tiistaina, toukokuuta 16, 2006

Kinkkutäytteinen voileipäkakku

Voileipäkakku on syystä tai toisesta muodostunut suomalaisen juhlapöydän suursuosikiksi ja vetonaulaksi, joka tahtoo viedä monissa kahvikekkereissä huomion makeiltakin leipomuksilta. Minusta ei oikein ole täytekakkuleipuriksi (voin vain tyytyä ihastelemaan muiden taidonnäytteitä), mutta voileipäkakku luonnistuu jotenkuten minultakin. Kuvissa esiintyvän yksilön nykersin kasaan äitienpäivänä.

Kaupassa on näkynyt viime viikkoina pitkittäin viipaloituja valmiita voileipäkakkuleipiä, mutta kun itse menin semmoista ostamaan, niin niitä ei tietenkään ollut leipähyllyssä ensimmäistäkään. Kaupan leipävalikoimat olivat muutenkin harmillisen niukanlaiset. Päädyin sitten ostamaan paahtoleipämäiseksi siivutettua täysjyväleipää. Ajattelin, että se pysyy vehnäleipää paremmin ryhdikkäänä. Leivän lisäksi kakkuun tarvitaan:

2 purkkia kermaviiliä
keittokinkkua
juustoraastetta
sinappia
paprikajauhetta
tavallista sulatejuustoa
omenamehua
koristeeksi esim. samaista kinkkua, persiljaa, minitomaatteja, viinirypäleitä, persikoita, kurkkua tai mitä ikinä mieleen juolahtaa

Tee ensin täytteet: Sekoita kulhossa keskenään hienonnettu keittokinkku (ehkä puoli paketillista), kermaviili ja jonkinnäköinen luraus sinappia. Toisessa kulhossa puolestaan sekoitetaan toinen kermaviili, juustoraaste sekä jonkinlainen tupsaus paprikajauhetta. Kasaa leivistä ensimmäinen kerros (kuvan kakussa on kolme leipäviipaleita jonossa) ja kostuta ne sen jälkeen omenamehulla. Laita päälle puolet kinkkutahnasta ja levitä uusi kerros leipiä päälle. Kostuta taas leivät mehulla ja päällystä ne juustotahnalla (tai puolella siitä). Toista sama uudelleen siten, että lopputuloksessa on kaksi kinkku- ja kaksi juustokerrosta. Pane päälle vielä leipäviipaleet, minkä jälkeen päästään kuorruttamaan ja koristelemaan.

Sekoita sulatejuuston joukkoon sähkövatkaimella lorauksittain omenamehua siten, että saat sopivan notkean täytteen. Varo, ettei kuorrutteesta tule liian lirua, jotta saat levitettyä sen kätevästi kakun päälle ja reunoille. Kakun kuorruttamisen jälkeen on koristelun vuoro: persiljan ystävät voivat silputa sitä reilun tukon kakun reunoille, ja miksei päällekin. Nuo kukkamaiseksi leikellyt tomaatit ovat myös ihan veikeitä koristeita, mutta muita koristeluideoita ei tietolaaristamme oikein löydykään.

Minulla oli tuommoinen kinkkukakku aikanaan omissa ylppärijuhlissani, tosin huomattavasti suurempana ja mestarileipuri-siskoni tekemänä. Lisäksi oli vastaavalla idealla tehty kalakakku, jossa täytteeseen oli pantu kinkun sijasta mahdollisesti tölkkitonnikalaa ja koristeiksi niin ikään jotain mereneläviä ja mahdollisesti myös tilliä (ei voi muistaa tarkasti, kun aikaa on kulunut siitä päivästä jo melkoisesti). Sittemmin olen väsännyt kinkkutäytteistä kakkua vuosien mittaan moneen otteeseen - on se vaan niin juustoista ja maistuvaa.

12 Comments:

At 16/5/06 01:44, Blogger Maurelita said...

Täällä surkeaakin surkeampi leipuri joka RAKASTAA voileipäkakkuja ottaa tämän innolla vastaan !

Miam.

 
At 16/5/06 02:08, Blogger ainailona said...

Tämäpä mainio voileipiskakku! Ei kalaa, maksapasteijaa eikä majoneesia. Olen vieroksunut ja suhtautunut erityisellä varauksella voileipäsellaisiin juuri ym. syistä. Resu tietty vielä sipulipelossaankin. Kun on juustoa, niin ei voi mennä pieleen.

Tämä toimii meillä, otan tän! Kai sitä pitää taas juhlat tuikata tulemaan, että pääsee testaamaan. Koristeluun tosin tarvitaan joku personal decorator, mutta kai niitäkin jo on.

Jaa missäs se Rosmiksen siskon [safka]blogi onkaan?

 
At 16/5/06 10:16, Blogger Rosmariini said...

Tämä ohje sopii kyllä hyvin tämmöiselle vähän tumpelommallekin kakkuleipurille. Ainoa vähänkään vaikeampi kohta on tuo kuorrutteen teko, ja sekin on onnistunut toistaiseksi kuitenkin aina. Tällä kertaa juusto meni tosin alkuun hieman paakkuiseksi, mutta kun lisäsi mehua ja vatkasi vielä jonkin aikaa, niin siitä tuli just sopivaa. Ja kieltämättä tuo koristelupuoli on tosissaan ongelmallinen, mutta ainahan sitä voi uskotella itselleen, että itse tehty kakku saa näyttääkin vähän omatekoiselta.

Kaikeksi onneksi siskollani ei ole sapuskablogia. Olisi vähän liian läheistä vertailukohtaa omiin amatööriräpellyksiini. ;)

 
At 16/5/06 10:55, Anonymous Anonyymi said...

Tahtoo kanssa voileipakakkuja! Viimeksi taisin viime kesana vaantaa ja kaikki meni samantien vierailleni...

Tosin kunnon aineksista tehty voileipakakku ei ole mikaan halpa tarjottava. Ex-pomoni joskus tuskaili etta mista saisi hyvia voileipakakkuja ja heitin etta voin tehda jos maksat aineet... Muistaakseni liha- ja kalakakun aineet tulivat maksamaan about 50-60 euroa... (paria lajia kinkkua, kylmasavulohta, lamminsavulohta, katkarapuja, kirsikkatomaatteja, tuorejuustoja, sinihomejuustoa etc). Pomoni vieraat olivat tyytyvaisia ja sain viela kivasti euroja tekopalkkaakin mutta kaikkein tarkeinta oli se tekemisen nautinto (kuka nousee vapaaehtoisesti koristelemaan kakkuja lauantai-aamuna jos se ei olisi kivaa?).

Toisaalta ymmartaa etta pitopalvelut laskuttavat voileipakakuista hurjia summia sikali mikali ovat tehneet ne hyvista aineista mutta kurkkusalaattikakuista ainakaan mina en olisi innostunut paljoa maksamaan!

Omissa ylkkareissanikin oli voileipakakkua joka sitten oli vieraiden lautasilla sulassa sovussa lakkakakun ja konvehtien kanssa vaikka seka suolaiselle etta makealle oli katettu omat ruokailuvalineet...

 
At 16/5/06 12:27, Blogger Rosmariini said...

Pitopalvelujen leipäkakut ovat kyllä mahdottoman hintaisia, eivätkä kaikki maistamani kyllä edes kovin häävejä (ainakaan hintaansa nähden). Vaikka kieltämättä noihin aineksiinkin saa kyllä menemään tarpeen tullen ihan kivasti rahaa. :)

Tämä kinkkukakku on siitä hyvä, että ainekset eivät maksa paljon, minkä lisäksi nuo ainesosat vielä tosiaan maistuvat useimmille. Eli täytteestä ei paljastu mitään sipulia tai vastaavaa. Mitäköhän muuten voisi laittaa täytteeksi kasvissyöjän voileipäkakkuun? Papukakkua olen joskus maistanut, mutta muuten tielleni osuneet voikkiskakut ovat tainneet olla järkijään noita liha/kalavirityksiä.

 
At 16/5/06 16:04, Anonymous Anonyymi said...

Suosittelen laittamaan joka toisen kerrokseen tummasta leivästä, niin on vielä maittavampaa eikä niin höttöistä. Tietysti kuka mistäkin tykkää. Ja ainahan se paranee, kun tehdään edellisenä iltana tekeytymään.

P.S. Blogi putkahtaa ulos lähiviikkoina. Sitten voin jaella vinkkejä omalla palstatilallani.

 
At 16/5/06 16:27, Blogger Rosmariini said...

Uusi blogi, kivaa! :) Odotan innolla.

 
At 16/5/06 20:58, Anonymous Anonyymi said...

Aiheen vierestä: Olisiko jotain linkkejä kokkaustilpehööriä myyvin nettikauppoihin tms.?

 
At 16/5/06 22:40, Blogger Pippurimylly said...

Meillä ei valitettavasti ole oikein kokemuksia keittiötarvikkeiden nettitilauksista. Tässä kuitenkin jotain: Oululainen Pähkinä näytti saaneen webikauppansa auki. Kohtuullinen valikoima ja laatuisan näköistä tavaraa. Chez Mariusilla on kivat ja informatiiviset sivut, muttei verkkokauppaa.

Ulkomaisista kaupoista löytyy käytännössä mitä tahansa. Amazon UK:sta olemme tilailleet lähinnä keittokirjoja, mutten epäile, etteivätkö tarvikkeetkin sinkuisi kotiin samalla tavoin.

Onko muilla enemmän kokemusta tahi vinkkejä?

 
At 28/1/07 19:25, Blogger Rosmariini said...

Löysin vanhasta ruoka&viini-lehdestä (3/2004) kivoja ideoita voileipäkakkujen täytteiksi (esim. savulohi-kapristahna ja vuohenjuusto-tomaattitahna). Laitan tähän yhden tahnaohjeen, jota voisi kokeilla seuraavalla kerralla tämän kinkkukakun väliin:

Barbecue-kinkkutahna

1/2 (?) tummaa ja paksua barbecue- tai grillauskastiketta
200 g palvikinkkua
200 g ”leikattavaa” maksapasteijaa (esim. HK:n)
175 g majoneesia tai 150 g ranskankermaa
tuoretta persiljaa tai ruohosipulia
suolaa ja mustapippuria

Leikkaa palvikinkku suikaleiksi. Hienonna maksapasteija pienemmäksi esimerkiksi haarukalla. Yhdistä kinkku, pasteija ja barbecuekastike majoneesiin tai ranskankermaan. Mausta seos reilulla kourallisella hienonnettua persiljaa ja ruohosipulia sekä suolalla ja pippurilla.

 
At 11/3/08 11:20, Anonymous Anonyymi said...

jos vielä sais noita määriä, että paljonko juustoraastetta ja sulatejuustoa? Olen ihan innoissani jo tekemässä tätä kakkua=)

 
At 11/3/08 12:32, Blogger Rosmariini said...

Juustoraasteen määrää kannattaa katsoa seoksen määrään suhteutettuna siten, ettei siitä tulee liian tönkköä vaan kohtuullisen notkeasti täytteeksi levittyvää. Sulatejuustoa olen muistaakseni laittanut tuohon kuvan kakkuun yhden rasiallisen. Ainakaan vähemmällä määrällä ei kannata lähteä liikkeelle.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails