne on niin paljon paremman ja voimakkaamman makuisia!

Toisaalta siihen sitruunarisottoon olisi ihana saada biologisia oikein maukkaita sitruunoita. Raakaineet kun taitavat olla yksinkertaisissa ruuissa puolet onnistumisesta.

 
At 19/1/07 15:48, Blogger Rosmariini said...

Raikkaat ja maukkaat raaka-aineet ovat tosiaan tuommoisissa ruuissa (ja tietenkin muutenkin) kaikki kaikessa. Kadehtien ajattelen etenkin tähän aikaan vuodesta italialaisia tomaatteja sun muita kasviksia. Enkä itse asiassa edes tiedä, miltä sitruuna voi parhaimmillaan maistua!

Toivottavasti tänä vuonna tulee hyvä tattikesä.

 
At 25/11/07 16:13, Anonymous Anonyymi said...

Eksyinpä tänne vasta näin lähes vuotta myöhemmin. Piti vaan heittää muutama kommentti noihin sienirisottoihin, koska olen intohimoinen sienestäjä.
Ensinnäkin, jos tekee tuoreista sienistä, ne kannattaa paistaa kunnolla eli pannulle ensimmäiseksi.
Toiseksi, nykysuositusten mukaan noista sienistä irtoava neste tulisi kaataa pois (eikä siis liotetuista sienistä saisi sitä lientä laittaa mukaan <- säteilyjutut, Tsernobil jne.).
Kolmanneksi, sienirisotto onnistuu mm. vaaleastaorakkaasta tatin lisäksi mainiosti. Tällöin ehkä miedompi liemimauste (esim. kana) on parempi, minusta. Ja meidän 2v:kin tykkää!
Nyt menen käristämään katkarapuja. Nam ja maiskis!
Minna

 
At 23/3/10 08:27, Anonymous Anonyymi said...

Viime viikolla Helsingissä oli jonkinmoiset isohkot ruoka-alan messut messukeskuksessa ja siellä kehuttiin tätä risottoasi "taivaalliseksi" eräillä tahoilla. Tulin minäkin sivuillesi sitä katsastamaan ja aion kyllä kokeilla jo ensi viikonloppuna!

 
At 29/11/20 16:02, Blogger Pasi said...

Taas tällainen kirjoitettu muttei kokeiltu -resepti; viini lisätään kahteen kertaan, tarveaineissa mainittua persiljaa ei lisätä ollenkaan!

 
At 15/6/22 17:23, Anonymous Anonyymi said...

Oli aivan käsittämättömän hyvää. Parissa kohtaa vähän sovelsin, mutta iso peukku!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails