torstaina, tammikuuta 26, 2006

Blinejä lisäkkeineen

Venäläinen keittiö on varsinainen kasvisruokien aarreaitta, vaikka sitä ei ehkä äkkiseltään tulisi ajatelleeksi. Hyvä esimerkki tästä ovat blinit, joista saa ihan pelkillä kasvislisäkkeilläkin maukasta purtavaa. Raaka-aineetkaan eivät maksa ihan mahdottomasti, ellei sitten väen vängällä halua nauttia blinien kanssa vaikkapa kaviaaria.

Blinien paistaminen ei ole hätähousujen puuhaa. Parempaa tulee, jos antaa taikinan turvota kunnolla (toisin kuin minä) ja sen jälkeen paistaa blinejä rauhassa miedolla lämmöllä. Itse kokeilin tätä Suomi-Venäjä-Seuran reseptisivulta löytynyttä bliniohjetta:
Blinit

4 dl tattarijauhoja
4 dl vehnäjauhoja
8 dl maitoa
25 g hiivaa
50 g voita
2 tl sokeria
1 tl suolaa
5 kpl kananmunia
1 dl auringonkukkaöljyä

Valmistus:
Tattarijauhot sekoitetaan 2 dl kylmää maitoa ja sen jälkeen taikinaan lisätään 4 dl lähes kiehuvaa kuumaa maitoa. Taikinan annetaan jäähtyä kädenlämpöiseksi, minkä jälkeen siihen lisätään hiiva ja siirretään lämpimään paikkaan kohoamaan. Taikina vatkataan ja siihen lisätään suola, vehnäjauhot, sulatettu voi, sokerin kanssa sekoitetut munankeltuaiset, loput maidosta sekä kevyeksi vaahdoksi vatkatut munanvalkuaiset. Taikinan annetaan vielä seistä lämpimässä paikassa jonkin aikaa ennen paistamista. Taikinan tulisi olla sakeahkon piimän paksuista.

Kuumenna valurautainen blinipannu ja voitele se kevyesti öljyllä (käytä öljysiveltimenä esim. haarukkaan pistettyä raa´an perunan tai sipulin puolikasta - pullasuti on huonompi vaihtoehto, se palaa nopeasti pilalle). Kaada taikinaa pannulle niin, että se leviää siihen tasaiseksi ohueksi kerrokseksi. Kun blini alkaa kohota ja muuttuu paistamattomalta puolelta hieman punertavaksi, voitele paistamaton puoli öljyllä ja käännä blini. Taitavimmat blininpaistajat paistavat lähes seitinohuita blinejä, joita ei käännetä, vaan paistetaan vain yhdeltä puolelta. Blinit tarjoillaan sipulisilpun, mädin (kaviaarin), smetanan, silputun keitetyn kananmunan, rahkan, sienien, suolakurkkusilpun tms. höysteiden kera.

Kuppeihin on kuutioitu blinien lisäkkeeksi sipulia, suolakurkkua, punajuurta sekä keitettyä kananmunaa. Kattaukseen kuuluu myös kipollinen smetanaa. Mikäli pöytään on astumassa vannoutunut lihansyöjä, samojen lisäkkeiden ja miksei blinienkin kera tarjoiltavaksi sopii mainiosti myös vorschmack. Vorschmack henkilöityy Suomessa vahvasti C. G. E. Mannerheimiin, joka toi reseptin Suomeen tiettävästi Puolasta. Sapuskan ideana on yksinkertaisesti vain haudutella anjoviksella tai sillillä suolattua (lampaan)jauhelihaa uunissa muutaman tunnin ajan sen jälkeen, kun lihan joukkoon on ensin muusattu sipulia, valkosipulia sekä tomaattisosetta. Itse hauduttelimme vorschmackia tällä kertaa vähän liiankin pitkään, koska se ehti loppupeleissä hieman kuivahtaa. Ajoitus oli siis jälleen kerran kotikokin korkein kompastuskivi. Tarkempi vorschmack-ohje löytyy vaikkapa täältä.

8 Comments:

At 26/1/06 11:30, Anonymous Anonyymi said...

Omissa blinikesteissä on tapana olla pöydässä myös hunajaa, joko smetanaan sekoitettuna tai erillään. Suolakurkku dipattuna hunajasmetanaan on myös loistavaa leffanaposteltavaa. Jos siis pelkkää makua ajattelee. :)

 
At 26/1/06 12:09, Blogger Rosmariini said...

Hunajan ja smetanan kanssa nautitut suolakurkut ovat kieltämättä ällistyttävän makoisaa syötävää. Harmitus, etten hoksannut laittaa hunajaa blinikekkereihin tarjolle.

Joskus muinoin tein blinien lisäkkeeksi salaattia, johon tuli muistaakseni keitettyä kananmunaa, paprikaa sekä suolakurkkua + sitten joku soosi, jota en kerta kaikkiaan saa mieleeni. Hankalia nuo sapuskat, joita tulee tehtyä vain kerran vuodessa, kun ohjeet ja niksit ehtivät karkailla vuoden mittaan hyvinkin tehokkaasti mielestä.

 
At 27/1/06 10:31, Blogger Kati Parppei said...

Aaaaah.... blinejä kaikkine taivaallisine lisukkeineen! Meillä niiden paistaminen on lankomiehen hommaa.

Venäläinen keittiö on kyllä mainio, jos ei kaloreita lasketa. Salaatitkin kun uivat lähes poikkeuksessa smetanassa ja majoneesissa, eikä rasvaa säästetä paistamisessa ;).

 
At 27/1/06 11:10, Blogger Rosmariini said...

Kenties venäläisen sapuskan maistuvuuden salaisuus on juuri siinä, että ruokiin tuhrataan hehtomäärin rasvaa sisältäviä raaka-aineita. :)

 
At 27/1/06 12:16, Blogger Samuli said...

Mielestäni noin ylipäätään ei ole niin väliksi, miten paljon smetanaa aterialla syö, jos muistaa taas sitten seuraavalla aterialla tasapainottaa :-)

Meidän keittiössä noudatetaan aika yksinkertaista "tasapainotteluperiaatetta": jos on mahdollista valita kevyempi tuote maun kärsimättä, valitaan kevyempi tuote. Jos maku taas vaatii sen tuhdimman tuotteen, otetaan se. Esimerkkeinä voisivat toimia vaikkapa taikinaan upotettu kermaviili (vähärasvainen toimii) ja lihapullien paistamiseen käytetty rasva (pannulla ja voissa tulee parempaa).

Nautitaan siis smetanasta, majoneesista ja voista silloin kun niitä pöytään kannetaan, ja syödään sitten seuraavalla aterialla kevyemmin :)

 
At 27/1/06 12:31, Blogger Rosmariini said...

Näinhän se on. Varsinkin kun viikonloppuisin laittaa ruokaa ihan asenteella, niin sama tehdä se sitten kerralla maistuvaksi. :)

 
At 1/2/10 13:49, Anonymous nam said...

Blinit on hyviä Venäjällä mutta Hesan rafloista saa sellaisia ylirasvasia pannukakkuja joihin en itse ole ainakaan Moskovassa törmännyt. Voi on tärkein päällinen blineille ainakin tuolla naapurimaassa. Itse pistän omiin blineihin mustaa sammen mätiä.

 
At 7/2/12 10:06, Blogger  Herkkusuun lautasella said...

Kannattaa myös kokeilla blinejä karjalaiseen tapaan hapanjurella nostettuna.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails