sunnuntaina, lokakuuta 22, 2006

Täytetyt pastakotilot

Glorian ruoka&viini -lehden edellisen numeron kannessa oli niin vastustamattoman näköisiä pastakotiloita, että pakkohan niitä oli päästä kokeilemaan. Kokeilu ei luonnollisesti sujunut täysin kommelluksitta. En hoksannut, että ricottapurkkeja (à 250 g) olisi pitänyt ostaa sapuskaa varten kaksi kappaletta, mistä syystä yritin lennossa pienentää annosta saatavilla olleisiin raaka-aineisiin sopivaksi. Meikäläisen kehnolla matikkapäällä lopputulos ei ollut kovinkaan kummoinen, mistä syystä täytteestä tuli turhan pähkinäinen. Ihanainen ricotta ei päässyt tarpeeksi oikeuksiinsa, mutta ihan hyvin nämä maistuivat silti:
Ricotta-pinaattitäytteiset pastakotilot

1/2 pkt (á 500 g) suuria pastakotiloja (Conchiglioni rigati)
5 l vettä
1 rkl suolaa
1 rkl oliiviöljyä

Täyte:
4 portobellosientä tai 200 g ruskeita herkkusieniä
1-2 valkosipulinkynttä
200 g tuoretta tai pakastettua pinaattia
2 rkl voita tai öljyä
2 tl suolaa
1/4 tl rouhittua mustapippuria
1/4 tl jauhettua muskottipähkinää
500 g pehmeää ricottajuustoa
1 ps (70 g) saksanpähkinöitä rouhittuina

Viimeistelyyn:
1 1/2 dl hienoksi raastettua parmesaani- tai pecorinojuustoa
neitsytoliiviöljyä
rouhittua mustapippuria

Keitä pastakotilot al denteksi suolalla maustetussa vedessä, pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja lisää tilkka öljyä, jotta pastakotilot eivät tartu toisiinsa. Nosta pastat kevyesti öljyttyyn uunivuokaan tai vatiin.
Pane uuni lämpiämään 250 asteeseen ja kytke grillivastus päälle. Puhdista sienet ja poista niistä jalat. Silppua lakit hienoksi. Kuori ja silppua valkosipulinkynsi hienoksi. Huuhtele pinaatti siivilässä ja poista kovat lehtiruodit ja vaurioituneet lehdet. Suikaloi pinaatinlehdet. Jos käytät pakastepinaattia, sulata se ja purista mahdollisimman kuivaksi käsin tai siivilässä.
Kuumenna voi tai öljy pannussa ja paista sieniä hetki. Lisää pinaatti ja paista, kunnes pinaatista ja sienistä irtoava neste on lähes kokonaan haihtunut. Mausta suolalla, pippurilla ja muskottipähkinällä. Jäähdytä.
Lisää ricotta ja rouhitut pähkinät jäähtyneeseen seokseen. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.
Annostele noin ruokalusikallinen täytettä kullekin pastakotilolle. Ripottele lopuksi hieman juustoraastetta päälle. Kuorruta uunin ylätasolla 5-10 minuuttia tai kunnes juusto sulaa ja kotilot saavat hieman väriä. Annostele lautaselle ja valuta oliiviöljyä päälle. Halutessasi viimeistele mustapippurilla. Tarjoa salaatin kanssa.

14 Comments:

At 22/10/06 20:14, Blogger liisa said...

Pakko kehaista, että tuo ottamanne kuva vastaa juuri tuijottamaani Ruoka & Viini Glorian kantta ihan uskomattoman hyvin!

Muutenkin olette onnistuneet erinomaisen hienosti saamaan aikaan herkullisia otoksia kokkaamistanne ruoista!

Kiitos!

 
At 22/10/06 23:36, Blogger Rosmariini said...

Laitettiin tosiaan tällä kertaa tarkoituksella samantyyppinen kuva kuin alkuperäisessä ohjeessa, kun se meidät nimenomaan tätä ruokaa innosti kokeilemaan. Siinä alkuperäisessä itse sapuska oli toki onnistunut paremmin, ja se näkyy tietenkin kuvassakin.

Itse en voi noista kaikkein kiinnostavimmista ja onnistuneimmista kuvista ottaa kunniaa itselleni. Sen verran suuressa määrin ne ovat perheen miespuolisen jäsenen kamerasta lähtöisin. Joten kiitokset hänelle minunkin puolestani!

 
At 22/10/06 23:46, Blogger Pippurimylly said...

Johan tässä vallan punastuu :) Kiva että kelpaa!

 
At 23/10/06 09:20, Anonymous Anonyymi said...

Vajaa viikon lukutauon (ja ihan onnistuneiden omienkin, vaikkakin tavispöperöiden) jälkeen täytyy sanoa, että kuola valuu kuvienne ja valitsemienne ruokien kunniaksi *hakee epätoivoisesti nessua*

Tuo kyseinen GR&V:n ohje löytyy minultakin, mutta kokeilematta on toistaiseksi. Foccaccia - taas kerran ihan vaan kuvan perusteella - houkuttaa niin paljon, että normaalikokoisen uunin ääreen päästessäni voisin vaikka kokeilla ;)

 
At 23/10/06 09:58, Blogger Rosmariini said...

Se leipä on ollut viime viikkojen kokkailuista ja kokeiluista ihan ykkönen, joten sitä kannattaa kyllä tesmata muidenkin. Menee ihan sapuskasta semmoisenaan, kun on melkoisen ruokaisaa.

 
At 23/10/06 18:30, Anonymous Anonyymi said...

Ai, kun maukas ruokakuva, namnam! En ole koskaan kokeillut ricottaa, mutta herkulliselta kuulostaa. Ihanaa, kun jaksatte syyspimeilläkin testata uusia reseptejä.

 
At 23/10/06 19:20, Blogger Rosmariini said...

Nyt syyspimeällähän sitä vasta jaksaakin, kun tulee vietettyä niin paljon aikaa kotona. Täällä on ollut muutaman päivän ajan jo aika talviset tunnelmat, ensilumi tuli eilen ja viime viikolla oli parhaimmillaan lähemmäs kymmenen astetta pakkasta. Joten jospa tässä ryhtyisi kohta jo joulujuttujen suunnitteluun. :)

Ricotta on mainio tuote, kannattaa kokeilla joskus.

 
At 26/10/06 19:19, Blogger Aurinkotuuli said...

Hepsis! Pitää ihan semmoista käytännön asiaa kysäistä, että mimmoisenmoisissa kilohinnoissa pyyhältelee tuo Ricotta? Josko sitä uskaltautuisi jolloinkin kokeilemaan myös opiskelija... Sitä niin moneen herkkureseptiin tunnutaan tarvittavan.

 
At 26/10/06 20:41, Blogger Rosmariini said...

Täytyy tunnustaa, etten muista yhtään, mutta pitää kurkata hintaa seuraavalla kerralla kaupassa käydessä. Ellei jollakin muulla satu sitä ennen olemaan asiasta parempaa tietoa?

 
At 30/10/06 17:51, Blogger Rosmariini said...

Ricotan hinta selvitetty. Jos oikein katsoin, 250 gramman purkki maksoi 1,50 euroa, eli kilo maksaa niin ollen 6 euroa.

 
At 31/10/06 09:35, Blogger Aurinkotuuli said...

Kiitoksia tosiaan kovasti tiedosta! Tulee nykyään käyty kaupassa vain viikonloppuisin, kun syömme kouluruokalassa - mitä nyt nopeasti kahvimaitoa hakaisen. Olen hyvin iloisesti yllättynyt, jopa hämmästynyt. Ricottahan on jopa halvempaa kuin perus Edamit ja Oltermannit keskimäärin. Oikein sulosäveliä opiskelija korville =).

 
At 31/10/06 19:45, Blogger Rosmariini said...

Ricotasta vielä sen verran, että se ei ole juusto perinteisessä mielessä, vaan sopii ruuanlaitossa esim. kermaviilin korvaajaksi. Tässä pätkä Raholan syötävistä sanoista:

"Ricotta – Nimi tarkoittaa ’uudelleen keitettyä’ (italian verbistä ricuocere, keittää uudelleen). Ricotta on herasta keittämällä valmistettua, eikä siksi tarkkaan ottaen ole juustoa lainkaan, koska juusto valmistetaan maidon kaseiinista. Keittämällä erotetaan herasta viimeisetkin proteiinit, jotka muutoin menisivät heran mukana sianruoaksi tai kokonaan hukkaan.
Ricottaa on useita erilaisia versioita, kuten fetaa muistuttava, suolattu ricotta salata, sisilialainen, uunissa ruskistettu ricotta infornata sekä pehmeä, tuore ricotta, jota meillä tavallisimmin saatava ricotta on. Koska ricotta sisältää maidon kaiken laktoosin, sitä ei suositella laktoosi-intoleranteille."

 
At 17/11/08 12:30, Anonymous Anonyymi said...

Heippa!

Uudessa blogissani on toisenlainenkin idea pastakotiloille (http://timjamia.blogspot.com/2008/11/karitsatytteiset-pastakotilot-ja.html)! Olisi mukavaa, jos kävisitte kurkkaamassa blogiani.

-Timjamikeittiön Masu

 
At 17/11/08 19:13, Blogger Rosmariini said...

Sinnepä siis saman tien!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails