maanantaina, lokakuuta 09, 2006

Munakasmuistoja

Pastanjauhannan lukijoiden taannoisten munakasneuvojen siivittämänä olen värkännyt viime kuukausien aikana ainakin viittä erilaista munakasta. Herkkullisimpia kokeiluja ovat olleet ainakin sipuli-sienimunakas sekä kaupan valmiilla tomaattisalsalla täytetty munakas. Mikään mestari en ole tietenkään vieläkään, mutta pikkuisen olen kuitenkin päässyt jo jyvälle munakkaiden perusnikseistä. Munamassaa kannattaa toden totta vatkata jonkin verran, ja paiston aikana massan tökkiminen reunoilta keskemmälle on aika palkitsevaa - jos kohta omat munakkaani ovat tupanneet hyytymään lämmön vähentämisestä huolimatta vähän turhan ripeään tahtiin.

Kuvan juustomunakas on viimeisin kokeiluni. Munamassan joukkoon on sotkettu muun muassa hienonnettua ruohosipulia ja munakkaan päälle on viipaloitu ja paistettu samaisia herkkusieniä, joita jäi manteliloheen hommatusta rasiasta yli. Siinä vaiheessa, kun munakas oli kauttaaltaan hieman hyytynyt, höyläsin sen päälle muutaman siivun juustoa, joka ehti sopivasti sulaa loppuhyydyttelyn aikana. Hyvin kypsynyt cheddar toimii hyvin, mutta vielä parempaa tästä tulee, jos käyttää juustoksi sinihomejuustoa. Omasta jääkaapistamme ei aurajuustoa löytynyt eikä kauppakaan ollut sunnuntaiaamupäivänä auki, että olisi voinut korjata tilanteen. Munakasta ei käännetty ollenkaan (juustopuoli ei siis ottanut missään vaiheessa pannun pohjaan kiinni), vaan se liu'utettiin lautaselle puolikuun muotoiseksi taitettuna. Maistui sunnuntaisanomalehteä lukeneelle siipallekin.

11 Comments:

At 9/10/06 14:36, Anonymous Anonyymi said...

Olet todella edistynyt munakkaan tekijänä. Onneksi olkoon :) Täytteillä saa tosiaan paljon vaihtelua. Itselläni on seuraavaksi kokeilulistalla uunimunakasrulla-systeemi, jonka ohje löytyy Fransmannin keittokirjasta.

 
At 9/10/06 14:57, Blogger Rosmariini said...

Hih, kiitoksia. En voi valitettavasti ottaa tuosta munakkaasta kokonaan kunniaa itselleni, vaikka se ihan hyvin onnistuikin. Olen syönyt nimittäin vastaavaa munakasta valmiiksi tehtynä aiemminkin (silloin siinä oli sitä sinihomejuustoa), minkä pohjalta oli helppo kokeilla tekemistä itsekin.

En ole tuommoisesta Fransmannin keittokirjasta koskaan kuullutkaan. Harmin paikka - siinä olisi varmasti tosi hyviä reseptejä.

 
At 9/10/06 16:31, Blogger Kaura said...

Nopea ja paraskaalin kaveria ilahduttava mukkinanakas:

* 1-2 nakkia (myös Hälsans köket -soijanakki käy) viipaleina
* 2-3 munaa - rikotaan rakenne haarukalla
* puoli pss (200 g) pakastettuja parsakaalin nuppusia tai vast. tuoreena versiona (ei niin nopsa)
* lempijuustoa pari viipaletta

Paistetaan nakkiviipaleita vähän aikaa ja siinä sivussa tuikataan parsakaalit kuumenemaan mikroon tai kattilaan kiehuvaan veteen (varo etteivät kypsy liikaa). Kaadetaan kevyesti vatkatut munat nakkien päälle ja annetaan hyytyä. Ripotellaan kuumat parsakaalit päälle ja lopuksi juusto.

Munakkaan voi lyhyesti kääntää, jos haluaa, mutta taittaminenkin toimii. Kansi voi olla hyvä idis, koska plätty on varsin paksu (jos ei jättipannulla paista). Toisaalta kuumat parsikset kypsyttävät massaa myös päältä.

Suolaisen elementin (nakki) voi tietysti vaihtaa toiseen helposti, samoin vihanneksen. Mausteita en ole pahemmin välittänyt lisätä, vähän mustaapippuria korkeintaan. Suolaakaan en ole tarvinnuna.

Ehkä olet saanut jo kiljoonan vastaavia ohjeita, mut tuikkasin tään, kun olen tätä harrastanut taajaan viime aikoina proteiininnäläkään.

Word verification: pekko.

 
At 9/10/06 19:08, Blogger Rosmariini said...

Ihan epistä, kun kone ei arvo meikäläiselle koskaan mitään kivoja sanoja. Nimim. aina vaan grzihepq.

Ja kiitokset mukkinanakkaan reseptistä. Parsakaalta en ole munakkaaseen koskaan laittanutkaan, vaikka se onkin harvinaisen kiva kasvis sekä maultaan että näöltään. Pikaisesti valmistuville sapuskoille on täällä(kin) kysyntää. Remppa jatkuu aina vaan (tosin nyt on parin päivän pakollinen paussi), ja jostain kumman syystä intoilen remonttitouhujen ulottamista kellariinkin.

 
At 10/10/06 01:45, Blogger ainailona said...

Ihanaa, munakkaita! Niitä meillä vedellään nykyisin aina viikonloppuisin ja vaikka juustofriikki olenkin, niin pikkuhiljaa alkaa vaihtelu houkuttamaan.

Perusmalli meillä [kahdelle] on 3 vapaan kanan munaa [ne ON isoja], desi kermaa, pippurimyllyä [no ei sitä teidän välttämättä;)], haarukalla vaan hämmennellään.

Paistetaan voissa, pannulle päälle muutama ronski nokare homejuustoa [Stockan London calling Stiltonia on vielä jäljellä!!!] ja työmiehen kourallinen emmentalraastetta.

Käännetään, jos kyetään. Jos esiintyy pahaa hajontaa, tuleekin kokkelia;)

Oikean lämpötilan arvonta on se vaikein kohta... ettei mene pohja mustaksi. Kai se vähän pannustakin on kiinni.

Uuni-rullamunakkaasta sen verran, että aiemminkin kommentoimani kiinnostus Kotiäidin 3K blogin ohjeeseen osoittautui kokeiltuna todella herkulliseksi! Hieman enemmän on vääntöä, mutta lopputulema palkitsee. Etenkin, jos on isompi porukka aamupalalla.

Word verification: sjksgn [?!?]

 
At 10/10/06 07:56, Anonymous Anonyymi said...

Yksi tapa tehdä munakkaita on jäänyt mieleen parinvuoden takaiselta Malediivinmatkalta. Siellä oli oikein kokkipoika paistamassa aamiaismunakkaita asiakkaiden tarpeisiin. Täytevaihtoehtoja olivat:
-shalottisipuli
-juustoraaste (jotain rasvaista mietoa)
-herkkusienet (tölkkiviipaleet)
-kinkkusuikale
-paprika
Mukaan yhtä tai useampaa.
Kaksi munaa rikotaan kuhloon, pari hätäistä teelusikallista kutakin lisuketta. Kinkku, sipuli ja herkkusieni on hyvä :) Pikainen sekoitus haarukalla ja pannulle jossa loraus auringonkukkaöljyä.
Ei sekoitusta. Kun juuri ja juuri käännettävissä - käännetään pikaisesti aivan hetkeksi ja lasketaan lautaselle taitettuna.

Näin sisus jää mukavan notkeaksi. Päälle suolaa ja pippuria maun mukaan.

 
At 10/10/06 10:50, Blogger Rosmariini said...

Oi, täällähän on lisää kivaa munakasjuttua. Suurkiitokset!

Tutkailin päivänä muutamana pitkästä aikaa Ruokala.tv:n Kysy kokeilta -arkistoa (sitä selailemalla oppii ruuanlaitosta aina jotain uutta), ja sieltä osui silmiini tämmöinenkin munakas, jota ajattelin joskus kokeilla, jos syömämiehiä on enemmänkin paikalla:

Uunimunakas:
4 munaa
3 dl kermaa tai täysmaitoa
2 tl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
ripaus hienonnettua mustapippuria
margariinia vuoan voiteluun

Vatkaa munat, kerma, jauhot ja mausteet sekaisin. Voitele matalareunainen uunivuoka ja kaada seos siihen. Pane vuoka uuniin 200 asteeseen. Anna munakkaan hyytyä noin 15 min, riippuen vuoan koosta. Tarjoa suoraan vuoasta.

 
At 24/10/06 20:39, Blogger Leena said...

Kipparijuusto on aivan ässää juustomunakkassa.

Itse en tykkää liika miksailla, juuston kanssa esim. reilusti silputtua ruohosipulia tai vaikka vähän kinkkua.

 
At 25/10/06 18:44, Blogger Rosmariini said...

Kippari on kyllä juustona niin herkkua, että sen täytyy toimia kyllä munakkaassakin.

 
At 8/4/08 16:32, Anonymous Anonyymi said...

Tulipa tässä mieleeni, kun joskus onnistuin tekemään jääkaapista löytyneistä jämistä ehkä parhaan munakkaan, jota olen maistanut. (Nälällä saattoi olla osuutta asiaan. )

En nyt muista tarkkaan, mitä kaikkea siinä oli, mutta suurinpiirtein näin se meni:

2 pientä shalottisipulia
1 valkosipulinkynsi
muutama aurinkokuivattu tomaatti
3 munaa
parmesaania
tuoretta persiljaa
mustapippuria (suolaa)

Pilko sipulit pieniksi. Murskaa valkosipuli ja viipaloi tomaatit. Kuullota kaikkia hetki (ehkä sipulit ensin). Kaada pannuun haarukalla sekoitetut munat. Vähennä heti lämpöä. Ripottele päälle reilusti parmesaania ja ripaus mustapippuria. Kun munakas alkaa olla hyytynyt lisää persiljaa ja taita munakas. Liuta lautaselle ja iske kiinni! :D

On muuten mainio sivu teillä.

 
At 4/2/11 21:50, Anonymous Miia said...

Heipä hei. Olen itse nyt useampaan otteeseen testannut jossain ruokaohjelmassa esityettyä tapaa munakkaan tekoon ja olen todennut, että se onkin varsin mainio. Eli siis tässä ohjeessa on tarkoitus vispata pelkkiä kanamunia joko käsin (n. 15 min) tai sähkövispaimella n. 3-5min.Tarkoitus on että kanamunista saadaan vaaleaa ja vaahtoista. Tämän jälkeen lisätään valkopippuria, suolaa ja muutama ruokalusikallinen creme fraichea ja vispataan vielä hetki. Kaadetaan massa pannulle eikä tämän jälkeen tarvitse kummempia massaa heilutella. Aivan erityisen hyvää tämä munakas on paistettujen kanttarellien ja sipulin kanssa tai rapeiksi paistettujen herkkusieni viipaleiden kanssa. Tällä ohjeella saa todella kuohkeaa, ilmavaa ja hauskan suutuntuman antavaa munakasta. Kokeile ihmeessä!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails