maanantaina, joulukuuta 11, 2006

Glögikekkerit

Postauksen otsikko on hyvinkin harhaanjohtava, sillä en ole saanut pidettyä tänä vuonna kavereille glögijuhlia tai muunkaanlaisia pikkujouluja hyvistä aikomuksistani huolimatta. Tarjottavaakin olisi ollut jo mietittynä. Ainakin Vilijaanan taannoin tekemiä sinihomejuustoisia piparikiekkoja on ollut tarkoitukseni testata jo pitemmän aikaa.

Jostain syystä olemme suosineet viime vuosina pelkästään valmisglögejä (kuten tänä vuonna tuota Alkosta löytyvää Blossaa). Takavuosina tilanne oli kokonaan toinen - silloin glögiin käytetyt juomat maustettiin useimmiten itse. Mysi Lahtisen Kootuista kokkauksista (1991) löytyi tämmöinen glögiohje, jota voisin koittaa hieman joulumpana kokeilla. Itse tekemällä glögistä saisi ainakin omaan suuhunsa sopivamman makuista. Nuo valmisviritelmät tahtovat olla nimittäin toisinaan vähän turhan muikeita:
Punainen glögi

pullo kuivaa punaviiniä
1/4-1/2 dl sokeria
appelsiinin raastettu kuori
appelsiinin mehu
10 kokonaista mausteneilikkaa
2 tl rouhittua kardemummaa
kanelitanko

lasiin:
lusikka
rusinoita
mantelilastuja

Mittaa ainekset kattilaan. Lämmitä varovasti äläkä päästä kiehumaan, sillä silloin viinistä häviää alkoholi.
Anna glögin seisahtaa hetki kannen alla. Siivilöi se sitten laseihin, joissa on rusinoita ja mantelilastuja sekä lusikka. Lusikka on sitä varten, ettei lasi halkea.

14 Comments:

At 11/12/06 13:34, Anonymous Anonyymi said...

kuullostaa hyvältä tuo glögi. voisikohan sen tehdä esim mustaherukka mehuun? miten on, kävisikö jauhettu kaneli kanelitangon sijasta?

 
At 11/12/06 13:57, Blogger Rosmariini said...

Mietin tuossa just itsekin, että voisikohan tuohon laittaa viinin tilalle mustaherukkamehua! Mustaherukkaglögi kuulostaisi vaan jotenkin niin maistuvalta. Finfoodin sivuilta löytyi ihan oma ohjeensa mustaherukkaglögille, erona näyttää olevan ainakin se, että mehun saa päästää kiehumaan.

Kanelitangosta tulee keitoksiin jotenkin syvemmän kanelinen maku (esim. luumukiisselissä kokonainen kanelitanko on ihana), mutta olen aika usein itsekin korvannut sen jauhetulla kanelilla, jos tankoja ei ole ollut saatavilla.

 
At 11/12/06 17:21, Anonymous Anonyymi said...

Eilen juuri paistoin noita Aura-piparihyrriä aikuista buffa-pöytään. Nam, ne on hyviä!!

Ja samainen glögipullo odottaa oikeaa hetkeä :)

 
At 11/12/06 17:44, Blogger Rosmariini said...

Ai niinpäs muuten olikin, ja muutenkin olit onnistunut loihtimaan tarjolle melkoisia herkkuja. Toivottavasti ohjeita seuraa - tahtoo tietää, miten tehdään mustaleima-tankoja!? :)

 
At 11/12/06 18:40, Anonymous Anonyymi said...

Jep, reseptejä luvassa lähipäivinä.

Ja niin, se lasagne jäi jälleen tekemättä. Hävettää jo. Tein miehelle pizzaa....lasagne siis edelleen tuloillaan :).

 
At 11/12/06 21:23, Blogger Rosmariini said...

Älä ihmeessä ota paineita siitä lasagnesta, sen kyllä ehtii! Sehän se on näille kotikokkailutouhuille ominaista, että monet projektit tuppaavat aina "vähän" venähtämään. Etenkin tämä joulunalusaika on aina samanlainen. Joka vuosi laadin hienot suunnitelmat siitä, mitä kaikkea teen ja saan aikaan ja sitten en kuitenkaan saa tehtyä yhtään mitään. Esim. maksapatee on ollut suunnitelmissa jo vaikka kuinka moneksi jouluksi, mutta aika hiljaista on ollut sillä osastolla taas tänä vuonna ("kun ei ole oikeanlaista vuokaakaan" - mikä ihana tekosyy), ja omatekoisista marmeladikarkeista olen haaveillut myös pitkään, mutta todennäköisesti nekin jäävät jälleen kerran tekemättä. Sinappia väsätään kuitenkin tänä vuonna itse, se on varma!

Mutta se tanko-ohje olisi joka tapauksessa ihan kiva. :)

 
At 11/12/06 22:45, Anonymous Anonyymi said...

Oletkos koskaan nähnyt Mysin kokkausohjelmaa ''kotona tehtyä''(tuli vaan tuosta keittokirja maininnasta mieleen);)siitä on jo useita vuosia(kymmeniä?)kun tuli...
Nuo homejuustokiekot on kyllä ihania...juu ja ''venähtää''tosiaan suunnitelmat välillä...minun on pitänyt kauan tehdä punajuurilaatikkoa,jossa on homejuustoa ;O)

 
At 11/12/06 23:12, Blogger Rosmariini said...

Kääks, en ole nähnyt enkä itse asiassa koskaan kuullutkaan moisesta ohjelmasta. Harmi, ettei noita vanhempia ruokaohjelmia taideta edes pahemmin esittää uusintana.

 
At 11/12/06 23:45, Blogger Myy said...

Täytynee kokeilla tuossa alempana olevaa salaattiohjetta. Mietin jouluaaton menua kolmelle hengelle viime joulun tapaan, eli ei normaaleja jouluruokia. Toisaalta siinä oli aika paljon makeaa, voisikohan siirappia ja hunajaa korvata jollain sokerittomalla vaihtoehdolla?

 
At 11/12/06 23:59, Blogger Rosmariini said...

Se oli kyllä hauska salaatti, jota voi muunnella varmasti vaikka minkälaiseksi. Nuo makeat jutut voi jättää mielestäni vaikka kokonaan poiskin, jos siltä tuntuu. (Toisin sanoen en keksi mitään, millä ne voisi korvata;)

Täälläkin jouluateriasuunnitelmat muotoutuvat kovaa kyytiä. Sain hyviä ideoita viime viikolla katsomastani Jamie's Christmas -dvd:stä, mutta pitää nyt katsoa, mitä kaikkea niistä kannattaa omassa kotikeittiössä toteuttaa.

 
At 12/12/06 15:01, Anonymous Anonyymi said...

Meillä tehdään glögin pohja niin, että sekoitetaan puolet tummaa viinirypälemehua, neljännes tummaa viinimarjamehua ja neljännes kirsikkamehua. Mausteeksi loraus lientä, joka saadaan keittämällä kanelitankoa, tähtianista ja muutamaa neilikkaa vedessä tunnin verran. Jos joku terästystä haluaa, sekaan voi kuumennuksen jälkeen lorauttaa joko punaviiniä (paljon) tai sitä kuuluisaa juolulikööriä (ei ihan niin paljon). Ja sokeria maun mukaan, riippuen mehujen makeudesta. Näin tehtynä saa samalla vaivalla sekä holittoman että holillisen version ja kuumennuksen voi suorittaa vaikka mikrossa ilman hillitöntä kiehumisvahdinpitoa.

 
At 12/12/06 15:21, Blogger Rosmariini said...

Teillä on kyllä tuo juomapuoli kadehdittavan hyvin hallussa, tuokin kuulostaa todella makoisalta! Taidan sittenkin tulla sinne teillepäin kyläilemään, jos se telttapaikkatarjous on yhä voimassa. ;)

Pääsemme muuten maistelemaan likööriä pikapuoliin, elämme jännittäviä aikoja!

 
At 13/12/06 14:34, Anonymous Anonyymi said...

Tervetuloa vaan, täällä alkoikin sopivasti ilmat viiletä ettei tarvitse hikoilla siellä teltassa
;-)

 
At 14/12/06 01:09, Blogger Rosmariini said...

Meinasi mennä vähän siivilöimiseksi, mutta nyt on joulujuoma pullossa! Tuoksui ihan samalta kuin Jägermeister ja makukin oli mielestäni kohdallaan, kun ei sokeria aivan kamalan paljon laitettu.

Muita jouluvalmisteluja en ole vielä tehnytkään, mutta onhan sitä jo tuossakin. :)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails