keskiviikkona, joulukuuta 20, 2006

Graavilohi vai lasimestarin silli?

Kotikotona meillä oli monena jouluna lasimestarin silliä, mutta ikinä en ole sitä itse tehnyt. Sillipurkki on kyllä sipuleineen sun muineen varsin hauskan näköinen, mutta koska en ole kovinkaan suuri sillin ystävä, meikäläisen ei periaatteessa kannata uhrata siihen aikaa eikä raaka-aineita. Olisi nimittäin noloa, jos suurin osa sillistä jäisi syömättä. Jokin kala-aiheinen alkuruoka olisi kuitenkin joulupöydässä melkoisen kiva, ja kaikkein mukavinta olisi saada vaihtelua iänikuiseen graaviloheen.

Englannissa loheen näytetään yhdistävän usein kasviksia (yhden ohjeen mukaan ohueksi viipaloituja punajuuria) sekä jonkinlainen ranskankermapohjainen kastike. Kuvan salaattiin sain idean vähän aikaa sitten katsomastani Jamie Oliverin jouluohjelmasta. Salaatin päälle rouhittu mustapippuri ja vesikrassi täydentävät kuulemma hyvin kylmäsavustetun lohen makua. Kastikkeessa on pari lusikallista ranskankermaa sekä tujaus valmista piparjuuritahnaa. Vesikrassiin on ennen tarjolle asettamista sotkettu neitsytoliiviöljyä, suolaa sekä sitruunan mehua. Ja taisipa sitä sitruunaa hurahtaa tuohon soosiinkin. Kaiken kaikkiaan siis varsin raikasta syötävää.

Jos joku haikailee lasimestarin sillin perään, niin Lapaselta löytyy aiheesta asiantuntevaa ohjeistusta.

20 Comments:

At 20/12/06 08:20, Anonymous Anonyymi said...

Minä ja raaka kala emme ole kavereita. Meillä asuva mies syö kaikkea suurella mielihalulla. Hänelle hankitaan kaupasta purkillinen silliä, sen lisäksi meillä tarjotaan graavisiikaa ja kylmsavulohta. Niihin kosken minäkin, etenkin kylmäsavuloheen, joka on maailman ihaninta, etenkin pastassa. Nam nam.

 
At 20/12/06 08:47, Blogger Rosmariini said...

Graavisiikaa on taidettu meilläkin harrastaa parina viime jouluna. Se on ruisleivän päällä meikäläisen herkkua.

 
At 20/12/06 10:35, Blogger oopa said...

Miksi mun pitää olla kalalle jollain tavalla allerginen? V*tuttaa.

 
At 20/12/06 10:52, Anonymous Anonyymi said...

Minä olen ihastunut lohi carpaccioon. Olemme tehneet sen kylmäsavulohesta, koska tuo graavi ei ole meidän suosikkia. Eli olen laittanut isolle lautaselle keskelle kipon pestoa ja ympärille levitellyt kylmäsavulohen. Lohen päälle ripotellaan rosepippureita ja puritetaan yhden sitruunan mehu. Tarjoillaan paahdetun ruisleivän kanssa. Tähän on suurin osa vieraistakin ihastunut :) Käy tähän varmasti tuo graavikin!

Tänä jouluna meillä on piparjuurilohta. Eli levitetään piparjuurituorejuustoa kylmäsavulohen päälle ja kääritään pieniä rullia ja tarjoillaan kalapöydässä.

 
At 20/12/06 15:35, Anonymous Anonyymi said...

Piti taas tänä Jouluna kokeilla lasimestarinsilliä,mutta...mutta..kyllä se taas jää ensijouluun ;)

Oletkos kokeillut moussea/hyytelöä lohesta...blogissani löytyisi parikin versiota,toinen on punajuuri-lohimousse nimikkeellä ja toinen herkkukurkku-lohimousse(punajuuri versio löytyy kalaruoista ja toinen joulu)=)

Hyvännäköinen salaatti muuten ;)

 
At 20/12/06 20:19, Blogger Pippurimylly said...

Olipas hyviä ideoita teillä! Savulohi-pesto -yhdistelmää on ehdottomasti kokeiltava.

Emme ole kokeilleet lohimoussea, mutta kuvia olen nähnyt sellaisesta helmeilevän läpikuultavasta, ilmeisimminkin liivatteen avulla aikaansaadusta lohikeosta.

 
At 20/12/06 20:29, Anonymous Anonyymi said...

Hmm...Otsikkoa mietin...Eli ottaisiko äidin vai tyttären? Toinen on kuin säilötty silli ja toinen tuoreen punainen ja raikas. Mitä jos ottaisi molemmat joulupöytään? :)

 
At 20/12/06 21:11, Blogger Rosmariini said...

:D

 
At 20/12/06 23:13, Anonymous Anonyymi said...

Ai niin, unohdin kaikkein oleellisimman lohicarpacciosta! Eli parmesaanilastut! Ihan ehdottomia :D

 
At 21/12/06 10:39, Blogger Rosmariini said...

Ripotellaanko ne parmesaanilastutkin siihen lohen päälle?

 
At 21/12/06 11:59, Anonymous Anonyymi said...

Kyllä ripotellaan ja noita rosepippureita voi vähän murskata, mutta osa kannattaa jättää kokonaisiksi. Ja jokainen ruokailija voi sitten kootan pieniä annoksia ruisleivän päälle. Harmi, kun ei ole kuvaa tuosta annoksesta, vaikka olemme tehneet sitä usein!

 
At 21/12/06 12:06, Blogger Rosmariini said...

Kiitoksia, kuulostaa hyvältä! Pitääpä tehdä tuota joulupöytään. :)

 
At 21/12/06 16:54, Anonymous Anonyymi said...

Olen kerran saanut juhlissa vaaleasta kalasta tehtyä mureketta tai pikemminkin viipaloitua pateeta. Sopivien lisukkeiden kanssa on muuten melko juhlava pikku pala.

Siinä nimenomaisessa pateessa oli mm. mieto kookoksen maku (hiutaleista, kookomaidosta...?), muista makuaineista en tiedä. Jokainenhan maustaa makunsa mukaan...

 
At 21/12/06 21:53, Anonymous Anonyymi said...

Lempi joulukalani on lime-silli. Viime joulun aikaan jossain lehdessä oli ohje...
Loistavasti yhdistyvät limen kirpakkuus & sillin suolaisuus. Matjes sillifileitä, smetanaa, limecurdia, hunajaa, valkopippuria.
Ah, mikä makujen yhdistelmä!

 
At 22/12/06 10:20, Blogger Rosmariini said...

Iih, kun kuulostavat hyvältä nuo rappiotädin ja sonja o:n mainitsemat kalaherkut. Voi kun löytäisi niihin ohjeita jostakin. Lime voisi tosiaan tuoda sillille mukavan raikasta vastapainoa.

 
At 22/12/06 15:55, Anonymous Anonyymi said...

Joskus apu on lähempänä kuin uskoisikaan =)

Lime-silli
400 g matjessillifileitä
Kastike
2 prk smetanaa ( a 120 g )
3/4 dl limecurdia
1/2 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl rouhittua valkopippuria

Sillit huuhdellen, kuivaten ja leikellen annospaloiksi. Soosiainekset sekaisin ja sillit sekaan maustumaan.

Vielä ehtivät hyvin maustua ennen aattoa. Herkullista Joulua!

 
At 22/12/06 16:23, Blogger Rosmariini said...

Suurkiitokset, ja oikein makoisaa joulua! :)

 
At 26/12/06 12:32, Anonymous Anonyymi said...

Pitkästä aikaa ehdin poikkeamaan teille. Syksy on ollut yhtä haipakkaa töihin paluun jälkeen, eikä aikaa ole liiemmin jäänyt enää surffailuun.

Haluan kantaa korteni kekoon vielä näin melkein jo joulun jälkeen yhdellä kalaohjeella.

Meillä uutuutena tiensä joulupöytään on löytänyt Valion ohjeella valmistettu lohivati

Lohivati

n. 6 annosta

200 g graavilohta tai -siikaa ohuina viipaleina
mustapippuria myllystä

Glögi-sinappikastike
2 dl Valio vaaleaa glögiä
1/2 dl sinappia, esim. Dijon

Pinnalle
1 - 2 dl (50 - 100 g) Valio Forte -juustoa lastuina
kourallinen rucolan lehtiä

Valmista ensin kastike: Keitä glögiä teräskattilassa ilman kantta muutamia minuutteja, kunnes neste haihtuu osittain ja glögi sakenee. Lisää sinappi. Kiehauta sekoittaen, kunnes kastike on tasaista. Jäähdytä. Levitä lohiviipaleet tarjoiluvadille ohueksi kerrokseksi. Jauha kalan pinnalle ripaus mustapippuria. Kaada päälle huoneenlämpöinen kastike. Anna maustua hetkisen jääkaapissa kelmulla peitettynä. Lisää kalan pinnalle rucolaa ja höylää juustolastuja juuri ennen tarjoilua. Tarjoa alkupalana keitettyjen perunoiden kanssa.

Tänä vuonna tuo herkku ei vain onnistunut ihan niinkuin piti. Kastikkeen tekemisessä oli turha kiire ja siitä tuli ihan litkua. Kannattaa kuitenkin kokeilla.

Pitää vissiin mennä ostamaan lisää ruisleipää. Kaapissa meinaan odottaa vielä äitini tekemää graavisiikaa :)

 
At 26/12/06 13:20, Blogger Rosmariini said...

Kommentoinkin tuonne ylös, että mukava kuulla sinusta pitkästä aikaa. Pitkäaikaisia vakkarikommentoijia ehtii tulla aina ihan ikävä, jos heistä ei muutamaan kuukauteen kuulu mitään. :) Mutta hienoa kyllä, jos onnistuisi itsekin vähentämään tätä jatkuvaa netissä roikkumista, joten nostan kyllä hattua.

Tuo lohiohje kuulostaa tosissaan hyvältä. Pakko päästä kokeilemaan tuota glögin ja sinapin yhdistelmää. Jos vaikka viettäisi joulua tänä vuonna loppiaiseen asti, niin tässähän ehtisi vielä kokkailla vaikka mitä jouluherkkuja. ;)

 
At 21/12/09 12:21, Blogger Tanja Karppinen said...

Vastaukseni otsikon kysymykseen on graavilohi sekä lasimestarin silli, kumpaakin pitää olla. :)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails