sunnuntaina, joulukuuta 04, 2005

Joululaatikot uuniin

Toisen adventtisunnuntain kunniaksi on aika tarjota uusia löydöksiä joulureseptilaarimme pohjalta. Tällä kertaa ovat vuorossa makoisat joululaatikot. Tosin lanttu- ja porkkanalaatikon makoisuudesta voi olla montaa mieltä. Joulupöydässä istuessaan huomaa kuitenkin aina ympärillään ihmisiä, jotka hyikäilevät lanttu- tai porkkanalaatikolle taikka pahimmassa tapauksessa molemmille. Minä olen ollut pienestä pitäen etenkin erityisen innokas lanttulaatikon ystävä. Onneksi pihistin kotoa muuttaessani suvun salaiset laatikkoreseptit itsellenikin talteen:
Lanttulaatikko

vajaa kilo lanttua
vettä, suolaa
3 dl kermamaitoa (tai ihan rehellistä kuohukermaa)
2 munaa
vajaa desilitra vehnäjauhoja
2 rkl fariinisokeria
1 tl kardemummaa
1 tl muskottia
1 tl inkivääriä
2 tl suolaa
voinokareita, korppujauhoja

Keitä lohkotut lantut kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Survo lantut soseeksi, lisää soseeseen kermamaito, munat, vehnäjauhot ja mausteet. Kaada seos voideltuun vuokaan, lisää pinnalle korppujauhot ja voinokareet. Anna laatikon hautua uunissa kypsäksi 180 asteen lämmössä 1–1,5 tunnin ajan.

Porkkanalaatikko

750 g - 1 kg porkkanoita
vettä, suolaa
1,5 tl suolaa
2 rkl siirappia (vähän enemmänkin voi halutessaan laittaa)
2 dl maitoa (tai juhlatilanteissa kuohukermaa)
2 dl porkkanoiden keitinlientä (hieman vähemmänkin voi riittää)
1 dl korppujauhoja
2 munaa
vähän muskottia

Kuoritut porkkanat keitetään kypsäksi vähässä, suolalla maustetussa vedessä. Porkkanat survotaan, joukkoon lisätään keitinvesi, maito, munat, korppujauhot ja mausteet. Laatikko kypsytetään 200-asteisessa uunissa noin 1,5 tunnin ajan.
Imelletty perunalaatikko on myös hyvää, mutta palatkaamme sen ohjeeseen joskus toiste. Maksalaatikon ohjetta Pastanjauhannassa ei sen sijaan tulla näkemään - ellei sitten joku kyseiseen sapuskaan tykästynyt lukijamme innostu semmoista kommenttilootaamme naputtelemaan.

8 Comments:

At 4/12/05 18:37, Blogger ainailona said...

Lanttulaatikko on myös Vaanilan ehdoton suosikki! Taidankin tänä jouluna edetä tällä Pastanjauhajan ohjeella, koska mitään perintöohjetta ei meillä ole.

Perunalaatikolle sen sijaan hämäläiset sukujuuret asettavat omat imelät vaatimuksensa ja äidin ohjein se syntyy. Ja on hyvää!

 
At 4/12/05 21:33, Blogger Rosmariini said...

Pitääkin vielä udella äitimuorilta, mahtaako tuohon lanttulaatikon ohjeeseen olla olemassa jotain erityisniksejä (esim. kermamaidon tilalle pelkkää kermaa?).

Imelletyn perunalaatikon reseptin kanssa jäin juuri sen takia empimään, että tiedän sen olevan Hämeessä varsinaista kansallisruokaa. Pelkään nimittäin saavani vihaisen hämäläisparven kimppuuni, jos julkaisen täällä jonkin satunnaisen pottulooran reseptin. :)

 
At 4/12/05 22:09, Anonymous Anonyymi said...

minä, umpisavolainen, en ole edes ikinä istunut saman pöydän ääressä imelletyn perunalaatikon kanssa. resepti olisi siis mieleen ja menisi kokeiluun! voisinpa jopa tänä vuonna ensimmäistä kertaa tehdä itse porkkanalaatikon, lanttulaatikkoa en kyllä tee kuin vain miehen pyynnöstä... maksalaatikkoa tahdon puolustaa, se on itsetehtynä erittäin maukasta! jos ostaa maksan valmiiksi jauhettuna niin ei valmistusoperaatio ole mitenkään epämiellyttävä.

 
At 4/12/05 22:34, Blogger Rosmariini said...

Hmmm, pitää harkita tuota perunalaatikkoa, jos vaikka saisi harhautettua hämäläiset katsomaan sillä aikaa jonnekin muualle. Tai sitten pitää pyytää ainailonaa tai jotain muuta asiantuntijaa paljastamaan oma reseptinsä.

Äidin tekemä maksalaatikko oli itse asiassa lapsena oma herkkuruokani, joten kaikki kunnia maksalaatikolle. :) En vain itse osaa sitä alkaa tekemään - varsinkaan kun tiedän, ettei ukkokultani sitä kamalan mielellään suostuisi syömään.

 
At 7/12/05 10:28, Anonymous Anonyymi said...

Mielenkuohuiltani en tahdo saada tekstiä ladottua laatikkoon: ymmärsinkö oikein, et laita porkkanalaatikkoon riisiä etkä edes mannasuurimoita?!

Lanttulaatikko on ollut aina suosikkini, mutta porkkanalaatikko ei niiden riisien takia ole koskaan maistunut. Joitakin vuosia sitten löysin reseptin, jossa käytetään mannasuurimoita. Loodasta tuli ihan ok-makuista. Mutta että jättäisin mannasuurimotkin pois! Vallankumouksellinen ajatus - uskaltaisikohan kokeilla jo tänä jouluna... ;) Joulu on vakava asia

 
At 7/12/05 11:55, Blogger Rosmariini said...

Näin on. Olen niin tottunut tuohon lapsuudenkodin riisittömään porkkanalaatikkoon, että yllätyin saadessani muutama vuosi sitten jossain riisillistä versiota.

Nämä laatikkoasiat on niin jänniä. Jonkun toisen mielestä olisi varmasti pyhäinhäväistys jättää ryynit pois porkkanalaatikosta. :)

Fiksailin noita reseptejä hieman uuteen uskoon. Parempaa tulee, jos korvaa ohjeiden maidot ja keitinliemet suosiolla kuohukermalla. Laatikoiden koostumusta kannattaa toki tarkkailla seosta tehdessään ja lisätä kermaa hieman sen mukaan, kuinka löysältä/jämäkältä lopputulos näyttää.

 
At 21/12/07 11:38, Anonymous Anonyymi said...

Aaattelin koklata joululaatikon tekemistä bataatista... Saattaisi toimia kivasti ihan tuon lanttulaatikkoreseptin pohjalta, ehkä ripaus neilikkaa sekaan. Ja jos sattuisi löytymään israelilaista bataattia, niin silloinhan joulupöydässä olisi automaattisesti myös raamatullisia ulottuvuuksia;-)

 
At 21/12/07 12:19, Blogger Rosmariini said...

:D Bataattilaatikko kuulostaa kokeilemisen arvoiselta ajatukselta!

Selleri ja purjokin tuovat muuten bataatin sekaan kivan lisänsä, ainakin bataattivaahdossa.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails