maanantaina, lokakuuta 10, 2005

Tunavuokaa testaamassa

Olen jo jonkin aikaa etsiskellyt hyvää ohjetta tonnikalapastavuokaan (ja yrittänyt kehitellä sopivaa reseptiä itsekin), mutta toistaiseksi aika huonolla menestyksellä. Vanhan opinahjoni opiskelijaruokalassa makaronilaatikkomainen tonnikalapasta oli yksi suosikeistani, mutta itse en ole yltänyt yhtä hyvään lopputulokseen, vaikka yleensä laitoskeittiöiden keitokset on suhteellisen helppo päihittää ihan näin harrastelijapohjaltakin.

Tänään kokeilin Avec Saran reseptiarkistosta löytyvää Tuna Casserolen ohjetta. Tosin purjon korvasin punasipulilla, koska purjo ei kuulu perusruokavarastomme valikoimiin (kuin ei myöskään sipulimauste... mitähän sekin mahtaa olla). Ja kyllä kannatti kokeilla. Lopputulos oli nimittäin hyvinkin maukas, hyvää arkiruokaa vähällä vaivalla. Kiinnostavuutta lisäsivät melkoisesti kaprikset, joita en ole aiemmin makaronilaatikko-tyyppisiin ruokiin hoksannut käyttääkään. Annos on pienperheeseemme tietenkin aivan liian suuri, mutta loppuruoka hiipi eväsrasioihin ja toimittaa huomenissa työpaikkalounaan virkaa.
Tuna Casserole – tonnikala-makaronilaatikko

4 dl keittämätöntä makaronia
kanaliemikuutioita
1 purjonvarsi
2 purkkia tonnikalaa öljyssä (280g)
2 tl paprikamaustetta
1 tl mustapippuria
2 tl grillimaustetta
1 tl pizzamaustetta
2 tl sipulimaustetta
3 tl kaprista
2 valkosipulinkynttä murskattuna
Munaseos:
4 kananmunaa
3 dl maitoa
1 dl kermaa
ripaus valkopippuria
1 tl suolaa
1 dl Edam-juustoraastetta
1 dl Emmental-juustoraastetta

Keitä makaronit kanaliemessä niin että ne ovat "al dente". Voit maustaa keitinliemen vaikkapa maustepippurilla ja laakerinlehdellä. Pese purjo ja pilko se pieneksi. Kuullota purjon palat paistinpannulla tilkassa öljyä. Sekoita erillisessä kulhossa tonnikala, kuullotettu purjo ja valkosipulimurska. Lisää mausteet tonnikalaseokseen: paprikamauste, mustapippuri, grillimauste, pizzamauste, sipulimauste ja kaprikset. Lisää tonnikalaseokseen makaronit ja sekoita hyvin. Laita tonnikala-makaroniseos paistovuokaan ja valmista lopuksi vielä munamaitoseos. Sekoita munat, maito ja kerma hyvin keskenään. Mausta valkopippurilla ja suolalla. Kaada seos tonnikala-makaroniseoksen päälle. Lopuksi ripottele reilusti juustoraastetta päälle. Paista uunissa 180 asteessa 35-40 min. niin että maitoseos on hyytynyt ja juusto rapeaa.

Avec Saran Sara on ihan symppis, mutta ohjelmassa itsessään olisi jonkin verran paranneltavaa (esim. pöydän reunalla oleva mukipuu tai joku muu hökötys peitti ainakin yhdessä jaksossa kätevästi liedellä olevan pannun, jonka sisältö ei oikein paljastunut katsojalle muutenkaan - lisäksi käsiä kannattaa mielestäni keittiössä touhutessa pestä etenkin sen jälkeen, jos on kosketellut käsillään öljyistä tonnikalaa), mutta itse pääasia on kunnossa: ohjelmassa esitellyt reseptit ovat usein hyvinkin kiinnostavia, esim. jenkkityyliset pannukakut ja hodarit. Vaikka en Amerikan ihmemaata muuten suuremmin ihannoikaan, heidän ruuanlaittokulttuurissaan on paljon kivoja juttuja, esim. aiemmin tässä blogissa esitelty kesäkeittiömme tuote Beer Butt Chicken.

(Onkohan tämän blogin nimivalinta mahtanut ohjata meitä tekemään poikkeuksellisen paljon pastaruokia viime aikoina? Pitääpä kiinnittää asiaan huomiota.)

2 Comments:

At 21/10/08 20:49, Anonymous Anonyymi said...

Oli erittäin maukas ja hyvä ohje vähän muuntelin sisältöä esim. purjon korvasin 2 sipulilla ja kaprista en käyttänyt eipä ole koskaan aikaisemmin tullut sitä käytettyä missään, sinänsä voisi olla mielenkiintoista joskus kokeilla. Tätä teen toistekkin!

 
At 21/10/08 23:16, Blogger Rosmariini said...

Mukava, kun kommentoit ja muistutit samalla mieleeni tämän ohjeen olemassaolosta. Nämä alkupään jutut ovat ehtineet jo näköjään aika lailla unohtua.

Pitääpä tehdä tätä jolloinkin lähiaikoina taas itsekin.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails