sunnuntaina, maaliskuuta 19, 2006

Leivontapäivä

Kannattaa hommata itselleen leivontataitoinen aviopuoliso, etenkään jos itsessä ei ole jauhopeukalon vikaa. Tässä nouseva sämpylä:

Sämpylät kohosivat leivinuunissa hieman omituisesti yläviistoon, kuten kuvasta näkyy:

Taikina sämpylöihin syntyi samalla reseptillä, jolla teemme myös pizzapohjat, patongit ja muut vastaavat. Taikinaa vaivataan alussa riittävästi, jotta saadaan tuotokseen tarpeeksi sitkoa. Sitten nostatetaan taikina kaksinkertaiseksi. Tämän jälkeen päästään muovailemaan siitä halutunlaisia leivonnaisia, jotka nekin tietenkin nostatetaan vielä ennen uuniin laittoa. Uunissa lienee ollut asteita noin 250, ja aikaa kunkin satsin paistamiseen kului kymmenisen minuuttia.

10 Comments:

At 19/3/06 13:23, Anonymous Anonyymi said...

Muhkean näköisiä!Paistoitteko sähköuunissa vai leivin- ? Yleensä leivät ja sämpylät jää suht normaalin kokoisiksi, mutta kerran onnistuin vahingossa saamaan aivan loistavan muhkean ja rapeakuorisen hiivaleivän. Vahingossa oli uunin lämpö alkuun liian kovalla, vähenisin muutamien minuuttien jälkeen normaaliksi. Tämä keino onkin sittemmin tullut tutuksi monista leivontakirjoista ja resepteistä.Investoin hiljattain uunikiveen,joka auttanee myös. Taidanpa laittaa tällä teidän reseptillä, koska tyttäreni ei hihku hiiva-ym muitten "terveellisempien" leipien perään. Vehnäjauhoja se olla pitää. Ja mikäs siinä. Herkkuahan se on!

 
At 19/3/06 16:52, Anonymous Anonyymi said...

Kokeiltu ja hyväksi todettu!!!Tein taikinan patongeiksi ja kivellä tulivat rapeiksi ja muheviksi.Reseptistä poiketen jouduin lisäämään koneeseen n 2rkl vettä,mutta se menköön mittavirheen piikkiin!Seuraavaksi voisi patongin sisään piilottaa vaikka valkosipulivoita... Kiitosta!

 
At 19/3/06 18:20, Blogger Pippurimylly said...

Kiva että onnistui! Leivinuunissa tehtiin, ja lämpö oli pikkuisen turhan kova, mikä siis selittäneekin sämpylöiden nousutaipumuksia.

Kuohkean lopputuloksen kannalta on tärkeää, että taikinaa vaivaa alussa tarpeeksi. Jyryytän koneella yleensä 5-10 minuuttia. Pitkässä vaivauksessa taikinaan tulee riittävästi sitkoa, jolloin hiivan tuottama hiilidioksidi muodostaa pieniä kuplia - kuin purkkapalloja - taikinan sisään. Jos sitkoa ei ole tarpeeksi eli taikina ei jousta, kuplat eivät pysy kasassa vaan puhkeilevat. Tällöin leivät eivät nouse kunnolla ja tulee latteampaa, semmoista kintsahtanutta lopputulosta :)

Oletko kastellut leipien pintaa vedellä ennen paistoa? Meillä on pinnan rapeuden kanssa vielä vähän hakemista. Toivottu lopputulos olisi se klassinen rapea kuori mutta pehmeän muhkea sisus.

 
At 19/3/06 19:17, Anonymous Anonyymi said...

Koneella minäkin suhautan taikinan,mutta mulla alkaa aina usko loppua kesken muutaman minuutin kuluttua,kun muodostuu se taikinapallo sinne kippoon.Että pitäiskö vaan jatkaa sitä pallon pyöritystä siellä, kun tuntuu että ei mun kone ainakaan enää sitten kauheesti möyhi sitä itse palloa? Vettä olen aiemmin kokeillut uuniin - nyt se kyllä unohtui, mutta rapeaa tuli kivellä kuitenkin. Ton uunikiven ohjeessa oli, että ennen leivän uuniin laittamista sinne kiven päälle voisi tujauttaa oikein kunnolla vettä ja sitten nopsasti leipä perään. Olen aikaisemmin pitänyt vesikippoa uunin pohjalla, mutta en ole siitä huomannut olevan juuri mitään hyötyä. Tuo kivi tuntuu olevan tosi hyvä, kun oikeaa leivinuunia ei ole lähistöllä. Tein pizzan ja siitä tuli oikein rapsakka. Pizzataikinan tein durum-vehnästä, joka teki taikinasta oikein hyvin leivottavaa/levitettävää.Mutta tää teidän ohje tuntuis menevän pizzaan ihan yhtä hyvin. Näin helppoa reseptiä tekis mieli kokeilla myös niin, että leipois patongin illalla ja nostattais yön ajan jääkaapissa ja paistais aamulla.

 
At 19/3/06 21:38, Blogger Pippurimylly said...

Ei se meidänkään kone sitä taikinamönttiä alkuvaiheen jälkeen enää varsinaisesti möyhi, mutta minusta taikina muuttuu sileämmäksi ja tasaisemmaksi, "silkkisemmäksi", kun taikinapallon antaa pyöriä pidempään. Kokeile ihmeessä jatkaa veivaamista vielä taikinapallon muodostuttua. Testaamallahan sen näkee, mikä toimii! Pitkä vaivaus myös vähentää taikinan taipumusta tarttua kulhoon ja sormiin. Eli kun veivaa pitkään, voi taikinan jättää aavistuksen verran kosteammaksi, jolloin lopputulos on mehukkaampi ja vähemmän jauhoinen.

Pitää seuraavan kerran leipää tehdessä kokeilla noita vesijuttuja ja samoin sitä leivän säikäyttämistä kuumalla alkulämmöllä rapeakuoriseksi :)

 
At 22/3/06 17:31, Anonymous Anonyymi said...

Palaan vielä leipäkeskusteluumme!Aivan mahtava kirja: Jan Hedh, Mestarileipurin leipäkirja kertoo mestarin tekevän patongin näin:"kauli 350g:n pala taikinaa suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Taita levyt kolmikerroksisiksi ja anna levätä peitettynä 15 minuuttia. Tee taikinasta pitkänomainen patonki pyörittelemällä taikinapalaa niin, että ne hieman ohenavat päitä kohti. Pane patongit saumakohta ylöspäin jauhotetun liinan päälle ja nosta liina ylös patonkien välistä niin että ne pysyvät muodossaan ja kohoavat ylöspäin eivätkä sivusuunnassa.Anna patonkien kohota huoneenlämmössä 75 min (taikinaa itsessään oli jo aiemmin kohotettu 90 min)". Minä kaulitsin ja taittelin kolmikerroksisiksi ja sitten pyörittelin patongin. Tuli tosi kuohkea! - Vaikka en sitten kohottanutkaan kuin vartin verran leipomisen jälkeen. Seuraavaks yritän olla orjallisempi ja suhauttaa sitä vettäkin vielä, niin katotaan sitten mikä on lopputulos!!Mielenkiintoista! Suosittelen tuota kirjaa, herra on taitava tekijä (kerran oli Tinan keittiössä -ohjelmassa) ja ohjeet on perusteellisia.

 
At 22/3/06 18:42, Blogger Rosmariini said...

Tuo menetelmä kuulostaa kyllä tosissaan hyvältä. Meiltä puuttuu keittokirjahyllystämme kokonaan hyvä leivontakirja. Etenkin tuommoinen leipään keskittynyt olisi erityisesti tarpeen, joten pitääpä katsella, saisiko tuon Mestarileipurin leipäkirjan jostain käsiinsä.

 
At 23/9/06 20:04, Anonymous Anonyymi said...

Onnea yksivuotiaille:-) Eksyin sivuillenne vahingossa vasta vähän aikaa sitten ja olen sen jälkeen käynyt täällä lähes päivittäin. Hyvät sivut ovat: hyviä reseptejä loistavien kuvien kera. Yhtyäkseni tähän leivontakeskusteluun ja leivän kuoren rapeuteen. Minulla on resepti parinkymmenen vuoden takaa, jolla tulee erityisen rapeat ja maukkaat patongit. Eli tässäpä ohje:
½ litraa kylmää vettä
1/3 pakettia hiivaa
2 tl suolaa
1 dl grahamjauhoja
½ dl leseitä
n. 11 dl vehnäjauhoja

Tee ensiksi taikinanjuuri ja sen jälkeen lisää loput jauhot. Taikina saa jäädä mielellään löysähköksi, kuitenkin käsistä irtoavaksi. Taikinaa tulee alustaa 10 minuuttia. Tämän jälkeen taikinaa kohotetaan 4 tuntia liinan alla. Leivo taikinasta 4 patonkia, kohota vielä pellillä ennen uuniin laittoa. Tee patonkeihin viiltoja ennen uuniin laittoa. Paista alkuun 8-10 minuuttia 300 asteessa uunin pohjalla olevan vesiastian kanssa. Tämän jälkeen laske lämpötila 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä noin 20 minuuttia. Kun patongit ovat kauniin värisiä ja kypsiä, ota ne pois uunista ja jätä ritilälle jäähtymään vähintään 15 minuutiksi. Tämän jälkeen kääri patongit leivinliinan sisään odottamaan herkkuhetkeä.
Nykyajan uuneista harvat lämpenevät enää 300 asteeseen, joten täytyy tyytyä siihen 275 asteeseen. Kuoren rapeuden kannalta oleellista on että lämpötila olisi alussa korkea.

Tryffeli

 
At 23/9/06 21:20, Blogger Rosmariini said...

Kiitokset sekä onnitteluista että reseptistä! Hienoa saada uusi patonkiohje juuri nyt, kun leivinuunikausi on taas alkamassa.

 
At 16/4/08 12:02, Anonymous Anonyymi said...

Kiitos mahtavasta sämpylä-/patonkiohjeesta!
Tarvitsinkin helppotekoisen ohjeen kun meillä on lauantaina pentutreffit minne tulee ainakin 20 aikuista ja 10 lasta... Tein 4 tupla-annosta:) Koska mulla on kipeet olkapäät en tykkää pyöritellä sämpylöitä ja nyt teinkin niin että kaulitsin taikinan ja rullasin sen vaan ja leikkasin sit pyörylöitä, ihan kun kääretorttuviipaleet. Ihan rapeita kuohkeita sämpylöitä tuli - ja hauskan näköisiä vielä!
Ja aian tavallisessa sähköuunissa, alatasolla.
Terveisin - caysa

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails