perjantaina, elokuuta 25, 2006

Tomaattinen lihamureke

Oma keittokirjahylly voi sisältää toisinaan melkoisia yllätyksiä. Itse totesin omistavani kirjasen nimeltään Herkkuja jauhelihasta, jonka olemassaolosta olen ollut viimeksi tietoinen kymmenisen vuotta sitten. Kirjaa selailtuani ei auttanut muu kuin ryhtyä lihamurekkeen tekoon. Ohjeita oli monenmoisia, mutta valinta ei ollut loppujen lopuksi kovinkaan vaikea, koska muunnelmien joukossa oli myös tomaattisen murekkeen resepti:
Perusmureke (4 annosta)
¾ dl korppujauhoja
2 dl vettä
400 g vähärasvaista naudanjauhelihaa
1 muna
1 ½ tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
noin 1 rkl hienonnettua sipulia
Pane korppujauhot veteen turpoamaan noin 10 minuutiksi. Sekoita muutamia kertoja. Lisää seokseen jauheliha, muna, suola, pippuri ja hienonnettu sipuli. Sekoita taikina tasaiseksi. Muotoile taikinasta muhkea mureke uunivuokaan. Paista 175 asteessa 50-60 minuuttia.

Tomaattinen versio syntyy perusohjeen pohjalta seuraavasti:
Vaihda perustaikinan vesi samaan määrään tomaattimehua. Lisää 1-2 tl murennettua basilikaa. Ripottele murekkeen päälle noin 1 dl juustoraastetta, kun paistoaikaa on jäljellä noin 15 minuuttia.
Samassa uunivuoassa paistuivat kätevästi myös lisäkkeenä tarjoillut sipulit, tomaatit sekä herkkusienet. Tomaatit kypsyivät uunissa aivan liian pitkään (ilmeisesti vartin kypsytys olisi riittänyt), mutta voi mahdoton, kuinka hyviltä ne maistuivatkaan! Samoin tomaattimehu toimi murekkeen nesteenä mitä mainioimmin. Loput mehut voi käyttää vaikka tavallista tömäkämpään tomaattisoosiin, joka toimii varsin hyvin myös ilman alkoholia.

Koska kaikki eivät välttämättä ole kovinkaan viehtyneitä jatkuvaan tomaattien ylitarjontaan, samaisen perusmurekkeen saa muutettua myös muuksi. Lisämeininkiä seokseen saa lisäämällä taikinaan kaksi ruokalusikallista kapriksia ja saman verran dijonsinappia. Tällöin kannattaa lisätä myös sipulin määrää. Tai miltä kuulostaisi kuullotetuilla herkkusienillä, silputulla persiljalla ja murskatulla valkosipulilla maustettu mureke?

7 Comments:

At 25/8/06 08:03, Anonymous Anonyymi said...

Voiko sinne laittaa jotenkin niitä vihreitä tomaatteja? ;-) Ei maar, kokeilkaapas suoraan taikinaan turvotusvaiheessa kuivattua sientä murskana. Ei paljoa tarvitse ja maku on taivaasta!

Hei mutta joku antoi aivan lopussa neuvon, jolla punastutetaan tomaatteja. Aion käydä latvojen kimppuun heti tänä iltana.

 
At 25/8/06 19:39, Blogger Rosmariini said...

Taidanpa itsekin lähteä tästä saman tien saksihommiin! :) Jos sekään ei tepsi, niin perustetaan sitten kyllä joku vihreätomaattisten naisten yhdistys.

 
At 25/8/06 20:14, Anonymous Anonyymi said...

Parhautta sitten aikoihin. Siinä yhdistyvät anarkistinen ote ruoka-aineeseen, vihreys, naiseus ja - hmmm - yhteisöllisyys. Siitäpä meille oiva yhdistys. :-)

 
At 25/8/06 21:18, Blogger Rosmariini said...

...sekä se, että me ei kyllä lannistuta, vaikka rakkaudella kasvatellut tomaatit jäisivätkin raakileiksi eikä kaikki muukaan aina onnistuisi parhaalla mahdollisella tavalla!

(Voi kun riittäisi vielä lämpimiä öitä sen verran, etteivät nyt ressukat ainakaan paleltuisi ennen punastumistaan.)

Mukavaa viikonloppua sinne! Minä olen täällä ihan katkipoikki. Aamuinen heräämisaika oli meikäläiselle luonnottoman aikainen, niin kuin tuosta tämänpäiväisestä postausajastakin on nähtävissä.

 
At 27/8/06 01:30, Anonymous Anonyymi said...

Moi! Meillä nuo kaikki mahdolliset murekkeet on kokeiltu;) Lapsiperheessä ne ovat todella suosittuja ruokia. Pullamössö-ruokaa, kuten entinen työkaverini toteaisi=)

Olitte sitten päässeet Hesariinkin;)
Ihmettelin kun joku mainitsi, että meidän muidenkin blogiosoitteita sieltä löytyi. Teidänkö toimesta?
En ole kyllä nähnyt koko juttua, kun ei tule Hesaria....

 
At 27/8/06 11:59, Blogger Rosmariini said...

Moi vaan! Mahtoi tuo minun mieheni hieman opastaa toimittajaa kurkkimaan sivupalkkimme blogilinkityksiä, ja Hellapoliisihan komeilee siinä hienosti ensimmäisenä. :) Mutta oli siinä samassa yhteydessä listattu joitakin ulkomaisiakin ruokasivustoja, joten kyllä ne maininnat mahtavat perustua toimittajien omaan selvitystyöhön.

 
At 29/8/06 01:58, Anonymous Anonyymi said...

Kiitos selvennyksestä;)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails